İpek Kuşçu
İpek Kuşçu
İpek Kuşçu

Ev yapımı yoğurt

Sizlere bu hafta evde yoğut yapmanın inceliklerini anlatacağım. Ben anne usulü yoğurt mayalamanın yanı sıra artık teknolojiden de faydalanarak yoğurt makinelerinin da bize güzel yoğurt yapmakta yardımcı olacağına inanıyorum.

Haberin Devamı

Sizlere bu hafta evde yoğut yapmanın inceliklerini anlatacağım. Ben anne usulü yoğurt mayalamanın yanı sıra artık teknolojiden de faydalanarak yoğurt makinelerinin de bize güzel yoğurt yapmakta yardımcı olacağına inanıyorum. Gelelim yoğurt yapımına;

Malzemeler

1 litre günlük süt
1 tatlı kaşığı bal (Mayalanmayı hızlandırmak isterseniz)
¼ bardak yoğurt

Sütü kalın tabanlı bir tencerede bir taşım kaynadıktan sonra ılımaya bırakın. Serçe parmağınızı süte değdirdiğinizde artık yakmayacak sıcaklığa indiği zaman (ideal sıcaklık 45-50 derece) sütten bir kepçe alarak mayalık yoğurdunuzla ve balla karıştırın. Bu karışımı yavaş yavaş süte ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı kavanozlara paylaştırıp kavanozların kapaklarını kapamadan fırın tepsisinin üzerine yerleştirin. Fırının en düşük ısısına ayarlayıp 2-3 saat fırında mayalayın. Yavaşça fırından çıkartıp biraz oda sıcaklığında beklettikten sonra kavanozların kapaklarını kapatıp buzdolabına yerleştirin. 4-5 saat kadar sonra rahatlıkla yoğurdunuzu yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yoğurt makinesi ile yoğurt mayalamak isterseniz; 1 litre günlük süt ve 2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt gerekiyor. Sütü ısıtmadan yoğurtla birlikte çırpıp yoğurt makinesinin haznesine yerleştirebilirsiniz. 7-8 saatte hazır olan yoğurdunuzu buzdolabında yine bir süre bekletip yiyebilirsiniz.

Öneriler

* Eğer yoğurdunuz, biraz sulu olursa üzülmeyin. Çünkü o suyun içinde vitaminler var.

* Eskilerde yoğurdun suyuna “Gök suyu” derlermiş. Şimdilerde detoks için bile kullanılan yoğurt suyu, soda karışımı ile hayli kıymetli.

* Yoğurdun suyunu içerken tadını çeşnilendirmek size kalmış ama içmeyi bir kez deneyin. Çorbalarınıza ve yemeklerinize katabilirsiniz ama dediğim gibi sakın ola dökmeyin, değerlendirin.

* Farklı yoğurtlar da yapabilirsiniz. Yoğurdunuzu sevdiğiniz tatlarla güzelleştirmek, farklılaştırmak sizin elinizde. Örneğin çocuklar en çok meyveli yoğurtları seviyor. Onları kolaylıkla evdeki yaramazların sevdiği şekilde hazırlayabilirsiniz. Sonbahar meyveleri ve bal ekleyerek ev dondurması yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

* Bizim evde süzme yoğurt da çok seviliyor. Çörek otu, taze otlar ve sızma zeytinyağı ilavesi ile kahvaltılarımızda severek yeniyor.

* Yoğurt turşusu denemiştim bir ara… O da ilginç bir denemeydi benim için.

* Ve bu sene ekşi süzme yoğurt ile tarhanamı yaptım. O da nefis oldu.