Gülin Kayalı
Gülin Kayalı
Gülin Kayalı

Düşündüğünle sözün kardeş olsun

Onunla açık ve net konuşun, rüşvete dayalı ilişki kurmayın!

Haberin Devamı

Bir ailede olması gerekenler konuşulduğunda, ilk akla gelenler sağlık, mutluluk, huzurdur.

Ailede yanlış anlamalar sık sık kavgalara, tartışmalara yol açar. Huzuru bulmak zorlaşır. Bir de çocuk gelince karı koca tartışması daha da çoğalır. Huzur köşeyi çoktan dönmüştür. Anne ve baba iyiyi ister çocukları için. Sürekli kuralları anlatmaya, doğru ve yanlışı öğretmeye çalışırlar. Söz dinleyen çocuk varsa karşılarında işler kolaydır. Tam tersi durumda ise işler zorlaşır. Ebeveynlerin komuta dayalı iletişimi ağırlık kazanır. Kalk, giyin, oyuncaklarını topla, ellerini yıka gibi. Bu komutlar bir tekrarla da olmaz. Sinirleniriz, yoruluruz, en yakınımıza çatarız. O da eşlerden biridir genellikle.

Düşündüğünle sözün kardeş olsun

Haberin Devamı

Çocuğuyla daha kaliteli bir ilişki kurmayı kim istemez ki!

ONUNLA AÇIK VE NET KONUŞUN

Suçlayıcı, kendini kötü hissettiren sözlerden kaçının. Eve yorgun gelen anne mutfağa girdiğinde oturma odasından gelen sese yöneldiğinde on iki yaşındaki oğlu vazoyu kırmıştır. Annenin “ Bir bu eksikti” yerine “Şimdi onları dikkatlice toplamalısın” demesi daha doğru olacaktır.

RÜŞVETE DAYALI İLİŞKİ KURMAYIN

“……….. yaptıktan sonra, ………. Yapabilirsin” gibi cümleler kurmaktan vazgeçin.

Çocuğunuzla kurduğunuz bu ilişkinin kendinize yapıldığını bir an düşünün. “Canım ben sinemaya gidiyorum” dediğinizde eşinizin ” evi temizledikten sonra gidebilirsin ” demesi halinde kendinizi nasıl hissedersiniz? Size iyi gelmeyen onlara da iyi gelmeyecektir.

KESİN VE NET İFADELER KULLANIN

Yetişkinin kast ettiği ifade çocuk için aynı anlama gelmeyebilir.

“Ödevini yaptın mı?” yerine “Matematik ödevini yaptın mı?” sorusu net ve belirleyici olacaktır.

KISA CÜMLELER KURUN

Biz yetişkinler uzun uzun cümleler kurmayı çok severiz. Kısa cümlelerin etkinliği ve anlaşılması daha kolaydır. Karı koca kavgalarında da uzun uzun yapılan konuşmalar diğer tarafın kulağını tıkaması bu yüzden olabilir mi? Televizyonun başına oturmuş çizgi film izleyen çocuğa “ Kurallarımızı biliyorsun ödevler yapılmadan televizyon yoktu, ben bunları sana sürekli hatırlatmak zorunda mıyım, şimdi televizyonu kapat, ödevinin başına git” yerine “ Zeynep  Önce ödev!”

Haberin Devamı

EYLEMİN SONUNU ÖNCEDEN BİLDİRİN

Çocuğu sevdiği bir şeyden koparmak zordur. Etkinliğin biteceğini yaşına uygun sözlerle hatırlatmalısınız. Parkta oynayan çocuğa gitme zamanını “ Üç kere kaydıktan sonra gidiyoruz “ sözü doğru olacaktır. Önceleri zorlanabilirler, ama sonrasında kararlı olursanız öğreneceklerdir.

EĞLENCELİ OLUN

Kuralları, mesajları esprili bir şekilde verebilirsiniz. Diş fırçalamayı çocuğa şarkı söyleyerek hatırlatmak ona daha eğlenceli gelecektir.

Unutmayın her aile her çocuk farklıdır. Uyguladıkça kendi yönteminizi bulacaksınız.

Kolaylıklar dilerim.