Aralıklı oruç diyeti gerçekten sağlıklı mı?

Bu diyet son yıllarda oldukça popüler olmaya başladı. Yeme ve açlık aralığı olan bu yöntemde önemli olan hangi besinleri yediğiniz değil, ne zaman yediğiniz…

Haberin Devamı

Aralıklı oruç veya açlık diyeti (intermittent fasting-IF), son yıllarda oldukça popüler olmaya başladı. Yeme ve açlık aralığı olan bu yöntemde önemli olan hangi besinleri yediğiniz değil, ne zaman yediğiniz…

IF’in kilo verdirdiği, beyne iyi geldiği, metabolik sağlığı geliştirdiği ve hatta ömrü uzattığı iddialar arasında... Vücutta gen, hormon ve hücrelerin fonksiyonunu değiştirdiğine dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Fakat bu konudaki çalışmaların sayısının çok da fazla olmadığının altını çizmek gerekir.

Uzun bir süre yemek yemediğinizde, vücudunuzda bazı değişiklikler gerçekleşir. Açlık süresinde vücut önemli hücrelerin onarım aşamasını başlatır ve hormon seviyeleri değişerek depolanmış vücut yağlarını yakıt olarak kullanmaya başlar.

Haberin Devamı

Uzun süre açlıkta meydana gelen bazı değişiklikler şöyledir:

• Kan seviyesindeki insülin düzeyi oldukça düşer, böylece vücutta yağların yakımı başlar.
• Kandaki büyüme hormonları 5 kat daha artar. Bu hormonun artması ile de yağ yakımı ve kas kazanımı kolaylaşır.
• Vücut önemli hücrelerin onarımını başlatır.

ARALIKLI ORUÇ DİYETİ NASIL YAPILIR?

IF’in 6 farklı metodu bulunur. Bu yöntemlerin her biri etkili olabilir ancak hangisinin daha etkili olduğu kişiye göre değişebilir. Aralıklı orucun en çok kullanılan 3 yöntemi şunlardır:

Aralıklı oruç diyeti gerçekten sağlıklı mı

• 16/8 METODU: HERGÜN 16 SAAT AÇ KALMAK

Bu metot diğer yöntemlere göre daha sık kullanılır. Her gün yaklaşık olarak 14-16 saat aç kalmayı içerir ve günde 8-10 saat “yiyebilme penceresi” oluşturulur. Bu yeme saatleri aralığında abur cubur ve yüksek kalorili besinlerden ziyade, sağlıklı beslenerek 2-3 ya da daha fazla öğün yapabilirsiniz. Bu yöntemi uyguladığınızda akşam yemeğinden sonra başka hiçbir şey yememeniz ve kahvaltınızı 16 saatlik açlığın sonunda yapmanız gerekiyor. Kahvaltıyı atlayıp direkt öğle yemeği şeklinde de yapabilirisiniz.

Örneğin; akşam yemeğinizi saat 20:00’de yediğinizde, ertesi gün kahvaltıyı atlayarak direkt öğlen yemeğinizi 12.00’de yapabilirsiniz. Akşam yemek sonrası açlık süresinde kalorisi olmayan sıvıları (su, şekersiz çay, kahve, sade maden suyu) tüketmek serbest. 16/8 metodu genel olarak erkeklerde 16 saat, kadınlarda ise 14-15 saat açlığı içermektedir.

Haberin Devamı

• 5:2 METODU: HAFTADA 2 GÜN AÇLIK

Haftada 2 gün hemen hemen aç kalmayı içeren bir yöntemdir. 5:2 metodu haftanın 5 günü normal beslenmeyi, 2 gün ise 500-600 kalorilik kısıtlayıcı bir diyeti içermektedir. Bu yöntemde kadınlar için 500 kalori, erkekler için ise 600 kalorilik bir beslenme önerilmektedir.

• YE-DUR-YE METODU: HAFTADA 1 VEYA 2 KERE 24 SAATLİK AÇLIK

Haftada 1 ya da 2 gün 24 saat yani 1 tam gün aç kalmayı içerir. Buna göre örneğin akşam yemeğinizi 19.00’da yediniz, ertesi gün yine 19.00’da akşam yemeğine kadar hiçbir şey yememeniz gerekmektedir. Gün boyunca kalorisi olan her türlü yiyecek ve içecek yasak, kalorisiz içecekler serbesttir. Diğerlerine göre çok daha zorlayıcı bir yöntemdir.

Aralıklı oruç diyeti gerçekten sağlıklı mı

HERKES İÇİN UYGUN DEĞİL

IF uygulayan birçok insan güzel sonuçlar alabilir. Fakat aralıklı açlık herkese uygun ve uzun süre yapılması kolay bir beslenme yöntemi değildir. Bu yöntem ile yapılan çalışmalar herkes üzerinde tutarlı sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle gelişigüzel yapılmamalıdır. Özellikle de kortizon kullananlar, hamileler, ağır kronik hastalığı bulunanlar bu diyeti denememelidir. Zayıflama yöntemi olarak uygulayacak kişilerin de mutlaka bir diyetisyen önerisiyle, kontrol altında ve takip edilerek uygulaması doğru olacaktır.

DİYETİNİZ İÇİN SAĞLIKLI BİR SEÇİM!

Yazarın Tüm Yazıları