Kadınlarda burun estetiği kriterleri nelerdir?

Yüzle en uyumlu burun estetiği tasarımında yüze ilk bakışta burun ön plana çıkmamalıdır.

Haberin Devamı

Kadınlarda burun estetiği kriterleri erkeklerinkinden çok daha farklıdır. Kadın burun estetiğinde burun sırtı ve burun ucu aynı düzlemde olabilir ya da burun ucu burun sırtından yaklaşık 1-2 mm daha yüksek yani yukarıda olabilir.

Kimi zaman düz burun sırtı ya da hafif kavisli burun sırtı da yapılabiliyor. Kişinin yüz şekline ve karakterine göre karar verilmesi gereken bir işlemdir. Burun ucuyla üst dudak arasındaki mesafe de %110 civarında olması gerekir.

Kadın tipi burun estetiğinde burun delikleri, yan profilden bakıldığı zaman simetrik ve elips şeklinde ön profilden bakıldığı zamansa burun deliklerinin kısmen gözüktüğü, kanatlarını açmış bir kuş misali görünmesi gerekir.

Yüz ve kafa altın oranları, dengesi, simetrisi uyumlu olmalıdır. Tüm bunların göz önüne alınmadığı durumlarda ideal bir tasarımın ya da görünümün yakalanması pek mümkün değil.

Haberin Devamı

Kadınlarda burun estetiği kriterleri nelerdir

BURUN ESTETİĞİ TASARIMININ BAŞARISI AYRINTILARDA GİZLİDİR

Burun yapısını; uzunluğu, kısalığı, genişliği, çıkıklığı, eğriliği ya da uç düşüklüğü gibi yüz çehresi faktörleri belirler. Elmacık kemikleri, kaş, alın, çene ucu yapısı çok iyi değerlendirilmelidir. Burun tüm bu faktörlerle uyumlu hale getirilmelidir.

Burun tasarımı yapılırken burun sadece cepheden ve profilden değerlendirilmemelidir. Mimikler sırasında da burnun nasıl şekil aldığına bakılması gerekir. Örneğin gülerken burnun aldığı şekil, alttan, üstten ve çapraz burun görüntüsü de burun tasarımında değerlendirmeye alınmalıdır.

Yüzle en uyumlu burun estetiği tasarımında yüze ilk bakışta burun ön plana çıkmamalıdır. Orantılı bir yüzde ilk dikkati çeken kısımlar gözler ve dudaklar olmalıdır. Gözlerin ve dudakların ön planda olduğu bir yüz duygu ve düşünceyi daha iyi bir şekilde yansıtacağı için hem daha estetik hem de daha işlevsel olur.

Teknolojik gelişmeler sayesinde burun tasarımı ameliyattan önce 3D görüntüleme teknikleri ile hastaya gösterilebiliyor. Özellikle hologram burun estetiğinde hasta kendi simülasyonu üzerinden burun şeklinin öncesi ve sonrası görüntülerini gerçeğe en yakın haliyle görebilir. İdeal burun şekline cerrahıyla birlikte karar verebiliyor. Bu uygulama hasta memnuniyetinin artmasına katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Kaynak: Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk

Yazarın Tüm Yazıları