Manolya Özek
Manolya Özek
Manolya Özek

Tekmele beni

Bu yazımda en popüler aşk oyunlarından birini anlatacağım sizlere: Oyunun adı ‘TEKMELE BENİ’ oyunu…

Haberin Devamı

Geçen haftaki yazımda aşkın ne olduğunu psikolog gözüyle incelemiştim. Bu yazımda da en popüler aşk oyunlarından birini anlatacağım sizlere: Oyunun adı ‘TEKMELE BENİ’ oyunu…

Yazılarımı başından beri takip edenler bilirler. Ara ara uzman yazıları yazsam da ben köşemde otuzlu yaşların sonunda Su adında çalışan bir kadının hayatını anlatıyorum. Çok sevdiği ama yeterince ona zaman ayırmadığından şikayetçi olduğu kocası Deniz, hiperaktif oğlu Toprak ve evin minik huysuzu Ada adında bir ailemiz var. Bir de yakın arkadaşları Gül ve Sevgi var. Bazen iş bazen özel hayatında yaşadığı problemler Su’yu bunaltıyor ve soluğu psikoloğu bendenizin yanında alıyor.

‘Tekmele Beni’ oyunu kocası Deniz’le tanışmadan önce Su’nun da oyunuymuş. Benden önceki psikoloğu Irmak Hanım’a gitme nedeni buymuş. Irmak Hanım’la görüşmeleri sonucunda oyununu fark etmiş ve durdurmaya karar vermiş. Ondan sonra yaşam senaryosu değişmiş, Deniz’le tanışmış ve evlenmiş.

Haberin Devamı

Su’nun Deniz’den önceki aşk hikayelerine bakıldığında babasının onu küçük yaşta terk etmesinden dolayı erkeklerle ilişkilerinde güven problemi yaşıyor. Kolay beğenmeyen, kolay aşık olamayan biri ve son dönem ilişkilerinde mantıken birilerini denemeye karar veriyor. Evlilik kriterlerini tutan, güvenilir görünen erkeklere bir şans veriyor. Karşı tarafa verdiği mesaj ‘Bütün ilişkilerimde beni terk ettiler’ olsa da alttan verdiği mesaj ‘Sen de beni terk edeceksin’. Karşısına çıkan güvenilir erkekler ise onun bu gizil mesajına tepkide bulunarak ‘Merak etme ben seninle ciddiyim, seni bırakmam’ yaklaşımıyla oltaya takılıyorlar.

Su’nun oyunu şu: İlişki sürecinde güven problemi yaşıyor, sürekli kıskançlık krizleriyle kavga çıkartıyor. Seçtiği erkekler aylarca Su’nun kaprisleri, söylediği kırıcı sözler ve huysuzluklarına rağmen hep alttan alıyor onu çok sevdiklerini ve onun hep yanında olacaklarını söylüyorlar. Bu doğrultuda tepki verseler de öfke hissedip içlerinde biriktiriyor ama bunu göstermiyorlar. Aylar sonunda bir gün ufacık bir olaydan şalteri çekip, ona öfkesini çıkartıyor ve Su’yu terk ediyorlar. Su her seferinde sanki ilk defa yaşıyor gibi şaşırıp kalıyor. Neye uğradığını anlayamıyor. Terk edildiğinde ise çok üzülüyor ve günlerce ağlıyor. ‘İşte o da aynı şeyi yaptı’ diyor. Su oyununun bedelini alıyor, ‘değersizlik’ duygusuyla sonlanıyor. Bu oyuna takılan erkekler ise ‘kızgınlık’ duygusuyla sonlanıyorlar.

Haberin Devamı

Peki, bu oyunda geçen hafta bahsettiğim roller nasıl oynanıyor?

İlişkiye ilk başladıklarında Su KURBAN, evleneceği güvenilir erkek ise KURTARICI rolündeler. İlişki ilerlediğinde Su yaptığı kaprislerle SUÇLAYICI rolüne, erkek ise KURBAN rolüne geçiyorlar. En sonunda erkek şalteri çekiyor, SUÇLAYICI rolüne geçiyor ve Su’yu terk ediyor. Terk edildiğine şaşıran Su KURBAN rolünde kapanışı yapıyor.

Gördüğünüz gibi roller değişiyor. Zaten oyun olması için rollerin değişmesi ve oyunun sonunda bir bedelin olması gerekiyor. Bu da önceden yaşadığımız tanıdık duygunun tekrarlanması anlamına geliyor. Su’nun ‘değersizlik’ duygusu gibi…

Ne dersiniz? ‘Tekmele Beni’ oyunu tanıdık geldi mi?

Haberin Devamı

Tanıdığınız birileri bu oyunu oynuyor olabilir mi?

Peki Su bu oyundan çıkmayı nasıl başardı ve Deniz’le evlendi?

Acaba sizin oyununuz ne?

Bu soruların cevabı haftaya…

Yorumlarını bekliyorum…

Keyifli cumalar…