Gülin Kayalı
Gülin Kayalı
Gülin Kayalı

İyi anne-baba olmanın on dev adımı

Çocuğunuza hatalarını anlatırken onu sevdiğinizi ancak davranışının hatalı olduğunu ifade ediniz.

Haberin Devamı

Sana, beni dinlemeni söylediğimde,
Bana öğüt vermeye başladın,
Söylediğimi de yapmadın.

Sana, beni dinlemeni söylediğimde,
Bana niye demeye başladın,
Duygularımı ayaklar altına alıp çiğnedin.

Sana, beni dinlemeni söylediğimde,
Kendini buna zorunlu duymalısın,
Sorunlarımı çözmeyi ister gibi davrandın,
Sonunda beni de başarısızlığa uğrattın.

Dualar belki de bazı kişilere yardımcı olur.
Çünkü, Tanrı öğüt vermez, suskundur.
Ve durumları düzeltmeye çalışmaz
O, yalnızca dinler ve işinizi
Kendinizin çözümleyeceğinize inanır.
Öyleyse, lütfen beni dinleyin ve işitin
Eğer konuşmak istiyorsanız
Birkaç dakika sıranızı bekleyin
O zaman ben de sizi dinleyeceğime söz veriyorum.

Anne - babalık birçok açıdan zor bir uğraş. 

Haberin Devamı

Tüm anne babaların iyi bir ebeveyn olma istekleri düşünüldüğünde, durum biraz zorlaşıyor. İşte bu yazıda iyi bir anne-baba olmanın 10 dev adımını göstermeyi amaçlıyoruz.

Bu dünyada her bir şey için en az iki yol ve seçenek olup seçimlerimiz çocukluk yaşantılarına kadar dayanıyor. Yollardan biri öz güvenin ışıltısıyla parlarken diğeri ne yazık ki hayat karşısındaki tavrı korku olan bir çocuğun mutsuzluğunu yansıtıyor. Her ebeveyn çocuğunun öz güven yolunda ilerlemesini sağlama şansına sahiptir. İşte olumlu etkisi kanıtlanmış on öneri.

Nitelikli zaman geçirin

Bugün artık anne-babanın çocukla geçireceği bir anlık bir zamanın ama nitelikli bir anlık zamanın bile çocuğun gelişimine sağladığı yarar konusunda tam bir görüş birliği var.

Sözle değil, eylemle eğitin

Çocukların yetişkin yönergelerine kulak tıkamalarında şaşılacak bir şey yok. Azar ve nasihatin eğitimde çok kullanılıyor olması, çocukları kazanılması istenen davranışlarından uzaklaşıyor, sözler etkisini yitirip içi boş birer kalıba dönüşüyor. Eylemlerin sözlerden daha etkili olmalarının nedeni de bu zaten.

Kendilerini güçlü hissetmelerini sağlayın

Çocuklarınıza çeşitli konular hakkında fikirlerini sorun, kimi durumda birlikte çözüm ararken değişik bir takım seçenekleri gözlerinin önüne serin, alışverişe yardım etmesine ve yaşına uygun olarak bazı ev işlerini yapmasına izin verin. Genellikle çocukların başarıyla yaptıklarını tümüyle onlara bırakmalıyız ve onların adına bir şeyler yapmaktan vazgeçmeliyiz. 

Haberin Devamı

Dengeyi kurun

Denge, çocuk eğitiminde ve çocuk yetişkin ilişkisinde ideal olanın adı . İdeali tutturmak her zaman kolay olmuyor. Kimi zaman çocuğa tanınan özgürlüğün ölçüsü kaçıyor, kimi zaman da yol göstereyim derken baskı uygulanıyor. Çocuklara hareketlerinin sonuçlarından bir şeyler öğrenme fırsatı tanınmalı.

Öfkenize yenilmeyin

Eğer çocuk anne babasının sinirlerinin sağlamlığını deniyor ve onları kızdırmaya çalışıp bu yolla bir çeşit üstünlük sağlamaya çalışıyorsa yapabilecek en doğru davranış öfkeye yenik düşmemektir. Bir çatışmaya meydan vermeden odayı terk edip “ Ben yan odadayım, sakinleştiğin zaman yanıma gelebilirsin” demek doğru. “Öf bıktım” diye ağlamak ya da “Sus artık, kes sesini “diye bağırmak yanlıştır.

Haberin Devamı

Tutarlı davranın

Eğer çocuklarla herhangi bir konuda anlaşma yapılırsa anlaşmanın tüm koşullarına sadık kalınmalı. Zira çocuklar anne babanın davranışlarından anlaşmaların önemi ya da önemsizliği üzerine yorum yaparlar. Eğer markete gidildiğinde şeker alınması ya da alınmaması konusunda çocukla bir anlaşma yapıldıysa, ağlayıp sızlanmalarına aldırmamalı ve anlaşma yerine getirilmeli.

Geleceğini düşünün

Çocukların geleceklerini düşünmek ebeveynlerin daha dikkatli ve özenli davranışlar içinde olmalarını sağlamaya yeter.

Disiplinde mantık arayın

Disiplin özdenetimine giden yolun temel taşı, hatta özdenetimin “olmazsa olmaz” koşulu. Ancak bir çocuğun disiplininden böylesi bir yararı sağlayabilmesi için, mantıktan uzaklaşmamak gerekiyor.

Haberin Devamı

Çocuğu davranışıyla özdeşleştirin

Çocukların davranışlarıyla özdeşleştirilmeleri onları içinden çıkamayacakları bir kısır döngüye itebiliyor. Çocuğu değil ama davranışı yargılamak sen kıskançsın, inatçısın demekten kaçınıp kıskançlık ve inatçılık üzerine birlikte düşünmek çocuğun öz güven gelişmesini doğrudan sağlıyor.

Sevgiyi esirgemeden kararlı olun

Çocuğunuza hatalarını anlatırken onu sevdiğinizi ancak davranışının hatalı olduğunu ifade ediniz.

Yeni bir yıla girerken en az sekiz adımı gerçekleştirebilmeniz dileğiyle...