Manolya Özek
Manolya Özek
Manolya Özek

Wellness

Sağlıklı yaşama ve iyi hissetme olarak çevirebileceğimiz bu kavram son birkaç yıldır daha fazla hayatımızda...

Haberin Devamı

Wellness... Sağlıklı yaşama ve iyi hissetme olarak çevirebileceğimiz bu kavram son birkaç yıldır daha fazla hayatımızda.

Tıklanma oranları da gösteriyor ki beslenme ve sağlıklı yaşamak üzerine yazılan uzman yazıları gazetelerde en çok okunan yazılar grubunda yer alıyor.

Değişen yaşam koşulları ve artan stres bizleri daha sık ve erken hastalıklarla karşı karşıya getiriyor.

Sağlıklı çalışanlar için uluslararası pek çok firma da şirket içi Wellness programları başlatarak çalışanlarına sağlıklı beslenme ve spor konusunda destek veriyor.

Hepimiz daha uzun ve sağlıklı yaşamak istiyoruz ve bunun yollarını öğrenme peşindeyiz.

Ben de bir psikolog olarak daha uzun ve sağlıklı yaşamak için neler yapmalıyız hakkındaki görüşlerimi bundan sonraki dört yazımda bir yazı serisi ile paylaşıyor olacağım sizlerle.

Haberin Devamı

Bugünkü yazımda bu yazı dizisini hazırlamama ilham veren bir TED konferansı konuşmacısından bahsedeceğim sizlere. TED konferansları, farklı alanlarda uzman olan kişilerin bilgilerini, deneyimlerini 20 dk'lık sunumlarla aktardığı her sene yapılan konferanslardır.

Oyun tasarımcısı Jane McGonigal geçirdiği beyin sarsıntısından sonra 3 ay yatağa mahkûm oluyor, kendini yatakta intiharı düşünürken bulduğunda, aklına iyileşmek için harika bir fikir geliyor ve ‘Süper Daha İyi’ adındaki iyileşme oyununu yaratıyor. Bu oyun kendisine olduğu gibi travma yaşayan pek çok kişiye de iyi geliyor.

McGonigal, bu etkileyici konuşmada bir oyunun dayanıklılığı nasıl arttırabileceğini anlatırken travma yaşamış ve ölümle yüzleşmiş kişilerle yapılan bilimsel araştırmalardan da bahsediyor.

McGonigal, konuşmasına ölüm döşeğindeki kişilerin en fazla pişmanlık duyduğu 5 şey ile başlıyor. Bunlar;

• Keşke bu kadar çok çalışmasaydım,
• Keşke arkadaşlarımla daha sık görüşseydim,
• Keşke kendimi daha fazla mutlu etseydim,
• Keşke ‘gerçek ben’i ifade etmeye cesaretim olsaydı,
• Keşke başkalarının benden beklediği değil kendi hayallerime uygun bir hayat yaşasaydım.

Ve ardından travma yaşayan kişilerle yapılan görüşmelerde pek çok kişide ‘travma sonrası gelişim’ yaşandığını, bu kişilerin önceliklerini değiştirerek yukarda bahsedilen keşkelerin yerini;

Haberin Devamı

• Aile ve arkadaşlara daha fazla zaman
• Hayat amaç ve anlamının değişmesi
• Mutlu olmaya daha fazla izin
• ‘Gerçek ben’i ifade etme cesareti
• Hayallerini gerçekleştirdikleri bir hayat yaşama’nın aldığını ifade ediyor.

Travma yaşayan kişilerin bazıları eskiye göre daha güçlü ve mutlu hale geliyorlar. Çünkü bu kişilerde 4 alanda dayanıklılık artıyor.

Bu dört alan şöyle:
1- Fiziksel dayanıklılık
2- Zihinsel dayanıklılık
3- Duygusal dayanıklılık
4- Sosyal dayanıklılık

Sizler de, herhangi bir travma yaşamadan, bazı aktiviteleri düzenli olarak hayatınıza sokarak bu 4 alanda güçlenebilir ve sağlıklı bir yaşam ömrünüzü uzatabilirsiniz.

Bu aktiviteler neler mi?

Haberin Devamı

Dört alan için ayrı ayrı hazırladığım yazı dizimde haftaya fiziksel dayanıklılığı arttırmak için stratejiler ile buluşmak üzere…

Görüşürüz…