Manolya Özek
Manolya Özek
Manolya Özek

Sevgi onun için yaptığınız bir şeydir, kendiniz için değil...

Birincil sevgi dilinizi keşfetmek için şu 3 soruyu cevaplandırın. Eşiniz ve siz birbirinizle konuşmadan cevaplarınızı bir kağıda yazın.

Haberin Devamı

Umarım geçen haftaki yazımı okudunuz ve bahsettiğim ‘5 Sevgi Dili’ adlı kitaba bir göz attınız. Eski bir kitap olmasına rağmen pek çok danışanım bu kitabı okuduklarında ilişkileri hakkında yeni şeyler keşfetti. Yıllar önce okumuş olmasına rağmen yeniden okuduğunda hatalarını gören, eşini ne kadar çok eleştirdiğini, onun sevgisini hiç anlayamadığını düşünenler oldu. Biten ilişkisinin ardından kendini suçlayanlar da oldu.

Geçmiş başarısızlıklardan dolayı acı ve kızgınlık ile dolu olduğumuzda birbirimizin sevgi dilini konuşmak mümkün mü? Bizler seçimler yapan varlıklarız. Bazen kötü seçimler yapar, tenkit edici sözler söyler, acı verici şeyler yaparız. O anda haklı gibi görünse bile bu seçimlerden daha sonra gurur duymayabiliriz. Geçmişin kötü seçimleri, bunları gelecekte de yapmamız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine ‘Üzgünüm. Seni kırdığımı biliyorum. Fakat gelecekte farklı olmayı istiyorum. Seni, senin dilinde sevmek istiyorum. İhtiyaçlarını karşılamak istiyorum’ diyebiliriz. Sevgi geçmişi silmez fakat geleceği farklı yapabilir. Eşimizin birincil sevgi dilinde aktif sevgi ifadeleri seçtiğimizde, geçmiş çelişkilerin ve başarısızlıkların üstesinden gelebileceğimiz bir duygusal ortam yaratabiliriz.

Haberin Devamı

Birincil sevgi dilinizi keşfetmek için aşağıdaki 3 soruyu cevaplandırın. Eşiniz ve siz birbirinizle konuşmadan cevaplarınızı bir kağıda yazın. Bu sorular muhtemelen birincil sevgi dilinizi belirmenizi sağlayacaktır. Eğer iki dil de size eşit görünüyor ise o zaman belki de iki diliniz vardır. Eğer öyleyse eşiniz için daha kolay olacaktır. Bu durumda eşinizin size sevgisini hissettirecek iki seçeneği vardır.

1. Eşinizin yaptığı ya da yapmayı ihmal ettiği neler sizi derinden incitir? Sizi en çok inciten şeyin zıddı muhtemelen sizin sevgi dilinizdir.
2. Eşinizden en çok neyi rica edersiniz? Bu ricalar muhtemelen eşiniz tarafından dırdır olarak yorumlanmıştır. En sık istediğiniz şey, muhtemelen sevildiğinizi en çok hissetmenizi sağlayacak şeydir.
3. Eşinize sevginizi düzenli olarak ne şekilde ifade edersiniz? Büyük olasılıkla onun için yaptığınız şey, onun sizin için yapmasını dilediğiniz şeydir. Eğer eşiniz için sürekli ‘Hizmet Davranışları’nda bulunuyorsanız, belki de bu sizin sevgi dilinizdir. Eğer ‘Onay Sözleri’ size sevgiyi ifade ediyorsa, büyük olasılıkla eşinize sevginizi ifade ederken onları kullanacaksınız. Bu şekilde, kendinize ‘Eşime sevgimi bilinçli olarak en çok nasıl ifade ediyorum’ diye sorarak kendi dilinizi keşfedebilirsiniz.

Haberin Devamı

Eğer eşinizin birincil sevgi dili ‘Onay Sözleri’ ise;

  • Onun duygularını sezmeye ve dünyayı onun gözleriyle görmeye çalışın. Eşiniz için neyin önemli olduğunu öğrenin ve cesarete ihtiyacı olduğunda ‘Biliyorum. Önem veriyorum. Seninleyim. Nasıl yardım edebilirim?’ mesajını vererek ona ve onun yeteneklerine inandığınızı gösterin.
  • Eşiniz kızgın ve allak bullak olduğu, hiddetli sözlerle saldırdığı zaman yumuşak bir sesle karşılık verin.
  • Acısını, kızgınlığını ve olayları algılayışını anlatmasına izin verin.
  • Kendinizi onun yerine koyup onun neden böyle hissettiği konusundaki kendi anlayışınızı samimiyetle ifade edin.
  • Eğer ona karşı hatalıysanız hatanızı itiraf edip af dileyin.
  • Eşinizin olmadığı zamanlarda onunla ilgili olumlu şeyleri annesine ve arkadaşlarına anlatın. Eşinizi başkalarının önünde de onaylayın. Bir başarı için onurlandırıldığınızda bunu eşinizle paylaşın. Onay sözlerini yazılı olarak da ona aktarın.
  • Eşinizde beğendiğiniz olumlu şeyleri listeleyin. Her hafta bunları yaptıkça onu takdir etmek için özen gösterin.  

