Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan

Çocuğunuzu okumaya heveslendirin!

Çocuklarımızın hayatında çoğalan ekranlar onları kitaplardan uzaklaşmasına sebep oluyorlar.

Haberin Devamı

Uzun bir tatil sürecinin ardından artık ebeveynler ve çocuklar yeni öğretim yılına hazırlanmaya başladı. Her sene süregelen alışkanlıklarımız ve tatil sürecinin getirdiği kontrolsüz ortamlar sebebiyle çocukların okul dönemine hazırlık ve başlangıç süreci yorucu ve isteksiz olabilir. Okullar açılmadan önce öğrenmenin ve bilgi edinmenin en güzel yollarından bir tanesi olan kitap okuma alışkanlığından bahsederek Eylül ayına başlamak isterim. 

ÇOCUĞUN ODASINDA KİTAPLAR İÇİN BİR BÖLÜM, KÜTÜPHANESİ OLSUN!

Çocuğunuzu okumaya heveslendirin

Bir çocuk için, kitapların her zaman kolay ulaşılabilir olması çok önemlidir. Bu nedenle evinizde çocuğunuzun okuma alışkanlığı kazanabilmesi için bir kitaplık ya da kütüphane oluşturun. Bu kütüphaneyi çocuğunuz için ne kadar erken dönemde tasarlarsanız, çocuğunuzun kitaplarla ilişki kurmasını da o kadar erken dönemde desteklersiniz. Unutmayın ki bir çocuğun kitaplarla tanışma yaşı 3. Ay itibariyle başlar….

Haberin Devamı

ÇOCUĞUN İLGİ ALANLARINI OLUŞTURMAK İÇİN FARKLI KAYNAKLARDAN YARARLANIN!

Tek bir kaynak ya da belirli kitap tipleri ile öğrenme aşamasında olan çocuğunuz için kısıtlı bir ilgi alanı oluşturursunuz. Bu olumsuz durumdan kurtulmak için çocuğunuza farklı tür ve konularda kitaplar alarak ilgi alanlarını belirleyebilir aynı zamanda okuma alışkanlığını çeşitlendirebilirsiniz. Özellikle erken dönemde çocuğun hayatına kattığınız uyaranlar ( kitap türleri gibi..) ne kadar çeşitli ve farklı olursa zihinsel, fiziksel ve ruhsal gelişimini de o kadar destek olursunuz.

KİTAP KARIŞTIRMAK ZEVKLİ BİR AKTİVİTE OLABİLİR!

Çocuğunuzu okumaya heveslendirin

Çocuklar önce merak ettiği her şeyi eline alır, bakar, değerlendirir ve daha sonra dikkatlice adım adım incelemeye, öğrenmeye başlarlar. Bu öğrenim metodu aslında biz yetişkinlerin de uygulaması gereken bir metottur. Şimdi bu öğrenim metodundan yola çıkarak çocuklarınıza okuma alışkanlığı kazandırırken kitapları karıştırıp, farklı deneyimler elde edebilmesi için çocuğunuzun kütüphanesinde bir keşfe çıkın. Kütüphanedeki kitapları döküp, içlerini inceleyin aynı zamanda karıştırıp buradaki kitaplar üzerinden sohbet edin. Tekrar okumak istediği kitapları kenara okunmak üzere koyun ya da okumadıklarını önceliklindirip kitapları sıraya sokun.

Haberin Devamı

KİTAPÇILARDA ZAMAN GEÇİRİN VE SEÇİM HAKKINI ÇOCUĞUNUZA VERİN!

Çocuğunuzu okumaya heveslendirin

Kitapları okumak kadar seçim aşaması da önemlidir. Çocuğunuzun sağlıklı okuma alışkanlığı kazanması için kitapçıları bir etkinlik alanı olarak düşünün. Kitapçılarda çocuğunuz ile birlikte kitapları incelerken, ilgi duyduğu resimli kitapları gözlemleyin ve mutlaka seçim aşamasında çocuğunuzun merak ettiği kitapları bir kenara ayırarak okumak istediği kitabı kendi seçmesini isteyin.

DIŞARIDA VE YOLCULUKTA GEÇEN ZAMANI EN GÜZEL DEĞERLENDİRME ARACI KİTAPTIR!

Çocuğunuzla birlikte dışarı çıkarken, yemekte ya da kalabalık ortamlarda çocuğunuzun sıkıldığı zaman inceleyip, okuyabileceği kitaplarınız yanınızda olsun. Genellikle bu alışkanlığın çanta hazırlığında mutlaka edinilmesini isterim. Çocuğunuz ile dışarı çıkmadan önce çocuğunuz kendine ait olan çantasını, kendi oyuncakları, eşyaları, yiyecekleri ve okumak istediği kitabıyla birlikte hazırlar. Bu çantanın sorumluluğunu çocuğunuza verdiğinizde çocuğunuz dışarıda geçirdiği zamanda sıkıldığında ekranları istemek yerine kendi çantasında taşıdığı etkinlik ya da kitaplarla zaman geçirmeyi tercih edecektir.

Haberin Devamı

YATMADAN ÖNCE KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI EDİNİN!

Çocuğunuzu okumaya heveslendirin

Kitaplar uykuya dalmadan önce kendi içimize dönebilmek, sakinleşebilmek için de keyifli ve sağlıklı araçlardır. Yetişkin olarak kendi başucunuzda takip ettiğiniz kitapları koyun. Çocuğunuzun bu durumu normalleştirmesini kolaylaştırın. Çocuğunuzla birlikte de yatmadan önce kitap okuma alışkanlığı edinin. Eğer çocuğunuzun okuması yoksa kitabı resimlere bakarak size anlatmasını isteyebilir ya da kitabı siz okuyabilirsiniz. Belki de hikayeyi bir yere kadar okuyarak “Bundan sonra ne oldu acaba?” diyerek hikaye tamamlama oynayabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun okuması varsa, işte o zaman bir gün çocuğunuz hikayeyi okurken diğer gün siz hikayeye devam edebilir, okuduğu hikaye üzerinden sohbet edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Okuma alışkanlıklarımız günümüzde adım adım değişirken, çocuklarımızın hayatında çoğalan ekranlar onları kitaplardan uzaklaşmasına sebep oluyorlar. Çocuklarda sağlıklı okuma alışkanlığı oluşabilmesi için biz yetişkinlerin de sağlıklı okuma alışkanlığı kazanması gerekiyor. Yetişkinler olarak elimize kitap almazken çocuklara kitap oku diye öğüt vermek onlara fayda sağlamak yerine çocukların gözünde biz yetişkinleri değersizleştirip güvenilirliğimize zarar veriyor. Kitaplardan keyif aldığımız bir hafta olsun…