Manolya Özek
Manolya Özek
Manolya Özek

İçsel güç

İçinizdeki çocuğun neye ihtiyacı olduğunu keşfetmesi için ona zaman ayırın.

Haberin Devamı

Yoga hocamızın zor pozları ve serileri yapmak için sıklıkla kullandığı bir söz bu: ‘Kol gücünle değil, ancak içsel gücünü kullanarak yapabilirsin. Bunun için sabırla defalarca denemelisin.’

Nedir içsel güç? İçsel güçlü nasıl olunur?

İçsel güç potansiyel olarak her birimizde bulunan, harekete geçirildiğinde karşı konulamaz bir şekilde ilerlememizi sağlayan, konsantrasyon yoluyla harekete geçirilebilen bir güçtür. Dingin bir zihin ve farkında bir beden uyumu gerçekleştiğinde içsel gücümüzü kullanabiliriz. İçsel gücümüzü kullanabilmek için kendimizle çalışmamız gerekir. Üzerimizdeki yüklerden kurtulup hafiflediğimizde içsel gücümüzü hissetmeye başlarız.

İçsel gücünüzü harekete geçirecek bazı temel adımlar:

1. Kendinize şefkat gösterin.

Hayatımızda bir değişiklik yapmak istediğimizde, istediğimizle yapmamız gereken çatıştığında içimizdeki bir ses bizi acımasızca eleştirir, engel olmaya çalışır. Bizi adeta hareketsiz kılar. Eğer o eleştirel ses içinizde sıklıkla konuşup sizi yargılıyorsa bilin ki içsel gücünüzün sesini susturuyordur.

Haberin Devamı

Her gece bir yastık alın o yastığın 5-6 yaşınızdaki haliniz olduğunu hayal edin. Her yargıladığınızda, eleştirdiğinizde o küçük çocuğun üzüldüğünü, incindiğini kurgulayın. Her gece ona sıkı sıkı sarılın ve tüm hatalarına rağmen onu sevdiğinizi söyleyin. Onu koruyacağınıza, incitmeyeceğinize söz verin.

2. İçinizdeki çocuğun neye ihtiyacı olduğunu keşfetmesi için ona zaman ayırın.

Bir çocuk, ne olursa olsun onu kabul ettiğinizi hissettirdiğinizde size güvenir ve kendi olur. Ancak o zaman ne istediğini, neye ihtiyacı olduğunu paylaşır. İçinizdeki küçük çocuğun sesini duyabilmek için her gece sadece 10 dk hiç bir şey düşünmeden boşluğa bakmanız yeterli. Bir süre sonra onu duymaya başlayabilirsiniz.

3. İhtiyaçlarınızı karşılamak için önce kendi kaynaklarınıza başvurun. Eğer halledemiyorsanız mutlaka yardım isteyin.

Belki ihtiyacınız olan işinizden ayrılmak. Sevgilinizden ayrılmak. Şehir değiştirmek. Daha çok para.. Bu ihtiyacınızı nasıl karşılayabileceğinizi önce içsel kaynaklarınıza başvurarak çözmeye çalışın. Eğer halledemiyorsanız güvendiğiniz bir dosttan ya da bir uzmandan destek isteyin.

4. Kendi anne babanızdan özgürleşin.

Yukarıda bahsettiğim o eleştirel sesler genellikle anne babalarımıza ait seslerdir. Anne babalarımıza da kendi anne babalarından aktarılan kültürel toplumsal değer ve mesajlar bizim içselleştirdiğimiz sesler haline dönüşürler ve pek çok zaman bizi kontrol eder ve engellerler.

Hiçbir anne baba kusursuz değildir. Her anne baba bir şekilde çocuğunu örseler. Onların sesleri konuşmaya başladığında susturun o sesleri. Kendi iç sesiniz şu anda size yol gösterecek tek gerçek rehberdir.

Haberin Devamı

5. Güçlü yanlarınızı ve geliştirmeniz gereken yanlarınızı belirleyin.

Hepimiz farklıyız. Bazılarımızın sesi güzelken bazılarımızın analitik kafası güçlüdür. Onlar bizim güçlü yanlarımızdır ve biz onları kullanarak rahatlıkla zorlanmadan başarılı olabiliriz. Bazı konularda başarılısınızdır ama hep bir mücadele ve zorlanma yaşarsınız. Özellikle bazı kişilerin sürekli kendilerini zorlamaya eğilimleri vardır.

Sizin güçlü yanlarınız neler? Neleri zorlanmadan rahatlıkla yapabiliyorsunuz? Önceliği güçlü yanlarınıza verin. Bırakın zorlandıklarınızı başkaları yapsın çünkü onlar da sizin kolaylıkla yaptıklarınızda zorlanıyor olabilirler.

Geliştirmeniz gereken yanları belirleyin. Eğer kendinizi güçlü hissetmenizi engelliyorsa bunların üzerinde çalışın. İngilizce bilmemek, bilgisayar kullanmamak gibi becerilerse bunları listeleyerek sırayla halledin.

Haberin Devamı

6. Kendinizle kontrat yapın.

İçsel gücünüzü, her gün ne olursa olsun yeniden kullanmaya kendinize söz verin. Bu sözünüzü her gün kendinize hatırlatın.

7. Attığınız her küçük adımı takdir edin.

Attığınız her küçük adım kendi içsel gücünüzü harekete geçirmek için büyük bir adımdır. Gösterdiğiniz her çaba, ilerlediğiniz her farklı yol takdiri hak eder. Kendinizi ‘Harikasın, süpersin, seninle gurur duyuyorum’ gibi sözlerle takdir edin. Bunu sürekli yapın.

8. Doğada zaman geçirin.

Doğayla vakit geçirmek size doğal akışı ve uyumu öğretecektir. Gerçek doğanızla temasınız arttıkça yaratıcı düşünceleriniz de kendiliğinden artacaktır. Sessiz, durgun ve yalnız olmayı öğrenin.

Bir erkeğin ya da kadının gelip bizi güçlendirmesini beklemek yerine biz kendimizi içten güçlendirebiliriz. İçsel gücümüzü harekete geçirecek güç, dışarıdan gelecek sihirli bir değnek değil sadece KENDİ gücümüzdür.