Gülin Kayalı
Gülin Kayalı
Gülin Kayalı

Gözünün üstünde kaşın var!

Çocuklarınız hayat mücadelesinde her şeyi doyasıya yaşasın...

Haberin Devamı

Bilen bilir, bizde; “Kocam yapmaz, çocuğum yemez deme” diye, harika bir söz vardır. Bu bize, en yakınımızın davranışlarını bile her zaman kestiremeyeceğimizi anlatır.

‘Özgürlük verme, öz güven pompalama’ adına canımızdan çok sevdiğimiz yavrularımızı, koruyup kollamayı son zamanlarda abartmaya başladık. “Kantarın topuzu”nu kaçırdık…

Eskilerde öğretmen, büyükleri görüşmeye çağırdığında, hata yapmış çocuk mahcubiyetinde okula gidilir; “Hocam bu eşek yine ne yaptı ?!” sözleriyle başlanırdı konuşmaya… Sınıf huzurunda yapılan görüşme sonrasında, asıl kıyamet evde kopar, çocuk sokağa çıkamazdı. Yaşanan karmaşadan çocuk, neden sonuç ilişkisi kurar, sonucuna da katlanırdı. Ödül ve cezayla tanışmanın provası yapılırdı.

Şimdilerde ise, para vererek okuttuğu çocuğunu tamamen haklı görerek konuşmaya başlıyor ebeveynler. Hatta daha da ileri giderek öğretmeni yetersizlikle suçluyor; “Bir çocukla baş edemedi, bu nasıl bir öğretmen?!” gibi sözler çıkıyor ağzından. Bilerek, isteyerek…

Haberin Devamı

Kafamı dinlemek için, soluklanıyorum bir mekanda. Yanımda üç anne sohbet ediyor, yabancılar. Çocuklardan biri o uğultunun içinde uyuyor, diğeri diş kaşıyıcısını ağzına sokmuş geveliyor, bir diğeri de etrafa bakınıyor merakla… Benim canım yurdumun çocukları da masa aralarında koşturup duruyor. Bir annenin de aklına gelmiyor uyarmak “Dur, sus !” demek.

Tabii ki modernleşiyoruz…

Tabii ki çağ atlıyoruz…

Tabii ki eskileri yapmıyoruz…

Ama çocuklarımızın bir gelişim süreci de var, unutmayın!

0-1 yaşında temizlenip, doyurulup paklanmak ister.

1-2 yaşında merkezde olmak ister; “Ben varım biri bana baksın”.

2-3 yaşında ise, sosyal yapıyı deneyimler. Bize en çok görev, burada düşer. Onlar hata yapacaklar, bizler düzeltip doğrusunu göstereceğiz. Onlar bencil olacaklar ama; biz onlara sıra beklemeyi, arkadaşına saygılı olmayı, hata sonrası pişmanlığı, özür dilemeyi, vicdan sızlamasını öğreteceğiz ki!

İleride,

Bir kadınla,

Bir kocayla,

Bir patronla,

Bir arkadaşla,

Daha doğrusu hayatla mücadele edebilsin!

Hem koşsun, hem yorulsun, hem gelişsin hem de çok eğlensin !...