Manolya Özek
Manolya Özek
Manolya Özek

YGS öncesi stratejiler

Yine bir geri sayım başladı. Bu yılki lise son sınıf öğrencileri 24 Mart pazar günü sabah 10’da YGS’ye girecekler.

Haberin Devamı

Yine bir geri sayım başladı. Bu yılki lise son sınıf  öğrencileri 24 Mart pazar günü sabah 10’da YGS’ye girecekler. 2 milyona yakın öğrencinin gireceği sınav yine pek çok gencin hayatını şekillendirecek. O yüzden bu haftaki yazım öğrenciler ve aynı stresi yaşayan ailelerine…

Bir psikolog ve öğrencilerle çalışan bir koç olarak her yıl pek çok öğrenciyle çalışıyorum. Ve sınav kaygısının ergenlik dönemindeki pek çok gencin psikolojisini nasıl olumsuz etkilediğine şahit oluyorum.

Özellikle ikinci kere giren öğrencilerin yaşadığı başarısızlık duygusu pek çok gençte ikinci bir yılın öz güven kaybı ve yetersizlik duygusuyla geçmesine yol açıyor.

İşte siz gençlere sınav öncesi yaşanan fiziksel, zihinsel ve duygusal belirtilerle başa çıkmak için bazı önemli stratejiler:

Haberin Devamı

Eğer kalp atışlarında hızlanma, nefes alıp verişin hızlanması, terleme ya da üşüme, baş dönmesi, bulantı, kusma, ishal, çeşitli kaslarda gerginlik gibi fiziksel belirtiler yaşıyorsanız;

MUTLAKA GEVŞEME EGZERSİZLERİNİ ÖĞRENİN.

Stresli olduğumuzda hepimizin gerdiği farklı bölgeler olur. Özellikle o bölgeleri sınav öncesinde rahatlatın. Önce gerin sonra gevşetin. Gerginlik ve gevşeklik arasındaki farkı hissedin.

DİYAFRAM NEFESİYLE DERİN NEFES ALMAYI ÖĞRENİN.

Doğru nefes bir şarkıcı, tiyatrocu, sporcu için ne kadar değerliyse siz öğrenciler için de o kadar önemli. Derin nefes aldığınızda vücudunuz daha fazla oksijen alır bu da hem vücudun gevşemesine hem de beynin daha verimli çalışmasına yarar.

Eğer ‘yapamayacağım, kazanamayacağım’ gibi düşünceler sıklıkla zihninizden geçiyor, dikkatinizi toplamada güçlük çekiyorsanız;

BU DÜŞÜNCELER GERÇEKÇİ Mİ SORGULAYIN.

Şimdiye kadar edindiğiniz sınav sonuçlarınızı gözden geçirin. Başarınızı düşüren faktörleri ele alarak iyileştirme üzerinde çalışın.

Bazı öğrencilerin kaygı nedeni konu eksiklikleri oluyor. Pazar günkü sınav için artık hedef yeni bilgi öğrenmek yerine bildiklerinize odaklanmak, son konu tekrarlarını yapmak, bol soru ve deneme çözmek olmalıdır.

Bazı öğrencilerin de zamanlama sıkıntısı var. Yavaş yaptıklarından ikinci tura vakitleri kalmıyor ya da acele edip dikkatsizlik hataları yapabiliyorlar. Tavsiyem sürekli süre tutarak soru ve deneme çözmeleri ve bu sayede hız kazanmaları. Bir önerim de sınav yerine önceden giderek mümkünse orada bir deneme çözmek.

Haberin Devamı

‘MÜKEMMEL OLMALIYIM’ DÜŞÜNCENİZDEN KURTULUN

Kaygı ve stres, kontrol edemediğimiz belirsiz durumlarda yaşadığımız bir duygu durumudur. Herkes önem verdiği bir olay ya da sınav için belli bir oranda stres yaşar. Bu gayet doğaldır. Stres, başarı için bizi güdüleyen hedefte tutan bir faktördür. Ama aşırı stresli olma durumu kişinin dikkatini verememesine yol açarak başarısını düşürür.

Özellikle mükemmeliyetçi öğrenciler başarılarını yeterli görmemektedirler. Bu da onları sürekli gergin ve tedirgin yapar. Bir süre sonra bıkkınlık ve yorgunluk hissetmeye başlarlar.

Sınav kaygısı; özellikle hırslı, kontrolcü ve mükemmeliyetçi gençlerde daha sık yaşanmaktadır.

Haberin Devamı

Onlara tavsiyem MÜKEMMEL OLMALIYIM düşüne kalıbını BEN YETERİNCE İYİYİM şeklinde değiştirmeye odaklanmaları.

Sevgili gençler; ‘-meli, -malı’ düşünce kalıbı size baskı yaratmaktan başka bir işe yaramaz haberiniz olsun.

Eğer gerginlik, sinirlilik, karamsarlık, bildiklerini unutma ve dikkatsizlikten dolayı hata yapma korkusu ve sürenin yetmeyeceği endişesi gibi duygusal belirtiler yaşıyorsanız;

MEDİTASYON YAPIN. ‘BEN YAPABİLİRİM’ ‘KENDİME İNANIYORUM’ ‘KENDİMİ OLDUĞUM GİBİ KABUL EDİYOR VE SEVİYORUM’ GİBİ TELKİN CÜMLELERİYLE ZİHNİNİZİ BESLEYİN.

ZİHNİNİZDE SINAV ESNASINDA NASIL OLMAK İSTEDİĞİNİZİ CANLANDIRIN. SON DERECE RAHAT VE DİKKATLİ OLDUĞUNUZU, GÜRÜLTÜNÜN DİKKATİNİZİ DAĞITMADIĞINI KURGULAYIN.

Haberin Devamı

HER GÜN DOĞAL ANTİDEPRESAN ÖZELLİĞİ OLAN SARI KANTARON ÇAYINI İÇİN YA DA VİTAMİNİNİ KULLANIN.

OLABİLDİĞİNCE HER GÜN TEMİZ HAVA ALIN. ÖZELLİKLE CUMARTESİ GÜNÜNÜ DOĞADA GEÇİRİN.

VÜCUDUNUZU HAREKET ETTİRİN. EGZERSİZ YAPIN.

BAŞARIDA İNANÇLI VE UMUTLU OLMAK ÖNEMLİDİR. DİLEKLERİNİZİN GERÇEK OLMASI İÇİN DUA EDİN.

Eğer bu stratejileri kendi başınıza uygulamakta zorluk çekiyorsanız mutlaka bir uzman desteği alın…

YGS’ye girecek tüm gençlere başarılar diliyorum. Şans sizinle olsun…