İkiz gebelikte kilo kontrolü

Aslında ikiz ve ya tekil gebeliklerde kilo kontrolü için daha hamile kalmadan önce başlamalı ideal kiloya ulaşılıp hamile kalınmalı.

Haberin Devamı

Eyvah içimdeki minik canavarlar beni çok acıktırıyor! Yemenin dayanılmaz cazibesine açlık duygusu eklendiği zaman karşı konulamaz bir hal alır. İşte o zaman çık işin içinden çıkabilirsen. Hele ki ikiz annesi ve beslenme uzmanıysan dikkatler tam anlamıyla üzerinde :)


İKİZ HAMİLELİKTE KİLO KONTROLÜ HAMİLE KALMADAN BAŞLAMALI

İkiz gebelikte kilo kontrolü

Aslında ikiz ve ya tekil gebeliklerde kilo kontrolü daha hamile kalmadan önce başlamalı ideal kiloya ulaşılıp hamile kalınmalı. Geçen yazımda alınması gereken kilolardan bahsettim ancak bu kiloları nasıl ideal rakamlarda tutabileceğiz bugün size bunu anlatacağım.


ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAMAK ABUR CUBURLARDAN KORUR

İkiz gebelikte kilo kontrolü

Haberin Devamı

Öncelikle günün her saati tok olmanız çok önemli. Tokluk hissi yaratan ve boş enerji kaynağı olmayan besin tercihleri bu işin püf noktalarından. Uzun süre açlık abur cubur atıştırmalıklara hayır deme gücünüzü baskılar.

Açken birçok besine saldırırken tokken daha kontrollü yemek yeriz. Bunun için en önemli kural ara öğün saatlerini atlamamak. Ara öğün tercihiniz hem sizin hem de bebeğin ihtiyaçlarına yönelik sağlıklı atıştırmalıklar olmalı. Ara öğün tercihleriniz süt, kefir, ayran, probiyotik yoğurtlar taze meyve ,kuru meyve ,kavrulmamış ceviz ,fındık, badem veya evde hazırladığınız esmer ekmeğe mini sandviçler olabilir. Hem besleyici değeri yüksek hem de bir sonraki öğüne daha tok kalmamızı sağlarlar. Aynı zamanda kan şeker regülasyonu içinde oldukça önem taşımaktalar.


GÜNDE 2.5 LİTRE SU İÇMEYE ALIŞIN

İkiz gebelikte kilo kontrolü

Günde 2,5 litre su içmeyi alışkanlık haline getirmemiz emzirme dönemi içinde yaptığımız önemli bir kazanımdır. Emzirme döneminde su miktarını arttırmak zorunda kalacağımız için şimdiden kendimizi bu konuda eğitsek gelecek için büyük yatırım yapmış oluruz.

Haberin Devamı

PROTEİN VE SEBZE İÇERİKLİ ANA ÖĞÜN

İkiz gebelikte kilo kontrolü

Ana yemeklere dikkat! Karbonhidrat ağırlıklı öğünler yerine protein ve sebze içeriği yüksek ana öğünler tercih etmek gerekir. Yani makarna, pilavın ve ekmeğin ucunu kaçırmayın! Ana yemeğin yanına tercih edilebilir ancak miktarı ve esmer olanlar tercih edilmelidir. Bulgur, kepekli makarna veya esmer pirin tercihlerimiz içinde yer alırken hiçbir zaman ana yemek olarak değil tamamlayıcı olarak tüketilmelidir. B grubu vitaminlerinden dolayı beslenmemizde bulunması gereken ancak miktar kontrolü yapmamız gereken bir gruptur ekmek ve benzeri yiyecekler.


KIRMIZI ET VE BALIK İHMAL EDİLMEMELİ

         İkiz gebelikte kilo kontrolü         

Protein bebeklerimizin gelişimi için oldukça fazla önem taşımaktadır. Özellikle hayvansal ve bitkisel proteini dengeli almaya özen göstermemiz lazım. Tüketimlerimizi çeşitlendirmemiz sağlık açısından olduğu kadar bebeklerimizin gelişimi ve ihtiyaçları bakımından da önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Haftada 2-3 gün balık tüketimi (dip balıklarını ve deniz böceklerini karides midye gibi ağır metallerden dolayı tercih etmemiz gerekmekte), haftada 2 gün kırmızı et tüketimi tercihen kuzu eti, haftada 2 gün kurubaklagil tüketimi ve haftada 1 gün tercihe bağlı tavuk veya hindi tüketimi sağlıklı dengeleri sağlamaktadır. Günümüzde tavuk ile ilgili kafada oluşan soru işaretlerinden dolayı tüketmek istemeyenler kırmızı et miktarını arttırabilirler.


MEYVE SULARINI DEĞİL MEYVENİN KENDİSİNİ YEMEYİ TERCİH EDİN

İkiz gebelikte kilo kontrolü

Meyve tüketiminde yapılan en büyük yanlış ise meyve yerine sularını tercih etmek. Bir bardak portakal suyunda en az 4-5 portakalın kalorisi varken kimse 5 portakalı üst üste yiyemez. Meyveyi posası açısından kendisini tercih etmek gerekir. Glisemik yükü fazla olan meyveleri (muz,incir, kavun, kayısı, üzüm )tercih ederken yanında bir süt proteini almamız kan şekerimiz için faydalı olur.

Haberin Devamı

SEBZEYİ HAYATINIZDAN EKSİK ETMEYİN

İkiz gebelikte kilo kontrolü

Sebze hayatımızdan hiç eksik olmaması gereken hem folik asit içeriğinden hem de vitamin mineral deposu bakımından, posasıyla da barsaklarımız üzerine olumlu etkileriyle her gün 2-3 porsiyon tüketimimize özen göstermemiz gereken bir gruptur. İster zeytin yağlılar olarak istersek salata olarak ta günlük tüketimimizde yer alması kilo kontrolümüze de katkısı olmaktadır.

İster gebelikte isterseniz normal yaşantınızda diyet kişiye özel olduğundan ihtiyaçlarda değişkenlik göstermektedir. Gebelikte diyet yapılmaz anlayışı toplumda diyetisyene gidilmezle karıştırılmaktadır. Aksine gebelikte daha sağlıklı beslenmek adına bir beslenme uzmanından destek almak kendiniz ve bebekleriniz adına yapacağınız e büyük yatırım olur. Sonuçta biz ne yersek bebeklerimizde onu yiyor biz ne kadar sağlıklı beslenirsek onlarda o kadar sağlıklı büyümeye devam ediyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları