D vitamini yetersizliği nelere yol açıyor?

Kilo kaybında dirence bile neden oluyor?

Haberin Devamı

Önceki yazımda D vitamininden, yetersizliğinin sıkça görüldüğünden, belirtilerinden ve semptomlarının genelde çok da fazla anlaşılmadığından bahsetmiştim.

D vitamininin sentezlenmesi için güneşin dik açıyla geldiği Mayıs-Ekim aylarında, 11.00-15.00 saatleri arasında, sadece el ve yüz bölgesi değil, kollar ve bacaklar da açık olacak şekilde haftada 2-3 defa 20-30 dk güneş ışığıyla doğrudan (pencere-cam arkası değil), koruyucu güneş kremi olmaksızın teması gerekmektedir.

Güneşin zararlı ışınlarının direk geldiği bu saatlerde, cilt sağlığımızı korumak için koruyucu krem sürmeden güneş ışığına maruz kalmamamız gerektiğini artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Besinlerle de D vitamini yeteri miktarda almak mümkün olmadığına göre, yetersizliği olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra gerekli şekilde takviyesini kullanmak yapılacak en doğru yöntem olacaktır. Tabi fazlası toksik etki göstereceğinden mutlaka bir uzman kontrolünde takviyesi alınmalıdır.

Haberin Devamı

D vitamini yetersizliği nelere yol açıyor

Peki D Vitamini yetersizliği kolay fark edilebilensorunlara yol açmıyorsa, bizim için neden bu kadar önemli?

Çünkü fark edemediğimiz şekilde hayatımızı ciddi anlamda olumsuz etkiliyor ve hayat kalitemizi düşürüp, ciddi sağlık problemlerine davetiye çıkartıyor. Bu nedenle yetersizliğini tespit edip önlem almak bizim için oldukça önemli. Şimdi gelin D vitamini yetersizliğinin önceki yazımda bahsettiğim semptomlar haricinde nelere yol açtığına hep birlikte bakalım..

D vitamini yetersizliği nelere yol açıyor

KEMİK SAĞLIĞI, OSTEOPOROZ, DÜŞME VE KIRIKLAR

Kemik sağlığı deyince aklımıza ilk gelen her zaman kalsiyum oluyor. D vitamini kemik ve diş sağlığı için çok önemli olan kalsiyum ve fosforun emilimin düzenlenmesinde rol oynamaktadır. D vitamini yeterli miktarda alınmadığı takdirde kemik dokusundaki azalmış mineral yoğunluğu nedeniyle osteoporoz ve yaşlılarda düşme-kırık riskinde artış görülebilmektedir..

ÇOCUKLARDA RAŞİTİZM

D vitamini eksikliğine bağlı, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda bir kemik hastalığı olan raşitizm sıklıkla görülmektedir.

Haberin Devamı

DEPRESYON

D vitamini mutluluk hormonu olarak bildiğimiz “Seratonin” in sentezinde rol oynamaktadır. Yapılan birçok çalışmada düşük D vitamini seviyesi ile depresyon ve anksiyete arasında bir ilişki olduğunu görülmüştür. Bazı çalışmalarda, D vitamini takviyesinin klinik depresyonu olan kişilerde semptomlarda hafif azalmaya neden olduğunu belirtilmiştir.

(ÖLÜM ORANI)

D vitamini yetersizliği kardiyovasküler hastalık riskini arttırarak, buna bağlı ölüm oranını arttırabilmektedir. Yapılan bazı çalışmalar D vitamini takviyesinin, insanların ölüm riskini araştırma süresince azalttığını ve yaşam ömrünün uzamasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

ENFEKSİYON VE SIK HASTALANMA

D vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Yetersizliğinde sık sık hastalanma, vücutta enfeksiyon görülme riski de artıyor.

Haberin Devamı

D vitamini yetersizliği nelere yol açıyor

KİLO KAYBINDA DİRENÇ

Yeterli ve dengeli beslendiğiniz halde, diyet yapmanıza rağmen kilo verme sürecinde direç ile karşılaşıyorsanız muhakkak D vitamini seviyenize baktırmalısınız. Bana gelen danışanlarımda ben artık rutinde D vitaminini seviyesine mutlaka bakıyorum ve görüyorum ki hemen hemen herkeste D vitamini yetersizliği görülüyor. Kilo verme sürecinde sorun yaşamamak için hemen D vitamini takviyesine başlıyoruz. Kilo vermeye engel olması durumu aslında, D vitamini yetersizliğinin kan şekeri problemlerine ve insülin direncine sebep olmasından kaynaklanmaktadır.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki D vitamini takviyesi Tip 1 ve Tip 2 Diyabet, hipertansiyon, astım, eklem problemleri, demans (bunama), kanser, multiple sklerozun önlenmesinde ve tedavisine önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle sağlığınız için mutlaka yeterli miktarda D vitamini almaya özen gösterin.

Haberin Devamı

PEKİ GÜNLÜK D VİTAMİNİ İHTİYACIMIZ NE KADARDIR?

D vitamini ihtiyacı yaşa göre değişmektedir. Belirli yaş ve durumlarda alınması önerilen günlük D vitamini miktarı şöyledir:

• 12 aya kadar olan bebeklerde: 400 IU
• 1-13 yaş arası çocuklarda: 600 IU
• 14-18 yaş arası çocuklarda: 600 IU
• 19-70 yaş arasındaki yetişkinlerde: 600 IU
• 71 yaş ve üstü yetişkinlerde: 800 IU
• Hamile ve emziren kadınlarda: 600 IU

Yazarın Tüm Yazıları