Zayıflamanın psikolojik yolları

Aşırı kilo, obezite ve yağlanma, stresli ve hareketsiz çağımızın en büyük sağlık problemleri arasında. Ülkemizde de milyonlarca kişi kilo vermek için pek çok yol denemekte.

Haberin Devamı

Aşırı kilo, obezite ve yağlanma, stresli ve hareketsiz çağımızın en büyük sağlık problemleri arasında. Ülkemizde de milyonlarca kişi kilo vermek için pek çok yol denemekte. Kilo verme süreçlerine baktığımızda kilo verememe, verilen kiloları yeniden alma en büyük engeller.

Etkili yollarla kilo vermek için bir diyetisyen ve uzman ekiple yol almanın yanında bireysel olarak kilo vermeye hazır olmak, düşünce sistemini buna adapte etmek ve inancı korumak da büyük önem taşımaktadır.

Yaşamda her bireyin kendisiyle ilgili sahip olduğu inançlar, şemalar vardır. Bunlar olumlu ve olumsuz inançlardır. İçinizde tüm gün boyunca slogan atıp dururlar. Örneğin “Ben kilo vermem, kilolu kalacağım” gibi konuşup dururlar. Bu konuşmaları geçmiş deneyimlerden edinirler ve durmadan tekrar ederler. Bu olumsuz düşünceler kilo vermeyi engeller, her seferinde yeniden rejime başlayıp hızla bırakmak, kilo verip hızla geri almakta da kişinin kendine duyduğu inançsızlığın etkisi vardır.

Haberin Devamı

Obezite ve yeme problemlerinin psikolojik tedavisinde uygulanan bilişsel yöntemlerden bazılarını sizlerle paylaşıyorum. Kilo vermek istiyorsanız psikolojik olarak şu sorulara yanıt arayın ve bir kağıda yazın:

• Kilo vermeyi gerçekten istiyor muyum?

• Kilo vermeyi neden istiyorum?

• Kilo verebileceğime inanıyor muyum?

• Kilo vermek için neler yapmalıyım?

• Daha önceki deneyimlerim neden başarısızlıkla sonuçlandı?

• Eski hataları yenilememek için neler yapabilirim?

• Önümde engeller var mı, bu engelleri nasıl aşarım?

• Kilo vermekle neyi hedefliyorum, nasıl bir “ben” hayal ediyorum?

Bu liste sizin kilo vermeniz konusunda inanç, motivasyon ve farkındalığınızı artıracaktır.

Bu listeyi her gün görebileceğiniz bir yere asıp okuduğunuzda ise etkisi daha kalıcı olacaktır. Böylece pek çok kişinin yaşadığı “Ben kilo veremiyorum, rejime başlayıp sonunu getiremiyorum” tarzındaki olumsuz inancınızdan korunmuş olursunuz.

Yaşamın her anında olduğu gibi hedef koyup o hedefe farkındalık dolu adımlarla yol alınırsa sonucun başarısız olma şansı oldukça düşer.

Haberin Devamı

İç engellerimizi ve dinamiklerimizi bilmek her şeyde olduğu gibi kilo verme sürecinde de oldukça önemlidir. Pek çok haz verici yiyecekten uzak durulması gereken süreçte, irade ve devamlılık en büyük gerekliliktir.

Yazarın Tüm Yazıları