Burnunuz yüzünüze uygun mu?

Burnunun doğru açılarını, büyüklüğünü belirlemek ve deformitelerini düzeltirken doğal bir görünüm elde etmek çok önemlidir.

Haberin Devamı

Yüz tipine en uygun burun şekli nasıl olmalı ya da ideal burun nasıl olmalı herkesin en merak ettiği konudur. Yüz ile en uygun burun tipi nefes alma işlevini yerine getiren, ilk bakışta dikkati üzerine çekecek kadar görsel bir sorunu olmayan burundur. Doğal görünen ve işlevini yerine getiren her burun güzeldir. Burnun tek bir ideal şekli olmaz, her yüze her kültüre göre çeşitli güzellikte burun şekli vardır. Burunlarında doğal görünümü bozan şikayetler ile estetik cerrahiye başvuran hastalarda burnun karakteristik yapısı korunarak sadece burundaki estetik sorun giderilmeye çalışılır. Günümüz burun estetiği anlayışına göre doğal bir görünüm sağlamanın en önemli yollarından birisi budur.

İDEAL BURUN ŞEKLİ

Yeni burun tasarlanırken yüz ile tam bir uyum sağlaması için altın oran hesaplamaları yapılır. Yüz üzerinde çeşitli açılar üzerinden yapılan bu hesaplamalar ile yüzle en uyumlu burun şeklini tasarlanmış olur. İdeal bir burun şekli öncelikle ideal bir burun yüzün tam orta kısmını kaplamalı. Genişliği gözler ile eşit olmalı. Profilden bakıldığında ise alın, burun ve dudak bölgesinin uzunluğu da eşit olmalı. Nazolabial yani burun dudak açısı erkeklerde 90-100 derece arasında, kadınlarda ise 100-110 derece arasında olmalı. Profilden bakıldığında burnun alt çizgisi ile burun sırtı arasında açı 30 derece olmalı. Burun sırtı düz olmalı. Burun delikleri simetrik ve yumuşak hatlı olmalı. En önemlisi ise nefes alma kanalları işlevini tam olarak yerine getirmelidir.

Haberin Devamı

Burnunuz yüzünüze uygun mu

DOĞAL GÖRÜNÜM ÖNEMLİ

Burnunun doğru açılarını, büyüklüğünü belirlemek ve deformitelerini düzeltirken doğal bir görünüm elde etmek çok önemlidir. Sadece buruna ideal bir şekil vermek doğallığı yakalamak için tek başına yeterli değil, plastik cerrahide de tıpkı bir heykeltıraş gibi yüzle en uyumlu burnu yapmak hedeflenir. Altın oran hesaplamaları ile birlikte kişinin karakteristik yüz yapısı ve mimiklerinin de göz önünde bulundurulması gerekir.

Buruna yeni şekli verilirken tasarımın dışında ameliyat tekniğinin de başarılı olması gerekir. Günümüzde ameliyatlı ve ameliyatsız tekniklerle burun estetiği operasyonları gerçekleştirilebiliyor. Ameliyat sonrası süreç çok daha kolaylaşıyor. Kapalı teknik rinoplasti gibi teknikler ile dikişsiz burun estetiği yapılabiliyor. Birçok durumda ise botoks ve dolgu yöntemleri ile ameliyatsız burun estetiği de kullanılabiliyor. Ameliyatsız burun estetiği ile hastalar ortalama 15-20 dakika içinde burunlarındaki sorunlardan kurtulabiliyorlar. Estetik cerrahi her geçen gün hem cerrahlara hem de hastalara kolaylık sağlamaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Kaynak: Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk

Yazarın Tüm Yazıları