Manolya Özek
Manolya Özek
Manolya Özek

Değer mi değmez mi?

Geldik 2012’nin son yazısına. Geri sayım başladı… Her sonun yarattığı belirsizlik insanı biraz hüzünlendirip biraz korkutsa da geçen hafta yazdığım gibi her sonun ardından bir başlangıç var.

Haberin Devamı

Geldik 2012’nin son yazısına. Geri sayım başladı… Her sonun yarattığı belirsizlik insanı biraz hüzünlendirip biraz korkutsa da geçen hafta yazdığım gibi her sonun ardından bir başlangıç var ve biz bakış açışımıza göre yeni başlayacak olan serüvenimizi şekillendiriyoruz.

Öncelikle 21 Aralık’ta Şirince’de olduğumu yazmıştım. İnsanların psikolojisini gözlemlemek ve anlamak için gitmiştim. Günlerdir gündemden düşmemesi itibariyle izdiham ve kaygılı insanlar bekliyordum. Şirince’ye girişte özel izin almayan arabaların girişine izin verilmediğini öğrendiğimde beklentim artmıştı. Ama yukarıya çıktığımda medya grubu dışında halktan pek de fazla kişi olmadığını, normal bir pazar günü kıvamında bir gün olduğunu görmüş, bu gündemi yaratanın medya olduğunu anlamış, toplum adına sevinmiş ama kendim adına hayal kırıklığına uğramıştım.

Haberin Devamı

Ben Şirince’de gözlem yaparken ofisimizde 21 Aralık’a Bolluk Bereket Meditasyonu yapılarak girildi. Grup olarak yapılan bu çalışmada, çembere katılan tüm kişilerin enerjileri birleşti, herkes birbirinden güç aldı. Başlayacak yeni döneme, evrendeki enerjiye, bolluk ve berekete içsel enerjilerimiz harekete geçirilerek girildi.

Bazı kişiler her gece yastığa kafasını koyduğunda gününü değerlendirir. Kendiyle hesaplaşmasını yapar. Eğer onlardan biriyseniz lafım yok ama şu son 3 günde 2013’e girmeden mutlaka bir değerlendirme yapmanızı öneririm.

İş için yaptığınız gibi bu sefer kendi hayatınız için 2012’nin S-W-O-T analizini çıkartın.

“S” (güçlü yönler) listesine 2012’de başardığınız, planlayıp hayata geçirdiğiniz neler oldu listeleyin. Bu listede ilk defa gittiğiniz yerler, sizde iz bırakan kitap, film ve insanlar da yer alabilir.

“W” (zayıf yönler) listesine 2012’de planlayıp gerçekleştiremediğiniz, başaramadığınız neler oldu listeleyin.
Ve şimdi de sıra hayaller ve hedefler kısmında…

2013’te, 2012’nin artı ve eksileri üzerinde ne yapabilirsiniz bir düşünün…

Başardığınız, hayata geçirdiğiniz listeden 2013’te devam ettirmek, geliştirmek istediğiniz şeyleri ekleyin. 2013’te size fırsat olarak görünen neler varsa listeleyin.

Haberin Devamı

Başaramadığınız, planlayıp hayata geçiremediğiniz listede 2013’te hangileri yapılabilir? Nasıl yapılabilir? Yapmak için neye ihtiyacınız var? Bir düşünün… Ve yanıtlarını “O” listesinin altına ekleyin.

Son olarak da “T” (tehditler) listesine 2013’te size tehdit yaratabilecek, riskli görünen unsurları listeleyin. 2012’de başaramadıklarınız listesini de gözden geçirerek bu listeyi oluşturun.

Geçirilen bir yılı değerlendirirken bence en önemlisi yapılanlardan çok yaptıklarımızın ve yapamadıklarımızın bize ne ifade ettiği. Bizim için taşıdıkları anlamlar. Bu anlamları belirleyen de değerlerimiz.

Aşağıdaki listeye biz göz atın. Bu listeden sizin için öncelikli değerlerinizi belirleyin. İlk başta 10 tane seçin. Daha sonra elinizde 100 liranız olduğunu, bir açık artırmaya katıldığınızı ve bu parayı 10 taneyi satın almak için kullanacağınızı düşünün. Ama herkes açık artırmaya katılıyor ve fazla para yatıran o değeri satın alıyor. O yüzden paranızı ona göre dağıtın. Sizin için en değerli olan kavrama daha çok para yatırmalısınız.

Haberin Devamı

‘Dürüstlük, cömertlik, adalet, özgürlük, sevgi, şeffaflık, çalışkanlık, saygı, hoşgörü, sorumluluk, dostluk, yardımlaşma, sadakat, mütevazılık, yardımseverlik, temizlik, sabır, paylaşmak, arkadaşlık, tarafsızlık, verimlilik, cömertlik, olgunluk, cesaret, güvenilirlik, mertlik, hayırseverlik, çağdaşlık, beceriklilik, girişimcilik, çevreyi korumak, demokratiklik, eşitlik, neşe/mutluluk, merhamet, barış, erdemli olmak, duyarlılık.’

Az önce öncelikli değerlerinizi belirlediniz.

Acaba 2012’yi bu öncelikli değerlerinize ne kadar uygun yaşadınız?

Şimdi bu pencereden bakarak SWOT analizinizi bir daha gözden geçirin…

2013’ün öncelikli değerlerinize göre şekillendirdiğiniz bir yıl olması dileğiyle…

Haberin Devamı

Tatmin, anlamlı ve dolu dolu…

Mutlu Yıllar!