Manolya Özek
Manolya Özek
Manolya Özek

PsikoYoga

Düzenli yaptığınızda ağrılarınızdan kurtulacak, güçlendiğinizi hissedeceksiniz.

Haberin Devamı

Yazılarımı ve sosyal medyadan beni takip edenler bilirler ben stresle baş etmek ve daha mutlu ve sağlıklı bir hayat yaşamak için bedenle çalışmanın gerekliliğine inanan bir psikoterapistim. Birkaç senedir düzenli olarak hem spor hem de yoga yapıyorum. Wellness (sağlıklı yaşama ve iyi hissetme) üzerine yazılar yazıyor, sporun, yoganın ve meditasyonun bilimsel olarak kanıtlanmış beyindeki etkilerini anlatıyorum. Bugünkü yazımın amacı kendi tasarladığım PsikoYoga ile sizleri tanıştırmak.

PsikoYoga

Tam 1 yıl evvel, hem danışanlarıma hem de ihtiyacı olan pek çok kişiye alan yaratabilmek için psikolog kimliğime yoga eğitmenliği katmaya karar verdim ve Yoga Alliance sertifikalı yoga eğitmeni oldum. Pek çok kişi yogayı kafa üstünde durma gibi akrobatik hareketlerden ibaret sadece esnek, estetik ve fit bir vücuda sahip olanların yaptığı bir egzersiz sanıyor. O yüzden de 'Ben hiç esnek değilim' 'Ben yapamam' diyerek denemekten kaçınıyor. Aslında yoga birleşme, bütünleşme anlamına gelen ve altında çok derin bir felsefenin yattığı bir meditasyon biçimi. Hindistan’da ilk çıktığında sadece üst kast sistemindeki erkeklerin yerde oturarak yaptıkları pozlardan ibaret olan yoga, zamanla Krişhnamaçarya tarafından bir pozdan başka bir poza nefesle aktığımız bugün spor merkezlerinde de uygulanan bir egzersiz halini alıyor ve yaygınlaşıyor. 

Haberin Devamı

Benim amacım ruh-beden-zihin bütünlüğü ile içsel güçlenmeyi hedefleyen bir çalışma yapmak. Psikoterapide ruha ve zihne odaklanıyoruz ama bedeni gevşetmek için bir şey yapmıyoruz, beden ayağı eksik kalıyor. Yogada ise sadece beden ile çalışıyor, bedenimizdeki gerginliklerin hangi duygu ve düşüncelerimizle ilişkili olduğu farkındalığını kazanamıyoruz. Ben bu iki öğretiyi bir araya getirerek PsikoYoga’yı tasarladım. PsikoYoga içinde nefes, denge, esneme ve meditasyon olan bir egzersiz. Başlangıç düzeyinde yoga ile psikolojiyi birleştirdiğim bu çalışma her yaşa uygun. 

Haberin Devamı

Bir psikolog olarak pek çok eğitim aldım. Almaya da devam ediyorum. Farklı yollar olsa da aslında gördüğüm tüm yollar aynı kapıya çıkıyor; bir gerçek var ki ruh beden ve zihin bir bütün. Zihnimizdeki düşüncelerimiz ruhumuzu, ruhumuz da bedenimizi hasta edebiliyor. Pek çoğumuz ne duygularımızın ne de bedenimizin farkındayız. Kendimizle olan içsel bağımız bir şekilde kopmuş bu yüzden de bugün mutsuzuz.

PsikoYoga kendimizle yeniden bağ kurmak için yaratıldı. PsikoYogada önce nefesimizle ve bedenimizle tanışıyoruz. Bu da bize bastırdığımız, yok saydığımız duygularımızın kapısını açıyor. Yaşadığınız acıları, üzüntüleri, travmaları siz unutursunuz ama bedeniniz asla unutmaz. Bedenlerimizde biriken blokajlar ve gerginlikler, karşılanmamış duygusal ihtiyaçlarımızın sonucudur.

Haberin Devamı

PsikoYogayı, bedenimizi yeniden farketmek ve bu sayede kendi duygusal ihtiyaçlarımızı fark ederek onlara cevap verebilmek için tasarladım. Düzenli yaptığınızda ağrılarınızdan kurtulacak, güçlendiğinizi hissedeceksiniz.