Mehmet Akça
Mehmet Akça
Mehmet Akça

Bebek ve çocuk odaları için dekorasyon önerileri

Bebek ve çocuk odalarının en önemli ve özenle seçilmesi gereken mobilyası karyoladır.

Haberin Devamı

Bebek ve çocuk odasına mobilya, tekstil ürünleri ve aksesuar alırken nelere dikkat edilmeli?

Karyola için yatak seçiminde mümkünse anti bakteriyel ve doğal kauçuktan üretilmiş yatakları tercih edin. Ya da bunların dışında orta sertlikte ve yaylı yarı ortopedik olan yatakları satın alabilirsiniz. Çocuğunuza alacağınız oyuncak ya da odada dekor için kullanacağınız objelerin yumuşak malzemeden yapılmış olmasına özen gösterin. Ayrıca bu obje ve oyuncaklar kanserojen madde içermeyen türlerden seçilmelidir. Çocuğun karyolada yatarken alttaki örtünün toplanmaması için lastikli çarşaf kullanabilirsiniz. Bebeklerin hassas teni için, çarşaf ve nevresim takımlarının mutlaka %100 pamuklu kumaştan üretilmiş olmasına dikkat edin. Genelde sentetik ürünler sağlık açısından çok uygun değildir. Fırfırlı, dantelli örtüler ve perdeler gözünüze şık ve gösterişli gelebilir. Fakat bunların toz vb. şeyleri arasında rahatça barındıracağını unutmamanız gerekir. Daha sade ve kolay temizlenebilen, yıkanıp ütülenebilen yatak örtüsü ve nevresim takımları sağlık ve rahatlık açısından faydalı bir seçim olur.

Bebek ve çocuk odası dekorasyonunda nelere dikkat edilmeli?

Bebeğin yatağının yakın çevresine ilgisinin çekeceği, bakarak ve dokunarak öğrenebileceği yumuşak oyuncaklar vb. malzemeler yerleştirebilirsiniz. Bu tarz bir uygulama ile çocuğun görsel algılama alanı genişledikçe duvar kâğıtları, bordürler ve resimler sayesinde hiç sıkılmadan merakla etrafını seyredebileceği ve seyrederken de bazı şeyleri öğrenebileceği bir ortam hazırlamış olursunuz. Bebeğin farklı şekilleri, renkleri ve farklı büyüklükleri algılayabileceği, onları sınıflayabileceği fazla karışık olmayan, şekillerin devam ettiği duvar kâğıtları, keskin köşeleri olmayan mobilyalar ile bir ortam hazırlamalısınız. Bütün bunlar çocuğun odasında kendini güvende hissetmesini sağlar. Duvarlarda estetik ve bazı şeyleri bebeğin veya çocuğun odası oyun oynadığı, uyuduğu ve hayaller kurduğu en özel mekânıdır. Çünkü kendini ve etrafında bulunan her şeyi burada tanımaya başlar. Dolayısı ile odasını ne kadar benimser ise kendini o kadar güvende hisseder.

Bebek ve çocuk odasının en önemli mobilyaları nelerdir?

Bebek ve çocuk odalarının en önemli ve özenle seçilmesi gereken mobilyası karyoladır. Bu mobilyaların ergonomisi bebekler için de çocuklar için de çok önemlidir. Karyola kesinlikle sivri hatlardan oluşmamalı, korkuluk araları başın geçeceği büyüklükte olmamalıdır. Korkuluk emniyet kilidinin, çocuğun açamayacağı şekilde hafif sert ve erişemeyeceği yerlerde konumlandırılmış olmasına dikkat edin. Çünkü çocuğun bu yatak içinde zamanının büyük bir bölümünü geçireceği için güvenli, huzurlu ve rahat kullanışlı olması çok önemlidir. Bu karyolanın üzerinde, çocuğun bazı şeylerden rahatsız olmaması için cibinlik kullanabilirsiniz. Bunun yanında çamaşır dolabı karyoladan sonra gelen ikinci önemli mobilyadır. Tabii çocuklar için olduğundan ölçüleri normal ölçülerden farklı olmalıdır. Yani çocukların rahatça erişebileceği ve kullanabileceği şekilde tasarlanmış bir ürün olmalıdır. Şifonyer de önemli bir mobilya konumundadır. Çünkü son zamanlarda, şifonyerin üst tabakası uzun ve geniş yapılıyor. Bunun nedeni; annenin çocuğun altını rahatça değiştirebilmesi. Bunun yanında oyuncak dolabı da çocuk odasında sizin rahat etmenizi sağlayacak bir mobilya. Çünkü odadaki dağınıklığa sebep olan tüm oyuncak vb. materyalleri burada rahatlıkla depolayabilirsiniz. Bu dolap hem ortadaki dağınıklığı toplar, hem de görsel açıdan size rahatlık sağlar.