İlkiz Özcan Sönmez
İlkiz Özcan Sönmez
İlkiz Özcan Sönmez

Küçük Kitap Kurtları Yaratmak için Önerilerim

Çocuğunuza nasıl okuma aşkı aşılayabilirsiniz?

Haberin Devamı

Çocuğunuz her gün kitap okuyor mu? Ama siz öyle istediğiniz için değil, kendi eğlenceli bulduğu için.

Bazı çocuklar bunu doğal olarak yapıyor ve bu çocukların akademik başarısı diğerlerine göre daha yüksek oluyor.

Kitaplar çocuğunuzun çok uzakları keşfe çıkmasına izin verir. Çoğu çocuk, birgün bir kitap seçer ve hevesle bu heyecanlı dünyaya adım atar. Bu kadar kolaylıkla kitaplara yaklaşmayan çocuklara ise ebeveynleri ilgilerini artırarak kitap okuma alışkanlığı kazandırabilir.

Küçük Kitap Kurtları Yaratmak için Önerilerim

Çocuğunuza nasıl okuma aşkı aşılayabilirsiniz?

1. İlk aylardan itibaren çocuğunuzu kitaplarla tanıştırın. Kalın karton sayfalı veya kumaş kitaplar çocuğunuzun ilk oyuncakları arasında yer alsın. Kitap okumayı yalnızca yatma zamanıyla sınırlandırmayın. Çocuğunuzla paylaşacağınız özel zamanı ritüelleştirebilir, samimi bir ortamda kitap okuyarak hem aranızdaki sevgi bağını güçlendirebilir hem de çocuğunuz için kitap okumayı sevgi, ilgi ve yakınlık ile eşleştirebilirsiniz. Ne zaman bir mola vermek isterseniz, bir kitap seçin ve çocuğunuza okuyun

Haberin Devamı

2. Çocuğunuza sıklıkla kitap okuyun. Resimli kitaplarla erken tanıştırmak çocuğunuzun uyku, beslenme, oyuncaklarını toplama, giyinme, ev işlerine yardım etme, ailece tatile gitme, tuvalet gibi konuları da sevdiği karakterler yardımı ile öğrenmesine ve bu sırada kitap okumaya alışmasına neden olur.

Bebeğim ilk aylarda siyah beyaz geometrik şekillerin olduğu kumaş kitabıyla kitap dünyasına ilk adımını attı. Sonrasında Dr. Miriam Stoppard’ın kalın kartondan, renkli ve keyifli kitaplarıyla tanıştı. Ardından Mikado Yayınlarının Adım Adım serisini keşfettim. Her ay gönderilen Adım Adım kitaplarıyla kızım kitaplara daha çok bağlandı, kitaplarını elinden düşürmez oldu. Bu kitapların çocukların gelişimi göz önünde bulundurularak uzman pedagog ve psikologlar tarafından hazırlanması, gelişim sürecindeki aylara göre bizlere gönderilmesi de bana güven verdi. 

Haberin Devamı

Küçük Kitap Kurtları Yaratmak için Önerilerim

3. Düzenli olarak kütüphane ve kitapçıyı ziyaret edin. Çocuğunuz iki yaşına geldiğinde herhangi bir oyun oynamak yerine keyifle ona kitap okumanızı seçebilir. Kütüphanedeki zamanınızı ona kitap okuyarak ve birlikte kitap seçerek geçirebilirsiniz. Seri olan kitaplardan seçerek, aynı seriye ait bir başka kitap bulduğunuzda heyecanını paylaşın. Çocuğunuza kütüphane kurallarını anlatın. Kütüphanede gürültü yapmamak, eve götürdüğünüz kitapları doğru şekilde korumak ve zamanında iade etmek gibi.

Yakınınızda kütüphane yoksa, kitaplarla çevrili olarak zaman geçirebileceğiniz bir kitapçı seçin. Bu kitapçı evinize çok uzak olmasın ki, yolda geçirdiğiniz zaman çocuğunuzun yorulmasına veya ilgisinin dağılmasına yol açmasın.

Yola çıkmadan kitapçıda ne kadar zaman geçireceğinizi çocuğunuzun yaşına ve ihtiyaçlarına uygun olarak paylaşın. Alınacak kitap sayısını bir veya iki ile sınırlayın. Bittikçe yenisini alın.

Haberin Devamı

4. Okuma saatlerine katılın. Çevrenizde düzenlenen okuma saati varsa, diğer çocuklarla birlikte katılabileceği bu aktiviteyi kaçırmayın. Eğer yoksa neden siz ilk adımı atmıyorsunuz? Arkadaşlarınızın çocuklarını biraraya getirerek hem yaşıtlarıyla sosyalleşmesine hem kitap eğlenerek okuma saatine paylaşmalarına destek olmuş olursunuz.

5. Çocuğunuzu okumayı öğrenmesi için zorlamayın. Ebeveyn olarak göreviniz çocuğunuzun sözcükleri okuması değil, kitap okumayı sevmesi için desteklemenizdir.

Hazır olmadığı bir şeye zorlanmak, ebeveynlerinin beklentisini karşılayamamış olmak, çocuğunuza kendini kötü hissettirecek ve okumaktan uzaklaştıracaktır.

Haberin Devamı

annebabaokulum.blogspot.com