Gülin Kayalı
Gülin Kayalı
Gülin Kayalı

"AZ"lar

.

Haberin Devamı

Çocuklarımızı yetiştirirken ‘çok’ça yapmamız gerekenlerden bahsetmiştik. Şimdi de, ‘az’lar üzerinde duralım.

AZ ELEŞTİRİN

Yaptığı her işin ardından “Hadi gel konuşalım! ”, “Bir de şöyle düşünsek mi? ” gibi, modern bakış açısıyla yaptığımız eleştiriler çoğalırsa; bu, çocuğumuzun özgür davranışını sınırlar. Zamanla kendi başına hareket edemez bir hâle gelir.

ÇOCUĞUN YANINDA DAHA AZ TARTIŞIN

AZlar

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre; sık sık ebeveyn tartışması tanıklık eden çocuklar, şiddet içeren davranışlara daha meyilli oluyor. Zaman zaman tartışıyorsanız, sonunda çocuğunuz barıştığınızı da görsün. Böylece, hayatına uzlaşmayı da katabilsin.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZUN HER İSTEĞİNİ DEĞİL AZINI YERİNE GETİRİN

‘Ben görmedim, o mahrum kalmasın’ duygusunun sizi esir almasına izin vermeyin. Unutmayın karşınızdaki bir çocuk ve pek çok isteği, hayatı prova etmek içindir sadece… BEKLEMEYİ ve SABRETMEYİ sizden öğrenecek!

AZ OYUNCAK ALIN

Bir oyuncağın tadına varmadan diğerini sunduğunuzda, keşfetmenin tadına varamaz. Bir mandalın arabaya da dönüşebileceğini bulması güzel olmaz mı? Bırakın, farklı nesneler hayal gücünü zenginleştirsin… 

TEKNOLOJİYİ HAYATLARINA AZ SOKUN

AZlar

Sınır da koysanız, süre de koysanız bu lafta kalacaktır. Bilgisayar çocuğun zekâsını geliştirmez, aksine onu bireyselleştirir. İster istemez ileride teknoloji, yaşamının bir parçası olacak zaten. Biliyor musunuz bilgisayar dünyasının zirvesindeki Bill Gates’in çocuğu, kara tahta, tebeşir, defter kalem kullanılan bir okula gidiyor? Oyun, onun en önemli ihtiyaçlarından biri ama ekran karşısındaki değil! Koşarak, hoplayıp zıplayarak, düşe kalkarak oynayacağı oyunlar!

AZ UYARIN

‘'Yapma, dikkat et! ” gibi yersiz uyarılardan kaçının. Her uyarı, çocuğu biraz daha sınırlar. Sürekli anne ve babasının onayını bekler hâle gelir.

AZ NASİHAT EDİN

Size yapılan nasihatlerin hangisini tuttunuz, bir düşünün. Çocukluk, görsel bir dönemdir. Çevredeki davranışlar gözlenir ve taklit edilir. Olumlu davranışlara tanıklık eden çocuk; bunları yineler, örnek alır.

Haberin Devamı

OLUMSUZ CÜMLELERİ AZ KULLANIN

Çocuk olumsuz cümleyi algılamakta zorlanır. Onun yerine, olumlu cümleler seçin. ‘Bunu yapma’ demek yerine; ‘Şöyle yapsan, böyle denesen’ gibi, olumlu önerilerle yaklaşın.  Hayatımızda çokların ve azların dengeli olması dileğiyle keyifli günler dilerim.