Güneş Anne
Güneş Anne
Güneş Anne

Anaokuluna kaç yaşında başlasın?

Annenin çocuğunu okula vermeye hazır oluşu, en az çocuğun okula gitmeye hazır oluşu kadar önemli bir etken...

Haberin Devamı

Anaokuluna başlama yaşının kaç olması gerektiği annelerin kafasındaki en büyük bir soru işareti. Bazı uzmanlar 2 yaşına basan çocukların anaokuluna hazır olabileceğini belirtiyorlar. Bir diğer grup ise ilk 3 yaşın anne-bebek arası bağlanma açısından önemli olduğu ve bebeğin güven duygusunu temelleri atıldığı için, 3 yaşın başlamak için ideal bir yaş olduğunu belirtiyorlar.

Bir anne gözüyle ise; aslında annenin çocuğunu okula vermeye hazır oluşunun, en az çocuğun okula gitmeye hazır oluşu kadar önemli bir etken olduğunu düşünüyorum. Çocuğunuzu anaokulu veya kreşe gönderme evresinde aşağıdaki sorular üzerine düşünmekte fayda var;

  • Çocuk okula gitmeye hazır mı?
  • Çocuk anne yanında yokken bir kaç saat vakit geçirebiliyor mu?
  • Anne çocuğunu okula göndermeye hazır mı?
  • Anaokulu-kreş bir zorunluluk mu yoksa tercihi bir durum mu?
  • Çocuk okula alışabiliyor mu ?
  • Okul fiyatları malum, ailenin bütçesi bunun için uygun mu?
  • Anne çalışıyorsa okula alışma evresinde yardım alabileceği kişiler var mı?
  • Yarım gün, tam gün veya haftanın belli günleri olan okullardan hangisi çocuğa ve aileye daha uygun olur?

Çocuğun hazır olması: Çocuğu tam zamanlı anaokulu ya da kreşe vermeden önce çeşitli oyun gruplarıyla temasını sağlamak ve başka çocuklarla bir araya gelmesi için fırsat yaratmak çocuğun alışma evresi için faydalı olacaktır. Bol kuzenli aileler bu açıdan şanslıdır.
Çocuğun anne olmadan vakit geçirebiliyor olması; Çeşitli sebeplerle çocuklarımızı kimseye emanet etmek istemez, onlarla birebir vakit geçirmek isteriz. Ancak çocuklarımızın biz yanlarında yokken aile büyükleri, yakınlar veya oyun gurubunda bir kaç saat geçirmeleri, kendi kendilerine kalabilmeleri önemli bir gelişim aşamasıdır.

Haberin Devamı

Annenin hazır olması: 'Anne psikolojik olarak çocuğundan ayrı vakit geçirmeye hazır mı?' İlk etapta yaşanacak zorlanma evrelerinde annenin sağlam durabilmesi için, annenin de çocuktan ayrı kalmaya fikir olarak alışmış olması gereklidir.

Anaokulunun bir zorunluluk mu yoksa tercihi bir durum olması da önemli bir etkendir. Çünkü eğer okula başlamak tercihi bir durumsa ve her çocukta yaşanacak zorlanma dönemi yaşanacaksa ailenin okuldan vazgeçmesi çok daha kolay olur.

Okula alışma devresi: Bu devrede annenin desteğe ihtiyacı olacaktır. Aile büyükleri, yakınlar veya çocuğun bakıcısı varsa bu konuda destek alınabilir. İlk haftalar okula çocukla birlikte gidilebilir ve orada bekleme gibi durumlar gerçekleşebilir.

Çocuğun okula alışması bir süreçtir. Bunu kabul edip ona zaman tanımak gereklidir. Her alışma ve ısınma zorludur; öğretmen, yeni bir çevre, pek çok çocuk bir arada bize pek şirin görünse de onlar için tamamen yabancı ve zorlu bir ortamdır. Bu ortamda kendilerini güvende hissedebilmek için onların zamana ihtiyaçları vardır.

Haberin Devamı

Aile bütçesi iyi hesaplanmalı, tüm okul giderleri düşünülmelidir. Çünkü sadece okul parası değil, servis, kitap, eşofman vb. pek çok masraf çıkabilmektedir.

Son olarak bazı çocuklar güle oynaya okula gider ve hızlı adapte olurlar. Bazılarında ise yaştan bağımsız zorlanma olabilir. Ama bazı durumlarda bu mümkün olmuyor ve aile çocuğu 2 yaşta veya daha erken başlatmak durumunda kalabiliyor. Bu gibi durumlarda çocuğu iyi gözlemlemek gerekiyor. Okuldan da bu konuda destek alınabilir. Zorlanma var mı ve ne düzeyde bir zorlanma var bunu iyi anlamak lazım.

Bu yıl bizim 3 yaş başlama deneyimimiz, 2 yaştan çok daha sağlıklı oldu, zorlanma ve ağlama çok az oldu. Okula hevesli, okulda mutlu çocuklar tüm isteyenlerin başına...