Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan

Tatile hazır mısınız?

Yaz döneminde pek çok çocuğun hayalini önce ekranlar süslemeye başladı.

Haberin Devamı

Bu hafta okulların kapanması ile birlikte çocukları ve doğal olarak pek çok ebeveyni tatil heyecanı sardı. Bu heyecan çocuklar için daha geniş vakitler, su ve bahçe oyunları, arkadaşlarla daha çok vakit, sınırsız yaşam ve daha fazla ekran!! Olarak karşılık bulurken sevgili anne babalar bu heyecanı “Acaba çocuklara nasıl zaman geçirteceğiz?” sorusu ile yaşıyor.

O zaman tüm dinamiği ile çocuklarla geçireceğiniz uzun bir tatile hazır mısınız?

Yaz dönemine girerken sevgili ebeveynler olarak çocuklarınızla kurduğunuz ilişkinin büyük sancılar yaşamaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalardan bahsetmek isterim.

Tatile hazır mısınız

SERBEST ALANLARINIZ OLSA DA TEMEL KURALLARINIZI ESNETMEYİN!

Tatile girdiğiniz andan itibaren pek çok okul sürecinde var olan düzen ve alışkanlıklarınız değişmeye ve esnemeye başlıyor. Bu noktada tatilin getirdiği serbestliğe sizin ve çocuklarınızın ihtiyacı olsa da temel kurallarınızı önceden zihninizde planlayın ve bu planlar dahilinde temel kurallarınızı tatil sürecinde bozmayın.

Haberin Devamı

DÜZENİNİZİ SAĞLIKLI YAŞAM KURALLARINA GÖRE BELİRLEYİN!

En çok dikkat çekmek istediğim konulardan bir tanesi evinizde bir uyanma ve yatma saatleri, beslenme saatleri belirli olan bir düzeniniz olmalıdır. Tatil döneminde çocukların yatma saatleri fazlasıyla sarkıyor. Bu durum ebeveynlerin fazlasıyla yıpranmasına, çocukların sağlıksız uyku düzeni ile beraber olumsuz davranışlar sergilemesine sebep olabiliyor. Bu nedenle evinizdeki sağlıklı iletişimi devam ettirmek için sağlıklı uyku ve beslenme zamanlarını önemseyin. Yazın çocuklar 21.30 da yatmasalar bile özellikle 6 yaş öncesi çocukların uyku saati en geç saat 22.00’a sarkmalıdır. Bu temel düzeni devam ettirmeniz, çocuklarınız ve sizlerin sağlıklı uyku ve dinlenme saatlerini oluşturarak birbirinize karşı daha sabırlı ve anlayışlı olmanıza yardımcı olacaktır.

HER AN ETKİNLİK YAPMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ!

Yazın yaşanılan en büyük sorunsallardan biri de sürekli çocuklarla etkinlik yapma baskısı altında hissetmenizdir. Halbuki hayatın içinde herkesin kendine ait alanları olmalı ve bu alanlar sayesinde çocuklar da kendi başlarına oyun kurmayı, sıkıldıklarında bir çözüm üretmeyi, kendilerini kademe kademe sakinleştirmeyi ve yaşamın içinde var olmak için ilgi alanlarını belirlemeyi öğrenirler. Bu nedenle evinizde ya da bulunduğunuz tatil beldesinde, oyun zamanlarınızı, dinlenme zamanlarınızı, sosyalleşme zamanlarınızı, okuma zamanlarınızı oluşturun. Çocuğunuzu tek başına bırakmaktan korkmayın. Etkinlik yapmadığınızda eksik ya da yetersiz olmayacaksınız. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey denge! Sizler çocuğunuz ile severek oyun oynayıp, dinlenme – kendi başına oyun oynama zamanlarınızı belirlediğinizde sağlıklı, dinlenmiş ve birbirinizi özlemiş olarak bir araya gelerek daha kaliteli bir zaman geçireceksiniz.

Haberin Devamı

EKRANLAR KAÇIŞINIZ OLMASIN!

Yaz döneminde pek çok çocuğun hayalini önce ekranlar süslemeye başladı. Tüm yıl engellenen ya da sınırlanan, kaldırılan ekranlar, tatil olduğunda bu sefer sınırsızca çocuklarımızın emrine sunuluyor. Burada ekranlara yalnızca sınır getirmek hiçbir zaman sağlıklı bir çözüm olamaz. Bu nedenle biz uzmanlar her koşulda “ekranları sınırlayın” demeçlerinin yanında yeni çözümler üretmek ve aileleri doğru yönlendirmediğimiz sürece çaresiz olarak anne babalar olarak sizler çocuklara ekranı vermekten kaçınmıyorsanız. Aynı durum çocuklarımız için de geçerli olacaktır. Ekranlar en büyük kaçış ve zaman öldürücülerdir. Eğer bir amacınız yoksa ekranları kapatmamız biz yetişkinler ve çocuklarımız için imkansızdır. Bu nedenle ekranları kısıtlarken çocuklarınız ile oyun oynamayı öğrenmeye ve oynadığınız oyunun özelliği, ismi ne olursa olsun keyif alarak yanında olmaya çaba sarf edin. Burada ekranlara kaçışların azalacağını göreceksiniz. Bu etkinliğe boğulmanıza sebep oluyorsa oynadığınız her oyununun ardından çocuğunuza yalnız oynayabileceği oyunları başlattığınızda ise ( yani ona bir hedef olduğunuzda ) çocuğunuzun yalnız oynamasını desteklemiş ve bahsettiğim becerileri çalışabileceğiniz bir imkana sahip olacaksınız.

Haberin Devamı

Sevgili ebeveynler ve okuyucularım; Sizlere her ne kadar zorluklarından bahsetmiş olsam da tatil her zaman hepimiz için kendimizi dinleme, dinlenme ve eğlenmek için muhteşem fırsattır. Çocuklarımızın tatili gönlünce yaşayabilmesi için ilk başvuracağınız mekan da etkinlik de doğa olmalıdır. Sizlere sonsuz cömertliği ile çeşitliliği sunarken çocuklarınızın öğrenme ve enerji ihtiyacını en sağlıklı koşullarda doğal fırsatlar karşılayacaktır. Herkese mutlu, oyun ve keyif dolu tatiller