Manolya Özek
Manolya Özek
Manolya Özek

Duygusal özgürleşme tekniği

Tüm fiziksel, zihinsel, ruhsal problem ve hastalıkların altında enerji sistemimizdeki tıkanıklıklar yatar.

Haberin Devamı

Bugün sizlere kaygı ve travmalarla çalışırken sıklıkla kullandığım bir teknikten bahsedeceğim. Günümüzde pek çok doktor ve psikoloğun da kullandığı EFT (emotional freedom technique- duygusal özgürleşme tekniği) 1990'ların ortasında Gray Craig tarafından yaratılmış basit ama etkili bir tekniktir.

Özellikle erkek danışanlarıma saçma gelse de bana göre bu teknik 4 önemli noktayı birleştirdiğinden başarılıdır. Bazen tek seansta problemin kaybolduğunu görebilirsiniz.

Bu tekniğin dayandığı ana düşünce şudur: Tüm fiziksel, zihinsel, ruhsal problem ve hastalıkların altında enerji sistemimizdeki tıkanıklıklar yatar. Eft, kişinin enerji bedeninde oluşmuş olan duygusal tıkanıklıkları açar. Uygulamaların kökeninde, binlerce yıldır kullanılan Çin tıbbının tanımladığı kavramlar ve ilkeler yatar.

Haberin Devamı

Başımızdan herhangi bir olay geçtiğinde, yaşadığımız duygusal yük enerji bedenimizde izler bırakır. Bırakılan bu izler tıkanıklıklara neden olurlar. Bütün olumsuz duyguların nedeni, bedenin enerji sisteminde meydana gelmiş bir aksaklıktır. Bu aksaklık, enerjisel olarak giderildiği anda duygusal düzeyde de giderilir ve kişi olumsuz olan bu duygularından kurtulur.

Yöntem; duyguların ortaya çıkmasına izin vermek ve aynı zamanda parmak uçlarıyla bazı akupunktur noktalarına hafifçe vurmaktan ibarettir. Bu şekilde enerjiniz dengelenir ve sorununuz da kalıcı bir şekilde ortadan kalkar. Bu teknik ile geçmişte ya da yeni oluşmuş olan her tür duygusal sorun kısa sürede çözülür.

Yukarıda bahsettiğim gibi tekniğin özü enerjinin geçtiği akupunktur noktalarımızı uyararak enerji tıkanıklığını açmaktır. Ama ikinci önemli nokta bu vurma işlemini yaparken kişinin yaşadığı problemi tanımlaması ve ortaya çıkan duygusunu ifade etmesidir. İfade edilmeyen ve yok sayılan duygular tıkanıklıklara yol açar.

Örneğin problem ‘Sokağa çıkmaktan korkuyorum’ olabilir. Danışandan 3 kere ‘Bu korkuma rağmen kendimi derinden seviyorum ve kabul ediyorum’ demesi istenir.

Burada önemli olan danışana doğru soruları sorarak olabildiğince problemin özüne ulaşmasını sağlamaktır. Danışan sadece bu korkusunun farkında olarak size gelmiş olabilir ama kökende çok daha farklı bir korkuyla karşılaşabilirsiniz. O yüzden teknik biraz da uygulayanın ustalıkla derinleşmesine bağlıdır. Kişi, hissettiği duygularını fark ettikçe ve kabul ettikçe sistem çalışmaya başlar.

Haberin Devamı

3. önemli nokta ise kişinin uygulama esnasında derin nefes alıp vererek enerji akışını sağlamasıdır. Derin nefes pek çok kişinin bilmediği bir nefes tekniğidir. Öncesinde derin nefes alıp vermeyi öğrettikten sonra uygulamaya geçmekte fayda vardır.

Son olarak da bireyi iyileştiren kafasındaki soyut düşüncelerin yarattığı duyguları olabildiğince somutlaştırmaktır. Kişinin hissettiği duygusunun şiddetini ve vücudunun neresinde hissettiğini tanımlaması istenir.

Egzersiz sırasında kullanılan göz hareketleri çeşitli beyin fonksiyonlarıyla ilgilidir. Mırıldanma ve sayı sayma beyindeki hemisferlere süratle geçişi sağlar. Bu da nöronlarımızı uyandırarak, tıklamaların problem üzerinde tesir sağlayabilmesi için tasarımlanmıştır.

Haberin Devamı

EFT; fobi, depresyon, korku, panik, negatif düşünceler, stres, anksiyete, sinirlilik, uykusuzluk, sosyal fobi ve güvensizlik gibi problemlerin tedavisinde pek çok kişide işe yaramaktadır. Birçok bedensel sorunda etkili ve kalıcı şifa sağlar.

Eğer siz de bu problemlerle başa çıkmakta zorlanıyorsanız EFT tekniğini kullanan bir uzmandan destek alabilirsiniz. Sizi rahatsız eden ve sisteminizi yavaşlatan duygulardan arındıkça daha sağlıklı ve mutlu hisseder üretkenliğinizi arttırırsınız.