Gülin Kayalı
Gülin Kayalı
Gülin Kayalı

Yaşanmış!

Amcamlarda altıma kaçırdığımda, dedem, çamaşırlarımı çıkarıp yatağına alırdı beni. Sonraları, altımı ıslatmasam da, sık sık yatağına almaya başladı.

Haberin Devamı

Anıları tetikler... Eğitim programlarından birinde, ebeveynlere çocuğun psiko-sosyal gelişimini anlatıyordum. Etkileşimli bir konudur, herkes çocukluğuna döner bir anda ve “ Evet evet ben de bunları yaptım” der. Molada çay içerken sohbeti sürdürdük. Güzel bir kadın geldi yanıma, anlatmaya başladı:

‘‘Annem ölünce ben ve kardeşim babamın başına kaldık. Babam zorlandı. Ara sıra, amcamlarda yaşayan büyükbabama giderdik.

Annemin vefâtından sonra, sık sık altımı ıslatmaya başlamıştım. Amcamlarda altıma kaçırdığımda, dedem, çamaşırlarımı çıkarıp yatağına alırdı beni. Sonraları, altımı ıslatmasam da, sık sık yatağına almaya başladı. Ortaokula gitmeye başladığımda yengem bir gün kenara çekip; ‘Bir daha bu eve gelme’ dedi. Seneler geçti, evlendim, üç çocuğum oldu, birbirinden güzel. Bunları hiç kimseye anlatmadım, unutmak istedim. Çocuklarımı kimseye bırakmadım, bırakmam da, oğlumu bile...”

Haberin Devamı

Yer ayaklarımın altından çekildi sanki... Bu sözün ne anlama geldiğini, duyduklarımdan sonra anladım. Gün bitti, ben de bittim. İki üç gün kendime gelemedim. O kocaman kirli eller geldi gözümün önüne, masum yavruların üstünde, tiksindim !

Yaşanmış

Size bir uzman olarak tavsiyem, çocuklarınıza:

  • İyi dokunmayla kötü dokunma arasındaki farkı,
  • Bedenlerine izinsiz dokundurmamayı,
  • Yabancılarla bir yere gitmemeyi öğretin.
  • ‘Ayıp, günah, yok bir şey’ demeden sonuna kadar dinleyin onları.
  • Korkularına kulak verip, onlarla gerekli tedbirleri konuşun.
  • Çok yoğun olduğunuzda bile onlara zaman ayırın.
  • Kısa kısa uyarılarda bulunmaktan bıkmayın.
  • İçine kapanıyor, okul başarısı düşüyor ya da, davranışları değişiyorsa, bunların sebebi ille cinsel istismar olmayabilir. Fakat; basit bir problemin de onun için çok önemli olabileceğini düşünün.
  • Onları hep sevin, çok çok sevin. Sakın unutmayın çocuklukla ilgili ilk anılar 5-6 yaşlarından itibaren yer etmeye başlar ama daha küçük yaşlardaki kötü deneyimler de hatırlanır. Hatta, unutulmaz !

Tüm olumsuzluklara rağmen, güzel anıların çoğalması dileğiyle...