Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan

Çocuklar büyükanneye emanet

Bu tercihi yaptıysanız ya da mecbur kaldıysanız fedakârlık yapmalısınız!

Haberin Devamı

Yaz tatilinde okulların kapanması ile birlikte çalışan ebeveynlerin öncelikli tercihleri kendi ebeveynleri oluyor. Bu nedenle büyükannelere emanet olan çocuklarınızın yaşamlarını en iyi şekilde yönetebilmeniz için bu hafta bu konuyu ele almak istedim. Umarım yol gösterici olabilir.

ORTAM SEÇİMİNİ BELİRLEYİN!

Çocukları büyükannelere emanet ederken elinizde olan şartları ve mekanları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışın. Yazın çocuklarınızla uzun süreli ayrılık yaşadığınızda çocuklarınızı bıraktığınız yerde bulamayabilirsiniz. Bu nedenle uzun süreli ayrılıkları tercih etmek yerine öncelikle hedefiniz kendi evinizde bir bakım verilmesi için ortamı yönetebilirsiniz. Eğer böyle bir imkanız yoksa sabah bırakıp ve akşam teslim alabileceğiniz bir düzeni seçebilirsiniz. 6 yaş öncesi çocuklar için ayrılıklar ise 5 günü aşmayacağı şekilde olmalıdır. Çocuklar her ne kadar deniz ve kumda daha keyifli ve eğlenceli zamanlar geçiriyor olsa da öncelikli ihtiyaç her zaman anne babadır.

Haberin Devamı

Çocuklar büyükanneye emanet

BÜYÜKANNELERLE YAZ TATİL KEYİFLİ VE SINIRSIZDIR!

Ele alınması gereken konulardan bir tanesi de çocukların büyüklerin yanında sınırsız bir yaşama sahip olduklarıdır. Bu nedenle çocukları büyüklere emanet ettiğinizde kural beklentilerinizi en aza indirgemeniz yaşanabilecek olan çatışmaları da azami derecede azaltacaktır. Bu nedenle ebeveynlerinizin sınır koyması konusunda onlara baskı yapmak yerine, çocukların büyüklerle geçirdiği zamanı keyif ve eğlence zamanı olarak belirlemeli, kurallar ve sınırlar konusunda kendinize, çocuğunuza ve kendi ebeveynlerinize baskı yapmaktan kaçının.

BU TERCİHİ YAPTIYSANIZ YA DA MECBUR KALDIYSANIZ FEDAKÂRLIK YAPMALISINIZ!

İşte tam da bu noktada sizin fedakârlık yapma vaktinizdir. Seçenekleriniz arasında en iyisini tercih ettikten sonra kendi beklentilerinize sınır getirmek ve çocuğunuzun maruz kaldığı eksiklere karşı sabırlı ve toleranslı davranmalısınız. Bu savaş sizi yıpratan, mutsuz eden bir seviyeye geldiğinde ise farklı çözüm arayışları bulmalısınız. Yaz okulları bir seçenek olabilir.

İLİŞKİLER İKİ KİŞİLİKTİR! İLETİŞİMİZİ SAĞLIKLI YÖNETİN!

Bahsetmek istediğim diğer önemli bir konu ise ilişkilerin iki kişilik yaşanması gerektiğidir. En sıklıkla yaptığımız hatalardan bir tanesi çocukların büyüklerle kurduğu ilişkiye, hatta yabancılarla, kendi arkadaşlarıyla kurduğu ilişkilere sürekli müdahalede bulunmaktasınız. Halbuki ilişkilerin dinamiğinde her zaman olumlu ve olumsuzluklar da olacaktır. Arabulucu olarak iyi niyetle müdahale ettiğiniz ilişkilerde çocuklar en çok zararı gören taraf olmaktadır. Örneğin; çocuğun büyükanne ile kurduğu iletişim diline, ilişkiye müdahale ettiğinizde çocuk bağ kuramamaya başlar, ilişkilerdeki olumlu ve olumsuz tarafları fark edemez ve bu deneyime karşı ise savunma geliştiremez. Bu nedenle müdahaleniz olmadan, çocuğunuz kurduğu ilişkilerde olumlu ve olumsuz durumları fark ederek, ilişkileri yönetmeyi öğrenecektir ona fırsat verin.

Haberin Devamı

Bir çocuğun hayatında seçimler ve tercihleri her zaman ebeveynler belirler. Bu nedenle çocuğun yaşamındaki seçimleri olanaklar dahilinde en faydalı ve çocuğun sağlıklı kalabilmesi adına yapılması uzun vadede en başta çocuğunuza ve aileniz olarak size olumlu şekilde geri dönecektir. Bu seçimlerin elinizde olduğunu bilmenizi ve kendiniz, çocuğunuz için en iyi tercihleri yapabileceğinize inanın.

Keyifli haftalar olsun