Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan

Çocuklarla geçirdiğimiz kaliteli zaman sadece oyunlarla olmaz

Son yıllarda, anne babalar çocuklarıyla nasıl zaman geçirebileceklerini düşünüyorlar. Bunun en güzel yolu tabii ki oyun oynamaktan geçiyor.

Haberin Devamı

Son yıllarda, anne babalar çocuklarıyla her gün nasıl zaman geçireceklerini düşünürken sürekli akıllara gelen ilk şeyin oyun olduğunu gözlemliyorum. Bu durumu toplumsal, anne babaların yaşamı ve çocukların gelişimi açısından değerlendirdiğimde sağlıklı bir yaklaşım olmadığını ifade etmeliyim. Çocuklarla “ kaliteli zaman” kavramı altında sadece oyun ve etkinliğin olduğu ve bir süre sonra hayatın gerçekliğinden bizleri uzaklaştıran bu algının çocuklarla ilişkinizde her ne kadar çeşitli gibi görünse de tek dizeliğe ve sadece keyfe yatırım yapılan bir anlayış hakim hayatımızda. Bu nedenle gelin sizlerle bu hafta çocuklarla geçirmemiz gereken “kaliteli zaman” kavramını biraz farklı açılardan da değerlendirelim.

ZİHNİNİZ, HAYATINIZ VE ÇOCUĞUNUZLA İLETİŞİMDE ARANIZDAKİ UYARICILARA DİKKAT EDİN! 

Çocuklarla ilişki kurduğumuzda kaliteli bir iletişim için bazı hassas noktalar vardır. Örneğin çocuğunuzla iletişimdeyken aklınızda daha fazla önem verdiğiniz ya da sizi kaygılandıran farklı sorunsallar varken odağınızı çocuğunuzla kurduğunuz ilişkiye veremezsiniz. İşte burada çocuğunuzla yaptığınız etkinlik ne olursa olsun, onunla geçirdiğiniz zamanda zihninizde, hayatınızda, telefonunuzla ya da çocuğu dışarıda bıraktığınız zorunluluklarınızla birlikte çocuğunuzla geçirdiğiniz zamanı kaliteli hale getiremezsiniz. 

Haberin Devamı

KALİTELİ ZAMANIN İÇİNDE SADECE KEYİF YOKTUR! 

Bizler çocuklarımıza her zaman en iyisini layık görüp aynı zamanda onlarla her zaman iyi vakit geçirmek istiyoruz. Burada kendinize şu soruyu sormanızı isterim. “Hayatın içinde sadece iyiler mi var?” işte bu nedenle çocuğunuzla birlikte geçirdiğiniz zamanı planlarken ya da geçirdiğiniz zamanın içindeyken olumsuzluklara, zorluklara, aksaklıklara açık olmalı ve bu duruma karşı tolerans geliştirmelisiniz. Çünkü çocuklarımızla bir hayatı paylaşırken aynı zamanda bu hayatın içinde iyileri biriktirip kötü ve zorlayıcı anları da deneyim olarak değerlendirmeli ve çocuğumuza kötü olanın da öğretimini yapmalıyız.

DUYGULARI SERBEST BIRAKIN!

Çocuklarla geçirdiğimiz kaliteli zaman sadece oyunlarla olmaz

Haberin Devamı

Düşünün ki akşam eve geldiniz ve çocuğunuzu çok özlediniz. Onu öptünüz kokladınız fakat biraz huysuz bir gününde olan çocuğunuz sürekli mızmızlanarak neredeyse ağlamaya yer arıyor. Böyle bir durumda ne yaparsınız? Çocuğunuzu tüm gün özlediniz ve yatmadan alt tarafı 2 saatiniz var. Haklı olarak buradaki saatleri çocuğunuzla keyif dolu geçirmek isterken sorun çıkmasın diye çocuğunuzun isteklerini tam tamına yerine getirmeye çalışabilir ya da aman sorun çıkmasın diye sürekli dikkatini dağıtabilirsiniz. Burada fark etmenizi istediğim ise çocuğunuzun huzursuz ya da sıkıntılı olduğu günlerde onun dikkatini dağıtmak yerine onun yanında olup onu sakinleştirdiğiniz zaman, hiçbir oyun oynamasanız bile kaliteli zaman geçirebileceğinizdir. 

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZUN BECERİLERİNİ GELİŞTİRMESİ İÇİN KALİTELİ ZAMANLAR YARATIN! 

Çocukların yaşamlarıyla ilgili sorumlulukları alırken pek çok doğal zorlukla karşı karşıya kalır. Bir örnekle açıklayacak olursak, bir ayakkabıyı giyebilmesi için defalarca denemeye ihtiyaç duyar. Bu defalarca deneme ve yanılma sürecinin yanı sıra çocuğun aynı zamanda biz yetişkinlere göre daha geniş zamanlara ihtiyaçları vardır. Bu nedenle çocuğunuzla birlikte yaşamınızın gerekliliği olan çocuğun temel ihtiyaçlarını sizin gidermeniz yerine çocuğunuza fırsatlar verin. Çocuğunuzun becerilerini geliştirirken onunla kaliteli zaman geçirin.

HAYATIN GEREKLİLİKLERİ AİLEYİ BİRBİRİNE YAKINLAŞTIRIR. 

Aile olmak, ekip ruhu gerektirir. Aile olmak; Aile içinde herkesin birbirine sabır göstermesi, bir arada kalmak için çaba sarf etmesi, birlikte kurulan yaşamı paylaşmak, herkesin kendi sorumluluğunu alması, ortak ihtiyaçların ortak karşılaması gibi pek çok beceri ve gerekliliği içinde barındırır. Bu nedenle birlikte hareket etmeyi çocuklarımıza adım adım öğretmek ve aile içinde ekip olduğumuz sürece evinizdeki herkesin sorumluluk almasını bekleyebilirsiniz. Bu nedenle çocuğunuzla zaman geçirirken evinizin gerekliliklerini birlikte yapın. Evinizin temizliği, yemek yapımı, alışveriş ihtiyaçları hatta banka işlemleri gibi muhasebe ihtiyaçları. Birlikte yaşamın doğal gerekliliklerinden çocuğunuza düşen sorumluluğu ona teslim ettiğinizde, çocuğunuzla öğrenim ve deneyime dayalı bir zaman dilimini paylaşmış olmanızın yanı sıra aynı anda işlerinizi de hafifleterek birlikte geçireceğiniz, mola vererek dinlenebileceğiniz zamanlar yaratıyorsunuz. 

Haberin Devamı

Çocuklarla geçirdiğimiz kaliteli zaman sadece oyunlarla olmaz

Kaliteli zaman; aslında sadece çevremizi saran istilacı sesler, görüntüler, ışıklar, kişiler, gereğinden fazla aldığımız yüklerden az da olsa sıyrılıp odağımızı tek bir noktaya verebilecek kadar sade bir zaman dilimi. İşte hem özlük haklarımızda, her bireyin hakkı olan kaliteli zamanı önce kendinize daha sonra da çocuğunuzla kurduğunuz yaşamı birlikte paylaşarak çocuğunuza gösterdiğiniz ilgiyle ona verin.

Herkese iyi haftalar