Eğer eşinizin birincil sevgi dili ‘Nitelikli Beraberlik’ ise;

  • Eşinizin birlikte yapmaktan hoşlanacağını bildiğiniz şeylerin listesini yapın. Haftada bir bunlardan birini yapmaya özen gösterin.
  • Eşiniz konuşurken göz temasını sürdürün. Eşinizi dinlerken başka bir şey yapmayın.
  • Duygularını dinleyin. Vücut dilini gözlemleyin. Sözünü kesmeyin.
  • Gün içinde olumsuz duygu uyandıran olayları ve o olayların sizde yarattığı duyguları
  • not edin. Günlük bir paylaşım zamanı belirleyerek duygularınızı paylaşın.
  • Özellikle iki tarafta çalışıyorsa nitelikli beraberlik dikkatli bir planlama gerektirir. Bu, bazı kişisel faaliyetlerden vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelir mi? Belki. Bu, özellikle hoşlanmadığınız bazı şeyleri yapmanız demek midir? Kesinlikle. Buna değer mi? Hiç şüphesiz. Ne kazanacaksınız? Sevildiğini hisseden bir eşle yaşama ve onun sevgi dilini akıcı bir şekilde konuşmayı öğrenmenin zevki…

Eğer eşinizin birincil sevgi dili ‘Armağan Alma’ ise;

  • Yıllar boyunca eşinizin, aldığı zaman heyecan gösterdiği bütün armağanların bir listesini yapın. Bunlar, sizin veya ailenin diğer üyelerinin verdiği armağanlar olabilir. Bu esnada, satın almak, yapmak veya bulmak konusunda kendinizi rahat hissettiğiniz armağanlar seçin ve onları eşinize verin. Özel bir günü beklemeyin.
  • Eğer tutumlu ve hediye almanın gereksiz olduğunu düşünen biriyseniz seven bir eşe yatırım yapmanın en değerli hisse senetlerine yatırım yapmaktan daha karlı olduğunu düşünün. Eşiniz size ihtiyaç duyduğunda özellikle kriz zamanlarında onun yanında olmak, birincil sevgi dili armağan almak olan birisi için en güçlü armağandır.
  • Eşinizin fiziksel varlığı sizin için önemliyse bunu eşinize sözlerle ifade etmenizde fayda var. Ondan zihninizi okumasını beklemeyin.
  • Armağanlar ne pahalı olmak zorunda, ne de her hafta verilmek zorundadır. Fakat bazı kişiler için, onların değerinin paranın değeri ile ilgisi yoktur ve tamamen sevgi ile ilgisi vardır.

Eğer eşinizin birincil sevgi dili ‘Hizmet Davranışları’ ise

  • Hem siz hem eşiniz birer rica listesi hazırlayın.
  • Eşinizin sizi sevdiğini hissettiğiniz şeyleri, sizin için önemli olan, eşinizin yardımını almayı gerçekten istediğiniz şeyleri listeye ekleyin. Listeler önemlidir, bizi somut düşünmeye zorlar.
  • Sevgi bir seçimdir ve mecbur edilemez. Eşinizle birbirinizi eleştirerek bir yere varamazsınız. Birbirinizden talepler yerine ricalarda bulunmaya karar verirseniz evliliğiniz düzelmeye başlayacaktır.
  • Eşinizin davranışlarınız konusundaki eleştirileri onun birincil sevgi dili konusunda en net ipuçlarını verir. İnsanlar eşlerini en çok kendilerinin en derin duygusal gereksinimleri olduğu alanlarda eleştirirler.
  • Suçluluk duygusuyla başkalarını idare etmek sevgiye yabancıdır. Kendini kullandırmak veya birisi tarafından yönlendirilmek bir sevgi davranışı değildir.
  • Eşimizin birinci sevgi dili bizden, bizim rolümüze uygun görünmeyen bir şey istediği takdirde bu çaba hepimiz için gereklidir. Örneğin eşiniz bebek bakımında ve çamaşırların yıkanması konusunda desteğe ihtiyaç duyuyorsa ona yardım etmelisiniz. 

Eğer eşinizin birincil sevgi dili ‘Fiziksel Temas’ ise;

  • Onun sevgi diyalektini konuşmayı öğrenin. Eşiniz bazı dokunuşları rahatsız edici buluyorsa bu dokunuşları sürdürmek için ısrar etmeyin. Eşinizin hoşlandığı sevgi dokunuşlarına odaklanın. Eğer sırt masajı hoşuna gidiyorsa buna yatırım yapın.
  • Eğer cinsel ilişki eşinizin birincil diyalektiyse o zaman sevişme sanatını okuma ve öğrenme sevgi ifadenizi zenginleştirecektir. Birbirinize dokunmak için yeni yerler ve yeni yollar keşfetmek heyecanlı bir çaba olabilir.  

Çoğumuz, her gün, içimizden gelmeyen pek çok şey yaparız. Örneğin bazen içinizden gelmese de yataktan kalkmaya kendimizi zorlar ve güne başlarız çünkü o gün yapmaya değer bir şey olduğuna inanırız. Gün bitmeden önce de kalktığımız için kendimizi iyi hissederiz. Aynısı sevgi için de geçerlidir. Eşinizin birincil sevgi dilini keşfederek size doğal gelsin ya da gelmesin onu konuşmayı seçebilirsiniz. Heyecan duymayabilirsiniz, önemli olan eşinizin duygusal gereksinimini karşılamayı istemeniz ve onun sevgi dilini konuşmak için bir hamle yapmanızdır. Böyle yaparak onun sevgi deposunu doldurursunuz. Büyük olasılıkla o da yanıt verecek ve sizin dilinizi konuşacaktır. Bunu yaptığında sizin duygularınız yeniden canlanır ve sevgi deponuz dolmaya başlar…

Haberin Devamı

Unutmayın; Sevgi başka birisi için yaptığınız bir şeydir, kendiniz için değil…