Manolya Özek
Manolya Özek
Manolya Özek

Bir yere varma!

En temel ihtiyacımız olan kabul edildiğimiz, fark edildiğimiz, tanındığımız ve onaylandığımız ilişkilere ihtiyacımız var!

Haberin Devamı

Bazen bizi zorlasa da, anlamakta ve anlaşılmakta zorluk çeksek de mutluluk üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki tatmin edici ilişkilere sahip kişiler daha mutlu, yalnız kişiler ise daha mutsuz hayatlar sürüyor.

NASIL İLİŞKİLERE İHTİYACIMIZ VAR?

En temel ihtiyacımız olan kabul edildiğimiz, fark edildiğimiz, tanındığımız ve onaylandığımız ilişkilere ihtiyacımız var. Çünkü hepimiz dünyadaki varlığımızı ve etkimizi teyit etmek isteriz. İnsanlar kabul ihtiyacını gidermek için yaşam yolculuklarında genellikle hayatlarının ilk 6 yılında öğrendikleri ve içselleştirip otomatik olarak/fark etmeden uyguladıkları yolları kullanırlar. Bunun anlamı eğer ..... olursam iyi olabilirim, ancak …. şeklinde davranırsa ya da olursa kabul iletisi alabileceğine inanmaktır.

Özellikle stres altında iken ortaya çıkan ve gözlemlenebilen bu yollara sürücüler diyoruz. Sürücüleri sosyal ilişki kurarken kullanırız. İşte bugün size bu sürücülerden birini anlatacağım.

Haberin Devamı

Bir yere varma

'ANCAK BAŞARILI OLURSAM KABUL EDİLİRİM'

Belki sizin de etrafınızda sürekli çırpınan, çabalayan kişiler vardır. Bu kişilerin en büyük korkuları başarısız olmaktır. ‘Ancak başarılı olursam kabul edilirim’ inancına sahip olduklarından sürekli çabalarlar. Eğer siz de onlardansanız aşağıdaki kriterleri taşıyor olabilir ve bu sürücüyle başa çıkmak için aşağıdaki yolları uygulayabilirsiniz. 

GÜÇLÜ YÖNLERİNİZ:

Hayatınızı yanlışları düzeltmeye adarsınız. Haksızlığa uğrayanın yanındasınızdır. Gönüllü olarak pek çok sorumluluk alır, kendinize yüksek hedefler koyar, çok çalışkan, ısrarcı ve tutkulusunuzdur.

DİKKAT ETMENİZ GEREKEN YANLARINIZ:

Taşıyabileceğinizden fazla proje ya da sorumluluk aldığınızdan genellikle işleri yarım bırakır, koyduğunuz yüksek hedeflere genellikle ulaşamaz, başarısız olduğunuzda da dışsal faktörleri sorumlu tutarsınız. Kavgacı, öfkeli ve kibirli algılanırsınız.

NE ZAMAN PROBLEM YAŞARSINIZ?

İlgisiz ya da sorumsuz olmakla eleştirildiğinizde, size ‘yeterince denemiyorsun’ dediklerinde ve başkaları sorumsuz davrandığında sıkıntı yaşarsınız.

NASIL BAŞA ÇIKABİLİRSİNİZ?

• ‘Deneyeceğim’ kelimesini kullanmayın. ‘yapacağım’ ya da ‘yapmayacağım’ deyin.
• Ekstra bir iş almadan önce, bunun sizin için gerçekçi olup olmadığını kontrol edin. Eğer programınız doluysa bu işi almak için neyden vazgeçeceğinize karar verin. Bu işi almada sizi motive edenin ‘İstiyorum’ mu ‘Yapmalıyım’ inancı mı olduğunu sorgulayın.
• Değiştirebileceğiniz ve değiştiremeyeceğiniz şeyleri ayırt etme konusunda razı olun.
• Kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan vazgeçin.
• Başkalarıyla ilişkili olmayan kendinize ait standartlar belirleyin.
• Yarın değil, bugün başlayın.
• Kavgacı bir tutum yerine coşkulu bir kararlılık sergileyin.

Haberin Devamı

EĞER ÇOCUĞUNUZ YA DA ÇALIŞANINIZ BU SÜRÜCÜYE SAHİPSE

Bu kişiler sorularınızı direkt cevaplamaz, tekrar eder, duraksar, konudan uzaklaşır ya da ‘Bu benim için çok zor’ veya yapabileceği halde ‘Bilmiyorum’ der ve sizi çıldırtırlar.

Ona yardımcı olmak için ‘Bunu bitirmen yeterli, farklı bir şey yapman gerekmiyor, sakin ol ve bunu bitirmek için gerekli olanları sırası ile yapabilirsin’ deyin. ‘Seni kabul etmem için fazladan bir şeyler yapmana gerek yok’ da diyebilirsiniz. 

Bu sürücüye sahip öğrenciler ya da çalışanlar sürekli yeni işler, detaylar ürettiğinden organize olamazlar. Böyle kişilerde iş planı yapmak, alt başlıklara ayırmayı, elindeki işi bitirmeyi öğretmek işe yarayabilir.

Bilin ki onun ilişki ihtiyacı çok fazla…

Haberin Devamı

Sizden sık aralıklarla temasa ve yanınızda olduğunuzu hissetmeye ihtiyacı var…

Ona istikrarlı ve güvenilir bir ilişki sunun…

Sevgi ve kabul onu özgürleştirecektir…