Gülin Kayalı
Gülin Kayalı
Gülin Kayalı

Resim yapmadaki güçlükler

Çocukların yaptıkları ve çizdikleri şekiller gerçeklikten uzak olduğu için kesinlikle olumsuz eleştirilmemelidir.

Haberin Devamı

İlk yazımızda okul öncesi çağı çocuklarının resimle ilişkisine değinmiştik. Bu yaş döneminde çocuklar arasındaki ayların bile farklı gelişmeler göstereceğini vurguladık. Bugün de okul öncesi dönemde resim yapan çocukların el becerilerini ve yaptıkları resimlerin yorumlanması üzerinde bilgiler paylaşalım sizlerle..

Okul öncesi çocuğunun el becerileri tam gelişmediği ve çizmek istediği objeleri daha yeterince tanımadığı için bir takım sorunlarla yüz yüzedir. Dolayısıyla bu yaş dönümündeki çocukların yaptıkları ve çizdikleri şekiller gerçeklikten uzak olduğu için kesinlikle olumsuz eleştirilmemeli ya da düzeltilmeye çalışılmamalıdır.

Resim yapmadaki güçlükler

Haberin Devamı

Dikkatle gözlendiğinde, çocuğun resimlerde neleri yapıp neleri yapmadığı, sorunlara nasıl yaklaşıp, çözümler getirdiği izlenebilir. Bu yöntem, çocuğun gerçek yaşamında kendisi için sorun olan durumlara nasıl yaklaştığının ve çözümler getirdiğinin de göstergesi de olacaktır.

Örneğin gemi çizme denemelerinde bulunan 5 yaşındaki erkek çocuğun zorlandığı anda, çabucak bir iki çözüm bulduğunu görebilirsiniz. Gemiyi istediği gibi yapamadığında hemen bir bölümünü karalayabilir. Gemi kaza yapmış belki de suyun içine batmış gibi yorum getirebilir.

Resim yapmadaki güçlükler

Burada çocuk gerçeğini, neyi yapıp neyi yapamadığını fark etmiştir. Yetenek ve becerilerinin sınırlarını bilmektedir ve bildiği başka şeyleri kullanarak kendisini başarılı kılabilmeyi öğrenmiştir.

Yuvamızda da tekrarlanan küçük bir araştırmada, çocuklara hareket eden bir insan figürü çizmeleri söylendiğinde her çocuğun sorunu farklı tarzda çözümlediği gözlenmiştir. Çoğu çocuk resimdekileri uzun kollu çocuk şeklinde çizerek çözüme giderken, bazıları da çocuğu yere yatırıp topa ulaştırabilmektedir.

Resim yapmadaki güçlükler

Haberin Devamı

Görüldüğü gibi, zor bir çizim sorununu, eski deneyimlerini kullanarak çözümlemişlerdir. Zaman geçtikçe de direkt çözüm aramaya koyulacaklardır.

Çocukları resim yaparken anne babalar da farklı duygular içine girer. Kimileri çocukların yaptığı primitif çizgileri yadırgar ve heves kırarken kimileri de abartılı övgülerde bulunurlar.

Oysa şu hayatta normal diye bir şey vardır.

İfrattan tefrite gitmek bu konuda da yanlıştır.

Bu konuda söyleyeceklerimiz de bir sonraki yazının konusu olsun...