İlkiz Özcan Sönmez
İlkiz Özcan Sönmez
İlkiz Özcan Sönmez

Çocuğunuzla oyun oynamayı öğrenin

“Oyun oynamayı bilmiyor muyuz canım, nesini öğreneceğiz” demeyin! Oyun, çocuğunuzun kelimeleridir, hatta kelimelerinden de daha değerlidir.

Haberin Devamı

“Oyun oynamayı bilmiyor muyuz canım, nesini öğreneceğiz” demeyin! Oyun, çocuğunuzun kelimeleridir, hatta kelimelerinden de daha değerlidir. İlk kez onu güldürdüğünüzde, ilk kez çıngırağını salladığında, ilk kez blokları üst üste dizdiğinde neler hissetmiştiniz? Ya anne, baba dediğinde? Sonra milyonlarca kez söylediğini duyacağınız (duymak istemeyeceğiniz zamanlar da gelebilir) halde nasıl da heyecanlandınız?

Peki çocuğunuz ne hissediyor, ne yaşıyor bilmek istemez misiniz? Korkularını, kaygılarını, okulda yaşadıklarını, yeni keşiflerini, sizin işe gidişinizle, bakıcı değişimiyle ya da anne baba ayrılığıyla başa çıkmaya çalışırken yaşadıklarını daha iyi anlamak istemez miydiniz?

Bazen çocuklarınız için “Kafasının içinde neler oluyor bilmeyi çok isterdim”, “Keşke zihnini okuyabilseydim”, “Neden bu kadar öfkeli?”, “Acaba iyi bir anne/baba olabildim mi?” dediğiniz zamanlar var mı?

Haberin Devamı

Oyun, anne ve babaya çocuğunun kalbinin ve zihninin kapılarını açar. Doğru oyuncakları seçerek çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunabilir, oyunu araç olarak kullanarak aile içi bağlarınızı güçlendirebilirsiniz.

Her çocuğun en önemli ihtiyacı olan kabul edilme duygusunu en iyi oyunla verebilirsiniz. Çocuğunuzun potansiyelini gerçekleştirmesine destek olmak için yeteneklerini gözlemlemenin en kolay ve eğlenceli biçimi oyundur.

Kendi yaşamımda ve başkalarının yaşamında en sık gözlemlediğim şey, güçlü ailelerin çocukları ile oyun oynayan, onlarla bağlantıda kalan, birlikte eğlenebilen ve paylaşan kişiler olduğudur. Çocuklarımızla sorun çözmek, onları eğitmek ve yanlışları düzeltmek için haracayacağımz zamanı eğlenerek, rahat ve huzurlu, onların liderliğini takip ederek geçirebiliriz, yeter ki oyun oynamak için gerekli teknikleri bilelim.

Çocuk merkezli oyun, çocuğunuzun duygu ve düşüncülerini en rahat ifade edebileceği, davranışlarına yansıyan korku, kızgınlık, endişe, hayalkırıklığı gibi duyguları yeniden canlandırarak üstesinden gelebileceği; saldırganlık, okul sorunları, çekingenlik, aşırı endişe, korku, uyku, yeme ve tuvalet gibi problemlerini çözmesini sağlayacak bir oyun biçimidir.