Hamilelikte kansızlık

Hamilelikte kansızlık gibi bir sorunun mevcut olup olmadığını tespit etmek adına tam kan sayımı testi (CBC) uygulanır.

Haberin Devamı

Hamilelikte ortaya çıkan kansızlığın tedavisi çoğunlukla kolay bir şekilde yapılabilir. Demir minerali, anne adayının karnındaki bebeğin gelişimi için oldukça önem teşkil eder. Bunun yanında anne adayının sağlığı ve enerji gereksinimi için de çok önemli ve ihtiyaç duyulan bir mineraldir. Hamilelikte kansızlık çok sık karşılaşılan bir durumdur ve ender olarak ciddi problemlere sebep olur.

1. Hamilelikte kansızlık gibi bir sorunun mevcut olup olmadığını tespit etmek adına tam kan sayımı testi (CBC) uygulanır. Şayet test pozitif ise, tedavi için en iyi yöntem teşhis edilmeye çalışılır. Kırmızı kan hücresi oranının önemli bir derecede yeterli olmaması, bebeğin anne adayının karnında sağlıklı gelişimi için ilave yöntemlere ve desteklere gereksinim duyduğunu gösterir.

Haberin Devamı

2. Hamilelikte kansızlığın tedavisi için oral yoldan alınacak ilaçlar hakkında doktor ile konuşulmalıdır. İlaç tedavisi doktorun kontrolünde ve önerisi ile olmalıdır.

3. Hamilelikte kansızlık halinde beslenme düzeni oldukça etkili olabilir. Günlük diyetteki günlük küçük değişiklikle etkili neticelere yol açabilir. Bu sebeple demir bakımından zengin besinler yani; kırmızı et, soya peyniri, tam tahıllar gibi ön planda tutulmalıdır. Bunun yanında C vitamini ve folik asit de hamilelikteki kansızlığa oldukça faydalı olur. Bunun sebebi, bu besinlerde demir mineraliyle etkileşime girer ve kan yapımına yardımcı olacak etkiler oluşturur. Bu vitaminleri bulunduran besinler de tüketilmelidir.

4. Şayet besinlerden yeteri miktarda demir elde edilemiyor ise ya da gebe kadın şayet sıkı bir vejetaryen ise demir desteği almak hususunda bir doktora danışmalıdır. Şayet doktorun gerekli gördüğü durumlarda demir hapları almak gerekebilir.

5. Demir minerali eksikliği için multivitamin alınabilir. Bu da doktorun önerisi ile olmalıdır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Hamilelikte kansızlık birden fazla etkenden de meydana çıkabilir.

Çok ciddi seviyedeki bir kansızlık hali erken doğuma sebebiyet verebilir. Özellikle hamileliğin son sürecinde ( son 3 aylık dönemi ) kansızlık problemini kontrol altında tutmak gerekir.

Haberin Devamı

Kansızlık yaygın bir şekilde yorgunluk gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Egzersiz ardından dinlenmeye rağmen sürekli yorgun hissetme gibi bir durum mevcut ise kansızlık problemi sebebi ile olabilir. Bunu öğrenmek adına test yaptırmalıdır.

Kalsiyum ve demir minerallerini karıştırmamak gerekir. Bunun sebebi ise her ikisinin de birbiriyle etkileşiminin kimi zaman olumsuz etkiye sebep olmasıdır.

Demir eksikliğini, kansızlığı önlemek adına gebe, ne yapmalıdır ?

  • Kesinlikle gebelik süresince sigara veya alkol tüketmemek gerekmektedir.
  • Bol bol taze sıkılmış meyve suyu ya da taze meyve tüketilmelidir.
  • Gebelik süreci boyunca doktor kontrollerini aksatmamalı hatta anne adayının imkanı mevcut ise bu dönem boyunca uzman bir diyetisyenden yardım almalıdır.
  • Demir açısından zengin besinlere günlük beslenme programında sıkça yer verilmesi gerekmektedir.
  • Demir içeren besinlerin yanı sıra C vitamini açısından zengin olan domates, portakal, greyfurt, maydanoz gibi yiyecekler tüketildiği zaman vücuttaki demir emiliminin oranı artar. Bu da kansızlığa da engel olur.
Yazarın Tüm Yazıları