Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan

Tuvalet eğitiminde başarısızlık yoktur!

Çocuğunuzun bu yolculuğunda sıklıkla kazalar meydana gelebilir fakat kazalar yaşandığında cezalardan kaçınmalısınız.

Haberin Devamı

Baharın gelmesiyle birlikte anneleri en çok harekete geçiren konulardan bir tanesi çocuklarda tuvalet alışkanlığı oluyor. Nisan ayının kapımızı çaldığı bu günlerde ben de çocuklarda tuvalet alışkanlığını kazanırken anne baba olarak dikkat etmeniz gereken bazı başlıkları sizler için derledim. Tuvalet alışkanlığını kazanma süreci kimi çocuk için zorlu olsa da kimi çocuk için kısa sürede kolaylıkla kazanılan bir alışkanlık olabilir. Her beceri ve gelişim gibi tuvalet alışkanlığının da bireysel farklılıklar gösterdiğini unutmamalısınız. Çocukların tüm bireysel farklılıklarına göre tuvalet alışkanlığının kazanımında nelere dikkat etmeliyiz?

Tuvalet eğitiminde başarısızlık yoktur

Haberin Devamı

TUVALET EĞİTİMİNE BAŞLARKEN BELİRLİ BİR DÜZEN İZLEYİN!

Çocuğunuzun tuvalete gittiği saatlerini not etmeye çalışın. Buradaki saatler size yeterince bilgi verecektir. Bu eğitimin bir alışkanlığa dönüşmesi ve sağlıklı beceri kazanımı için anne ve babanın tutarlı davranması önemlidir. Çocuğunuzun altının kuruluk süresine bakarak en az 15 dk. olmak ile beraber ilk zamanlarda en geç 30 dk. bir “Tuvalet zamanı” diyerek tuvalete götürün. İlk hafta bu süreçte soru sormadan kendisinin süreçle ilgili farkındalığı kazanmasını sağlamamız için soru sormayı tercih etmeyin.

SIKLIKLA SORU SORARAK MÜDAHALECİ OLMAYIN!

Yukarıda belirttiğim sürelerde çocuğunuza yalnızca farkındalık kazandırdık. Sonraki haftalarda bu süreleri yavaş yavaş uzatarak soru sorma evresi başlar. Örneğin 30 dk. süre ile artık kuru kalan bir çocuğu 45 dk. süreyle tuvalete götürebiliriz. Tuvalete götürmeden önce ona “Tuvaletin var mı?” diye sorumuzu bir kere olmak şartıyla sorabiliriz. Aksi halde sürekli sormanız çocuğunuzu sürece karşı direnç göstermesine neden olabilir.

Tuvalet eğitiminde başarısızlık yoktur

TUVALET EĞİTİMİNE KESİN OLARAK BAŞLADIĞINIZDA BEZİ HAYATINIZDAN ÇIKARIN!

Çocuğunuzun hala altını bezliyor olmanız onun regresyon (geri dönüş) yaşamasına neden olur. Bu ikilemde çocuğunuzun özerkleşmesi mümkün değildir. Bu nedenle eğitime başlanıldığında artık beze çocuğunuz ile birlikte veda ederek hayatınızdan çıkarın.

İLK TUVALET DENEYİMLERİ ÇOK ÖNEMLİDİR!

İlk tuvalet deneyiminde çocuğunuz size sorular sorabilir. Klozetin deliği onlara çok korkutucu gelebilir. Burada çocuğunuzu anlayan ve sakinleştiren olmalısınız. Küçümseyen ya da zorlayan taraf olmanız çocuğunuzun kaygılarını tetikleyebilir.

Haberin Devamı

ANNE KAKAM NEREYE GİDİYOR!

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu dönemde çocuğunuzun gelişimsel yönü anal bölgededir. Bu nedenle çocuğunuzun vücudundan çıkan dışkı da onun bir parçasıdır ve ondan ayrılmak istemeyebilir. Burada çocuğunuzun kaygısını anlayan bir tutum sergilemelisiniz. Bazen dışkının gittiği yer hakkında sorular soruluyor. Bu sorulara yanıt verirken kaybolma, birleşme, yok olma gibi terimlerden uzak durmalısınız. “Sen tuvaletini yaptığında onlar oradan uzun bir yolculuğa çıkıyorlar.” Gibi kısa ve net bir açıklama yeterli olacaktır. Bazen aitlik duygusunu desteklemek için “ Yolculuğa çıkan her parçan ise her zaman sana ait olduklarını bilecekler” gibi bir cümle ile destekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZUN KENDİSİNE TAHAMMÜL ETMESİ İÇİN ÖNCÜ OLUN!

Çocuğunuzun tuvaletini yaptığında kendi kakasından ve kokusuna karşı verdiğiniz tepkilere ve söylediğiniz kelimelere dikkat edin. Çocuğunuza değil belki duruma karşı ( kaka, pis, -e, v.b.) verdiğiniz bu tepkiler çocuğunuza ait bir durum ile bağlantılıdır. Bu durumda çocuk kendine olan bir tepki olarak algılarken bu durum çocuğunuzun hem kendine karşı olan düşüncelerini olumsuz etkiler hem de farklı bağlamlar kurabilir.” O kadar pis kokuyorum ki kimse buna tahammül edemez!”

ÇOCUĞUNUZUN SİZİ İZLEMESİNE İZİN VERMEYİN!

Bu dönemde çocuklar tuvalete ve tuvaletteki kişilere karşı merak içindedirler. Sıklıkla tuvalete girenin ardından içeri girme, onu izleme gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumun mahremiyet gelişimi ve çocuğunuzun ruhsal gelişimini olumsuz etkilememesi için sizi izlemesine izin vermeyin.

Haberin Devamı

Tuvalet eğitiminde başarısızlık yoktur

KAZALARDA ÇOCUĞUNUZA SORUMLULUK VERİN!

Tuvalet eğitiminde yaşanılan kazalarda çocuğunuzun üstünü kendi değiştirmesini isteyin. Bu süreçte ona yardımcı olun fakat asıl sorumluluğu çocuğunuza vererek durumla baş etme gücünü arttırın.

TUVALET EĞİTİMİNDE BAŞARISIZLIK YOKTUR!

Çocuğunuzun bu yolculuğunda sıklıkla kazalar meydana gelebilir fakat kazalar yaşandığında cezalardan kaçınmalısınız. Ceza belki sizi hedefinize ulaştırsa da görünen alışkanlığın altında çocuğunuzun farklı savunmalarına neden olabilir.