İpek Kuşçu
İpek Kuşçu
İpek Kuşçu

Simat usulü zeytinyağlı yaprak sarma tarifi

Görüntüsüyle bile iştah kabartan harika bir sarma tarifi...

Haberin Devamı

Malzemeler

1/2 (yarım kilo) yaprak
1 çorba kasesi pirinç (ılık su ile iyice yıkayın ve süzün)
2 büyük boy soğan (incecik doğranmış veya rende)
1.5 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı salça
Yeterli miktarda tuz (salamura yaprak tuzlu olur tuza dikkat)
1 çorba kasesi zeytinyağı
300 gr çarliston biber
300 gr domates
10 gr pul biber
25 gr top sumak (3 çorba kasesi suda ıslatılır ve top sumaklar içine atılır. Sonra sumakların suyunu sıkarak alınır. Kalan su süzgeçten geçirilip dolma harcına katılır.)

Simat usulü zeytinyağlı yaprak sarma tarifi

Hazırlanışı: 

Haberin Devamı

Yapraklarınızı bir gün soğuk suya ıslatıp bekletiniz.(Su değiştirme işi 3 kez yapılmalıdır.)

Bir tencereye 1 kase yağı ve soğanları ekleyin. 1-2 dk. karıştırarak pişirin, sonra biber ve domatesi içine koyup 1-2 dk pişirin.(biber ölene kadar) Salçayı, pirinci ve sırasıyla tüm malzemeleri ekleyip kepçe yardımıyla azıcık kavurun, üzerine 1.5 kase hazırladığınız sumak suyundan ekleyin bir taşım kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı iyice kısın. 3-4 dk. kaynadıktan sonra altını kapatın. Kapağını kapatın bir kenarda hem soğusun hem de biraz demlensin.

Suda beklettiğiniz yaprakları süzgece alıp iyice suyunu süzün, demlenmiş iç malzemenizin kapağını açıp iyice karıştırın ve bir kaşık yardımıyla tadına tuzuna bakın damak tadınıza uygun mu diye? Değilse baharat malzemelerinizle ilaveler yapıp iyice karıştırın.

Gelelim sarma işlemine... Sardığımız sarmaları geniş yayvan bir tencereye sıra ile yerleştirin. Üzerine limon dilimlerinizi yerleştirin ve dolmaların en üstüne bir tabak kapatın. Kalan suyunuzu (1.5 kase) tencerenin kenarından ekleyin. Bir taşım kaynadıktan sonra ocağı kısın ve hafif ateşte pişirin.

Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra üzerindeki tabağı bir çatal yardımı ile kaldırın limon dilimlerini alın. Soğumaya bırakın.