Yeni ROSI tekniği üzerine söyleşi

Yeni ROSI tekniği, azospermi ile karşılaşan çiftler için büyük bir umut oldu. Yaklaşık 7-8 ay önce ülkemizde de başlayan bu tedavi fırsatı artık dünyanın başka merkezlerinin de gündeminde önemli bir yer almış durumda.

Haberin Devamı

Yeni ROSI tekniği, azospermi ile karşılaşan çiftler için büyük bir umut oldu. Yaklaşık 7-8 ay önce ülkemizde de başlayan bu tedavi fırsatı artık dünyanın başka merkezlerinin de gündeminde önemli bir yer almış durumda. Özellikle ilk tanıtıldığı Japonya’daki klinikten gelen son haberler, bu tedavinin gerek başarı oranları gerekse güvenilirlik açısından kabul edilebilir bir yöntem olduğunu gösteriyor.

Tedavinin esası, testiste olgun, kuyruklu sperm çıkmaması durumunda, yuvarlak öncü sperm hücrelerinin tüp bebekte kullanılmasına dayanmakta. Klasik tüp bebekten farkı ise kuyruk gelişimi yetersiz bu hücrelerin bazı özel işlemlerden geçirilip, elektrik ile aktive edilerek yumurta içerisine yerleştiriliyor olması. Ancak yine de olguların büyük kısmında gebelik elde edilememekte. Yaptığımız çok sayıda uygulamanın neticelerine baktığımızda, başarının sadece laboratuvardaki teknik yeniliklerle değil, sperm hücresinin kalitesi ile de yakından ilişkili olduğu anlaşılmakta. Burada 2 önemli faktör söz konusu; uygun adayın seçilmesi ve erkeğin hazırlanması.

Haberin Devamı

ROSI için en uygun adaylar, sperm hücreleri belli bir olgunluk aşamasına gelmiş olan erkeklerdir. Bunu da uygulama öncesi ejakulatta çıkan bazı belirteçlere bakarak büyük oranda tahmin edebilmekteyiz. Şayet henüz bu olgunlukta hücre çıkmıyorsa, en az 74 günlük bir tedavi ile öncü sperm hücrelerinin olgunlaşması için beklenmeli. Ancak burada çok önemli bir diğer husus da olgunlaştırılacak olan sperm kök hücrelerinin tedaviye yanıt verebilecek genetik malzemeye sahip olmasıdır. Bunu da bazı tetkiklerle değerlendirebiliriz. İşte bu aşamalardan geçen ve ROSI yapmaya uygun hücre taşıdığına inanılan erkekler, en ideal adaylardır.

Erkeğin hazırlık aşaması ise genetik yönden inceleme ve mevcut hücrelerin bir süre beslenmesi sürecinden oluşur. Genetik incelemede amaç, bir yandan uygulamanın başarısını tahmin etmeye diğer yandan da doğacak çocukta olası genetik riskleri önlemeye yöneliktir. Testislerin beslenmesi ise spermlerin yumurtayı dölleyebilme kapasitelerini arttırıcı enerji desteği verilmesi anlamına gelir.

Haberin Devamı

Bugüne kadarki gözlemlerimiz, genetik incelemelerini takiben uygun erkeğin seçilmesi ve en az 2 aylık bir hazırlık tedavisinden sonra ROSI yapıldığında, gebelik başarısının arttığı yönünde olmuştur. Halen bu konu üzerinde bilimsel çalışmalarımız yoğun şekilde devam etmekte. Yeni verilerimiz ışığında, ROSI tekniği ile tüp bebeğin sadece azospermi olgularında değil, bozuk morfolojili sperm çıkaran erkeklerde de bir tedavi umudu olacağı kanısındayız. 

Yazarın Tüm Yazıları