Mehmet Akça
Mehmet Akça
Mehmet Akça

Bebek odası ve sağlığı

Bebek odasında rahat ve huzurlu bir ortam yaratmak, bebeğin ruh sağlığı ve gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Bebekler her aile için önemlidir, sizce de öyle değil mi? Bebeğine sağlıklı ve huzurlu bir oda yaratmak her ailenin en temel görevidir. Eskiden bu durum gerek maddi olanaksızlıklar gerekse çok bilgi sahibi olunmadığı için pek önem verilmiyordu. Ama artık günümüzde böyle şeylere aileler çok önem vermeye başladı, bu yüzden de bu hafta bu konuda neler yapılması gerektiği ile ilgili bir şeyler anlatmaya çalışacağım sizlere…

Kendinizi bebeğinizin yerine koyun

Bebek odasında rahat ve huzurlu bir ortam yaratmak, bebeğin ruh sağlığı ve gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Şöyle bir düşünün ve kendinizi bebeğinizin yerine koyun. Sıkıcı, dar ve nefes almayan bir odada zaman geçirmek siz de istemezsiniz öyle değil mi? Dolayısı ile bebek odası hazırlarken orada sanki kendiniz kalacakmışsınız gibi özenli davranmaya çalışın.

Haberin Devamı

Gereksiz mobilya kullanmayın

Bebek odasında gereksiz mobilya kullanmak karmaşa hissi yaratır ve bebeğin bir şeyleri algılamasında da zorluk yaşatabilir. Bu yüzden odayı daha sakin ve ferah dekore etmenizi tavsiye ederim. Duvarlar için bebeğin cinsiyetine göre mavi ve pembe’nin açık tonları daha ferah bir ortam yaratacağından sakinlik hissi verir.

Duvar boyalarını özenle seçin

Bebeğin zarar görmemesi için duvar boyalarında kokusuz, antitoksik ve antialerjik olanlarından kullanmanızı tavsiye ederim. Bunun yanında yine odanın yerleşimi de çok önemli, aradığınız herhangi bir şeyi kolayca bulabilmek ya da odada hızlı hareket etmeniz gerektiğinde eşyalara çarpmamak için karyola, dolap vb. mobilya yerleşimini iyi çözümlemeniz gerekir. Eğer yeterince yer varsa kendiniz için de bir oturma koltuğu koymanızda yarar var.

Bebeğinizin odası kendi odanıza yakın olmalı

Bebeğiniz için özellikle karyola tercih ediyorsanız parmaklıkların arası 6-7.5 cm arası olmalıdır. Eğer kenarları ayarlı bir model düşünüyorsanız, bebeğin emniyeti açısından parmaklık indiğinde üstte kalacak payı en az 20 cm olmalıdır. Eğer evinizin genişliği ya da oda sayısı müsait ise, evinizde bebeğinizin odasını kendi odanıza en yakın olanını seçin. Bakın burası çok önemli, herhangi bir sorun olduğunda zaman kaybetmeden bebeğin yanında olmanız açısından çok önemlidir. Ayrıca odanın havalandırmasının kolay olmasını ve odanın sıcak olmamasına dikkat edin. Oda sıcaklığının yaz ve kış aylarında sabit 20-25 derece dolaylarında olmasına özen gösterin.

Haberin Devamı

Odanın nemi ve sıcaklığını iyi ayarlayın

Oda havasının her zaman biraz nemli olması bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Bebeğinizin yatağını radyatör ve pencerelerden daha uzakta bir yere yerleştirin. Perdeyi açtığınızda güneş ışığının bebeğinizin direkt gözüne girmesini önlemiş olursunuz. Üstüne kolay çıkabileceği türden mobilyaları pencere önüne yerleştirmemeye özen gösterin. 

Kaygan olmayan ve cila uygulanmayan bir zemin seçin

Genelde birçok kişi bebek odalarında halı kullanıyor. Siz de halı kullanmak isterseniz, kolay yıkanabilen ve kenarları kaymayan türden tercih edin. Ayrıca halının kaymaması için de, kenar ya da altından zemine sabitleyin.

Bebeğin içinde rahat hareket edebileceği bir beşik seçin

Bebeğin beşiğini seçerken, iç genişliğinin minimum 25 cm olmasına dikkat edin. Böylece bebeğiniz içinde çok rahat hareket edebilir. Beşik tabanının düz ve sert olması, kenar yüksekliğinin 25-30 cm olması gerekmektedir.