İlkiz Özcan Sönmez
İlkiz Özcan Sönmez
İlkiz Özcan Sönmez

Tatil sonrası detoks şart

Paylaşın, tadın, oynayın, eğlenin, zevk alın, gözlemleyin, büyütürken büyüyün, öğretirken öğrenin. Tüm bunlar için enerjiniz olmasını istiyorsanız, sizi besleyen kaynakların neler olduğunu ortaya çıkarın ve beslenin!

Haberin Devamı

“Detoks” gazete ve dergilerde sıklıkla karşımıza çıkan bir sözcük. Okumayı sevdiğim Ekşi Sözlük'teki ilk anlamı: "Vücuttaki toksinleri atmak için yapılan bir diyet türü. Söylendiğine göre hem ruhu hem de vücudu toksinlerden arındıyormuş." Bu, başlığı seçme nedenimi iyi açıklıyor.

Gözeneklerimizi tıkayan kirler ve ölü hücreleri atmak için cilt bakımına gidiyoruz. Vücudumuz için düzenli uygulayamasak da peelinglerimiz evde hazır. Öğle yemeği için kendinize en pratiğinden bir salata yapıp artık yazdıklarımı okumaya başlayabilirsiniz.

Eğitimlerimde hep verdiğim bir örnektir. Pam Leo'nun “Çocuklarla El Ele Ebeveynlik” kitabından. Henüz bana bu hediyeyi veren olmadı ama hevesle bekliyorum.

Kapı çalsa ve bir arkadaşınız gelse, "Bugün senin keyif günün olsun. Ne istersen yap, gez, dolaş, çocukları ben alıyorum ve akşam beşte de geri getiriyorum. Akşam yemeğini de dert etme, yanımda getirdim. İşte sana dilediğin yere harcayabileceğin paran" dese...

Haberin Devamı

Saat beşte çocuklarınız geri geldiğinde mi onlar için daha iyi bir ebeveyn olursunuz, yoksa eşinizin bir iş için şehirdışında olduğu bir haftasonunu, hasta çocuklarınızın bakımını tek başınıza üstlendiğiniz, bu arada buzdolabının bozulduğu ve tamirci çağırmak zorunda kaldığınız, eşinizin eve dönmesine kısa bir zaman kala bu geceki son uçağı kaçırdığı haberini aldığınız anda mı daha iyi bir ebeveyn olursunuz?

Kendiniz için zaman ayırdığınızda yaşadığınız suçluluk duygusundan kurtulabilirsiniz. Kendimize yapılan yatırım, ailemize ve çocuklarımıza yapılan yatırımdır. Sonra çok daha büyük çatışmalarla, değersizlik duygusu, pişmanlık ve depresyon yaşamamak için şimdiden kendinizi sevin ve ödüllendirin.

"Çocuklarım nasıl büyüdü anlamadım, ben o sırada onlar için çalışmakla meşguldüm" diyen birçok anne babadan biri siz olmayın. Paylaşın, tadın, oynayın, eğlenin, zevk alın, gözlemleyin, büyütürken büyüyün, öğretirken öğrenin. Tüm bunlar için enerjiniz olmasını istiyorsanız, sizi besleyen kaynakların neler olduğunu ortaya çıkarın ve beslenin.

Haberin Devamı

Bugün sizin keyif gününüz olsun. Bana “Zamanım yok” demeyin. Hastalandığınız zaman doktora gitmek için zamanınız oluyor değil mi? Ya çocuğunuzu oyun grubuna, jimnastiğe, yüzmeye, baskete, baleye, gitar dersine götürmek için?

Tv izlemek, internete girmek, Facebook ve Twitter'da neler olmuş bakmak için zaman bulabiliyor musunuz? Ben dizi izlemem deseniz de, kendinizi birçok dizinin konusunu ve karakterlerini bilirken yakalamıyor musunuz? Zamanınızı çalan zaman hırsızlarını unutmayın. Zaman hırsızlarını fark etmek ve zamanınızın kontrolünü ele almak, sizin olmazsa olmazınızdır.

O halde şimdi kendiniz için keyif zamanı yaratma anı. "Keyif zamanı" boş iş demek değildir. Ciddi bir planlama gerektirir. Öncelikle elinize kağıt kalemi alıp nelerin sizi beslediğini yazın. Hamilelikten ya da çocuğunuz olmadan önce boş zamanlarınızda neler yaptığınızı ve nelerin size iyi geldiğini düşünmek size yardımcı olur. Belki de yalnızca evinizdeki malzemeleri kullanarak, içinizdeki sevgi kabını doldurabilecesiniz.

Haberin Devamı

Birazdan sayacaklarımın hepsini aynı gün yapamayabilirsiniz, kendinize haftada bir gün düzenli bir şekilde keyif zamanı ayırırsanız, bu bir alışkanlığa dönüşecek ve sevgi kabınız boşalmadan düzenli aralıklarla dolmaya devam edecektir. Unutmayın, bu işin ideali hergün 15’er dakika, haftada bir gün bir saat, ayda ise bir gün bir akşam.

1- Banyo dolabınızı boşaltın.
2- Evinizde kıyıya köşeye saklanmış hazineleri bulun.
3- Giysi dolabınızı boşaltın, eskilerinizi verin.
4- Kadının sığınağı mutfaktır.
5- Buzdolabınızı boşaltın.
6- Çocuğunuzla oyun oynamayı öğrenin.
7- Kişisel gelişime öncelik verin.
8- Sevdiğiniz bir resme bakarak gelecek yaşantınızı hayal edin.
9- Uzun süredir görüşemediğiniz arkadaşlarınızı eve çağırın.
10- Bütçe ve gerçek harcamalarınızı kontrol edin.
11- Sadeleşin.
12- Uğur/şans getirdiğine inandığınız bir şeye sahip olun.
13- Sevdiğiniz bir hobinizin olsun.
14- Müzik ve dansın yaşamınızda yer almasını sağlayın.
15- Spor yapmak yaşam önceliklerinizden biri olsun.
16- Olumsuz insanları yaşamınızdan çıkarın.