Alkol kilo vermeyi engeller mi?

Alkolün kilo kaybını nasıl engellediğini gelin hep beraber inceleyelim.

Haberin Devamı

Bazı çalışmalar alkolün sağlık açısından faydası olabileceğini gösterir. Örneğin, dozunda tüketilen kırmızı şarabın kalp hastalığı riskini azaltabildiği bilinir. Bununla birlikte alkol kilo yönetiminde de önemli bir rol oynar. Bir türlü verilemeyen, son kalan inatçı kiloları düşürmek isteyenlerin alkol alımını bir süre tamamen bırakmasında fayda vardır. Alkolün kilo kaybını nasıl engellediğini gelin hep beraber inceleyelim.

Alkol kilo vermeyi engeller mi

ALKOL GENELLİKLE “BOŞ ENERJİ” KAYNAĞIDIR

Alkol boş enerji olarak adlandırdığımız gereksiz kaloriye sahip, çok az besin öğesi içeren içeceklerde bulunur. Yani vücudunuza kalori sağlar ancak tıpkı şeker gibi besleyici bir özelliği yoktur.

Haberin Devamı

330 ml’lik bir bira yaklaşık 139 kalori, 150 ml’lik bir kadeh kırmızı şarap ise yaklaşık 125 kalori içerir. Gece içilen birkaç içki sizin ekstra kalori almanıza neden olur. Özellikle de tatlandırmak için eklenen meyve suyu, şurup tarzındaki şekerli ilaveler içtiğiniz içkinin kalorisini daha da arttırır.

YAĞLARIN PARÇALANMASINA ENGEL OLUR

Alkolden gelen kalorinin dışında kilo alımına neden olabilecek bir başka neden de vücut tarafından alkolün ilk yakıt kaynağı olarak kullanılmasıdır. Adipoz dokudaki yağların parçalanarak enerji kaynağı olarak kullanması da böylece engellenmiş olur.

ALKOL KARACİĞERE ZARAR VEREBİLİR

Karaciğerin en önemli görevi, vücudunuza giren alkol gibi yabancı maddeleri filtrelemektir. Karaciğer ayrıca yağların, karbonhidratların ve proteinlerin metabolizmasında da rol oynar.

Aşırı alkol tüketimi karaciğerin yağlanmasına yol açabilir. Bu durum karaciğerinize zarar verebilir, vücudunuzun karbonhidratları, yağları metabolize etmesini ve depolamasını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum da kilo vermenizi zorlaştırabilir.

KARIN BÖLGESİNDEKİ YAĞLANMAYI ARTIRABİLİR

Halk arasında “bira göbeği” olarak bilinen şey aslında bir efsane değildir. Basit şeker içeren tüm içecekler ve yiyeceklerde olduğu gibi bira da kalorisi yüksek, şekerli bir alkol çeşididir. Alınan fazla kalori vücutta yağ olarak depolanarak hızlı kilo almanıza neden olabilir. Kilonun hangi bölgeden alınacağı kişiden kişiye göre değişmekle birlikte, vücut genellikle karın bölgesinde yağ biriktirme eğilimindedir.

Haberin Devamı

YANINDAKİ ATIŞTIRMALIKLARA DA DİKKAT!

En sert diyet fanatiği bile, sarhoş olduğunda yeme dürtüsüyle uyarılarak yanlış bir karar verebilir. Sosyal ortamlarda alınan alkolle birlikte o anda yenilen yiyeceklere olan zaafınız artabilir ve kendinizi frenlemekte zorlanabilirsiniz.

Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, 3 gün boyunca etanol verilen farelerin yiyecek alımında önemli bir artış olduğu görülmüştür. Bu da, alkolün beyinde açlık sinyallerini tetikleyebileceğini ve daha fazla yiyecek yeme dürtüsüne yol açabileceğini gösterir.

ALKOL VE SEKS HORMONLARI

Alkol alımının, vücuttaki hormon seviyelerini özellikle de testosteronu etkileyebileceği bilinir. Testosteron, kas oluşumu ve yağ yakma kabiliyeti dahil olmak üzere birçok metabolik süreçte rol oynayan bir seks hormonudur.

Haberin Devamı

Yapılan bir çalışmada, düşük testosteron seviyelerinin erkeklerde metabolik sendrom prevalansını arttırdığı görülmüştür. Metabolik sendrom aşağıdakilerle karakterize edilir:

• Yüksek kolesterol
• Yüksek tansiyon
• Yüksek kan şekeri seviyeleri
• Yüksek vücut kitle indeksi

Ayrıca düşük testosteron düzeyleri, özellikle de yaşlı erkeklerde uyku kalitesini düşürür.

UYKUNUZU OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEBİLİR

Yatmadan önce alınan içki, iyi bir gece uykusuna alınan bilet gibi düşünülebilir. Ancak araştırmalar, alkolün uyku döngüsü sırasında uyanma periyotlarının artmasına neden olabileceğini gösterir.

Uyku bozukluğu (yetersiz uyku veya kalitesiz bir uyku); açlık, tokluk ve enerji depolama ile ilgili hormonların dengesizliğine yol açabilir.

Haberin Devamı

SİNDİRİM SİSTEMİNİ VE BESİN ALIMINI ETKİLER

Alkol, sosyal kaygıya sebep olabildiği gibi sindirim fonksiyonunun düzgün çalışmasını da engelleyebilir.

Sindirim salgıları, sağlıklı sindirim için temel unsurdur. Yiyecekleri makro ve mikro besin öğelerine ayırarak vücut tarafından emilmesini ve kullanılmasını sağlarlar. Alkol bu sindirim salgılarının azalmasına, yemeğin düzgün şekilde sindirilememesine neden olarak mide ve bağırsakta strese yol açabilir. Sindirimin ve besin öğelerinin emiliminin bozulması, kilo yönetiminde rol oynayan organların metabolizmasını olumsuz etkiler.

HANGİ ALKOL KAÇ KALORİ?

Eğer alkol kullanan biriyseniz yukarıda verdiğimiz kötü örnekler canınızı çok sıkmış olabilir. Ancak biz danışanlarımıza diyet yaparken alkolü tamamen kesmek yerine alkol çeşidi, miktarı ve sıklığı konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz. Kilo takibi yaparak bu süreci izliyor ve üzerinde konuşuyoruz.

Haberin Devamı

Şekeri veya kalorisi yüksek alkollü içeceklere nazaran düşük kalorili alkol seçeneklerinin bazıları şunlar olabilir:

1. Votka: 40 gr damıtılmış %80 saflıkta votka 100 kalori

Öneri: Aşırı şekerli meyve suları eklemek yerine soda ile tercih edebilirsiniz.

2. Viski: 40 gr %86 saflıkta viski 100 kalori

Öneri: Düşük kalorili bir alternatif için viskinize kola yerine buz atabilirsiniz.

3. Cin: 40 gr %90 saflıktaki cin 115 kalori

Öneri: Martini yapın ve zeytinleri atlamayın. Zeytin E vitamini gibi faydalı antioksidanlar içerir.

4. Tekila: 40 gr 100 kalori

Öneri: Tekila geleneksel şekli "shot" olarak sadece tuz ve limonla içilebilir.

5. Likör: 40 gr 100 kalori

Öneri: Genelde akşam yemeğinden sonra servis edilir. İçindeki meyvenin yumuşak tadını almak için yavaş içilmesi önerilir. 

Yazarın Tüm Yazıları