Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan

Oyuncağa mola

Tartışma esnasında aşırı tepkiler vermeyin ve kendi aralarında çözmelerine izin verin.

Haberin Devamı

Oyuncağa mola

Bir oyuncağın paylaşılması bu dönemde çocuğunuz için doğru bir lider, ebeveyn tarafından organize edilip yönetilmez ve çocuğunuzun temel hakları korunmaz ise çocuğunuzun fazlasıyla çatışma ortamı yaratabildiğini gözlemlersiniz. Burada yukarıda bahsettiğim paylaşmak ve çocuğun temel hakkı olan eşyalarını/ oyuncaklarını koruma ihtiyacına karşılık vermek çocuğunuzun yaşayabileceği doğal zorlukları güvenli ilişkiniz içinde atlatmanızda size yardımcı olurken; paylaşım konusunun bir de farklı bir versiyonunu da sizinle paylaşmak istiyorum.

TEPKİSİZ KALIN VE KENDİ ARALARINDA ÇÖZMELERİNE İZİN VERİN

Oyuncağa mola

Haberin Devamı

İki çocuk arasında bazen kimseye ait olmayan bir nesne ya da bir oyuncağın paylaşılamadığı ile karşılaşırsınız. Bu paylaşım problemi ile ilk karşılaştığınızda tepkisiz kalmalı ve iki çocuğun birbirleri ile nasıl anlaştığını gözlemlemelisiniz. Çocukların birbirleri ile anlaştığını (size uygun olmasa bile) görüyorsanız asla müdahale etmemeli, çözüm kötü bile olsa iki çocuğun doğal ilişki sistemini asla bozmamalısınız.

PEKİ NE ZAMAN MÜDAHALE ETMELİSİNİZ?

Oyuncağa mola

  • Çocuklar birbirlerine zarar vermeye başladığı an müdahale etme zamanınız gelmiş demektir.
  • Burada birbirlerine zarar verme davranışı ufak itiş kakışlar değil maalesef ciddi vurmalar devreye girdiği anda bir yetişkinin sadece adaletli çözümü getirmek için müdahale etmesi söz konusu olabilir.
  • Böyle bir boğuşmada ise müdahaleniz; (Kızarak, bağırarak, endişe ederek değil sadece bir uyarıcı olarak)

- Bir dakika!
- Herkes sakinleşsin bakalım!
- Önce oyuncağı alabilir miyim?
- 1-2-3 Teşekkürler (oyuncağı asla çekiştirerek değil çocukların parmaklarını kontrol ederek almalısınız.) 

Oyuncağa mola

Ardından bu oyuncağa mola (diyerek) oyuncağa ya ulaşılmayacak bir yere kaldırabilir ya da elinizde tutabilirsiniz. Ben kaldırmanızdan yanayım. Çünkü kaldırmanız daha rahat kontrol edebilmeniz anlamına geliyor.

Ardından;

- Herkes sakinleşsin bakalım! Diyerek herkesin sakinleşmesini ebeveyn sabırla ve tepkisizce beklemelisiniz.

Haberin Devamı

Bu sakinleşmenin ardından ise herkesi tek tek dinlemeli ve ortak çözüm getirilmelidir.

Örneğin; sıra ile oynamak 5 dakika sen 5 dakika o!

Burada yetişkin sırayı verip ayrılmamalı mutlaka oyunda konulan kural 4-5 defa uygulanarak adalet sağlandıktan sonra adım adım geri çekinilmesi gerekir.