Ucundan azıcık!

Havalar giderek ısınıyor, yakında okullar tatile girecek, derken pek çok aile için sünnet sezonu başlayacak. Anne babaların kafasında çocuklarının psikolojik hazır oluşu ile ilgili bazı sorular vardır.

Haberin Devamı

Çocuklar yaz tatiline girdi, havalar iyice ısındı ve pek çok aile için sünnet sezonu başladı.

Anne babaların kafasında çocuklarının psikolojik hazır oluşu ile ilgili bazı sorular vardır. Gerçekten de bir çocuğun sünnete hazır oluşu psiko-seksüel gelişimi açısından önem taşımaktadır.

Ucundan azıcık

Bir çocuğun hayatında sünnetin önemi nedir?

Ülkemizde her sağlıklı erkek çocuğunun yaşayacağı bu deneyim algılama açısından hassas bir konudur. Çocuklar 3 yaştan itibaren cinsiyetlerini, cinsel organlarını keşfederler. Bu keşif ve özellikler onlar için çok ilgi çekicidir. Bu dönemlerde kendilerine dokunma, sorular sorma ve cinsiyet gelişimi konusunda keşifler yapma çok sık karşılaşılan sağlıklı süreçlerdir.

Haberin Devamı

Çocukların cinsel keşifleri ve bu süreç engellenmemeli ya da abartılmamalıdır. Anne babalar yaşına uygun yanıtlar konusunda bilinçli davranmalıdır.

Pipini göster!

Azalmakla birlikte “Hadi amcalara pipini göster!” hatası hala devam etmektedir. Toplumumuzda erkek çocukların cinsel organları yüceleştirildiğinde ve bir güç göstergesi gibi yansıtıldığında çocuğun yüklediği anlam ve cinsel gelişimi sağlıksız yöne gidecektir. Kendini yaşam boyu cinsel gücü kadar yeterli ve güçlü görme patolojisine girecektir. Bu hata ayrıca çocuğun cinsel tacizden korunma becerisini azaltacaktır. Kendi vücudunu koruması çok küçük yaşlardan itibaren öğretilmelidir.

Sünnet fobisi nedir?

Ucundan azıcık


Erkek çocukları sünnet olacaklarını öğrendiklerinde, hayal güçlerini de devreye sokarak kastrasyon, yani cinsel organın tümüyle kesileceği korkusu yaşayabilir. Ya da bunu bir ceza, acı çekme yöntemi olarak algılayabilir. “Erkek olma, büyük adam olma” gibi tam anlamlandıramadığı yorumlar karşısında da kaygı yaşayabilir. Tüm bu kaygı süreçlerinde çocuk büyük psikolojik sıkıntılar yaşayabilir. Sünnet anını ise travmatik yaşayıp psiko-seksüel gelişiminde hasarlara neden olabilir.

Haberin Devamı

Ucundan azıcık

Sünnet için uygun yaşlar nelerdir?

Fiziksel gereklilikler dışında psikolojik anlamda sünnet için uygun yaşlar 2 ve 6 yaş arası dönemin dışında kalan yaşlardır. Yani ya 2 yaştan önce ya da 6 yaştan sonra sünnet olması bir çocuk için algılama açısından daha sağlıklıdır. 2 yaşından önce yaşadığı süreci pek anlayamayacaktır. 6 yaşından sonra da daha soyut düşünebildiği için travmatik algılamadan uzak olacaktır. Ancak her yaş için anne baba ve çevre tutumları çok önemlidir.

Ucundan azıcık

Anne babalar ve çevre nasıl davranmalıdır?

• Şaka amaçlı da olsa “Pipini kesecekler” vb cümleler kullanılmamalıdır.

• Kesmek yerine “Doktor pipinde bir düzeltme yapacak. Böylece daha sağlıklı olacaksın ve daha kolay çiş yapacaksın” gibi açıklamalar daha uygun olacaktır.

• “Hiç acımayacak” demek yerine küçük bir çimdikle “Sadece bu kadar acı hissedeceksin, doktor canını hiç yakmamak için sana ufacık bir iğne yapacak” denilebilir.

• “Erkek adam korkmaz, sen çok güçlüsün, cesursun” gibi gereksiz ve bastırıcı cümleler yerine “Sanırım biraz tedirginsin ama inan hiç de korkutucu olmayacak, sormak istediğin ne varsa bizlere sor” demek çocuğun duygularını bastırmadan yaşamasına neden olacaktır. Kaygıyı azaltacaktır.

• Sünnet alışverişleri, parti ve törenleri de çocuk için motive edicidir. Bu süreçte çocuk kaygıdan biraz da olsa uzaklaşır ama yine de hiç kaygı yaşamadığını düşünmemek gerekir.

• Doktoruyla tanışması, doktorundan bir hediye alması da sünnet gününü kolaylaştıracaktır. Aile bu hediye vermeyi doktor adına ayarlayabilir.

• Çocuğun erkek oluşu, güçlü oluşu, adam oluşu sünnetle abartılı biçimde bağdaştırılmamalıdır. Çocuğun diğer bireysel özellikleri psikolojik gelişiminde her zaman için daha önde tutulmalıdır. 

Yazarın Tüm Yazıları