Sınav kaygısı yaşayan anne-babalar

Sadece öğrenciler mi sınav kaygısı yaşar dersiniz? Anne babaların kaygısı bazen çocuklarınınkini geride bırakacak kadar yoğun olabiliyor.

Haberin Devamı

Sadece öğrenciler mi sınav kaygısı yaşar dersiniz? Kesinlikle hayır!

Anne babaların kaygısı bazen çocuklarınınkini geride bırakacak kadar yoğun olabiliyor.

Çocuklarının başarılı olmalarını isteyen pek çok anne baba destek olma niyetindeyken bazı hataların yolunu açabiliyorlar. Kendi kaygılarını çocuklarına taşıyıp işin içinden çıkılmaz hale getirebiliyorlar. Çocukları ise bu durumu normal zannedip sorun yaşamaya devam edebiliyor.

Anne babaların tüm iyi niyetlerine rağmen yapmaya devam ettikleri hatalardan en çok gözlenenler şunlar olabiliyor:

Karşılaştırma: “Kuzenin hiç dershaneye gitmeden başarılı oldu. Sen istesen ondan bile iyi olursun.” “Arkadaşların kaç almış, sınıfta en iyi not kaç?” “Ben senin zamanındayken böyle fırsatlarım olsaydı nasıl başarılı olurdum bir bilsen…”

Haberin Devamı

Neye neden olur?: Çocukta değersizlik algısı, yetersizlik, öfke, direnç. Unutmamak gerekir ki karşılaştırılmak kimsenin hoşuna gitmez ve hep öfke mutsuzluk yaratır.

Aşırı beklenti mesajları: “Neden 100 alamadın 95 aldın?”, “İstersen dereceye bile girersin” “Bu sene kesin kazanman lazım”

Neye neden olur?: Yoğun kaygı, yetersizlik algısı ve vazgeçişler, özellikle sınav esnasında baş gösteren kaygı atakları.

Gizli mesajlar: “Çocuğum sen çok zeki bir çocuksun ve biz başarılı olacağına eminiz, sana güveniyoruz, istediğin takdirde alamayacağın derece yoktur.” gibi olumlu görünen olumsuz cümleler

Neye neden olur?: Zaten sınav ve ergenlik nedeniyle hassas ve kırılgan olan çocukta; “Eğer başarısız olursan aptal olduğun anlamına gelir, hayal kırıklığına uğrarız, sevgimiz bile azalabilir, senden çok iyi dereceler görmezsek başarıdan saymayız.” algısına neden olabilir.

  • Sadece derslerden sohbet etmek,
  • Çocukla birebir ilgilenmemek,
  • Sosyalleşmesine izin vermemek,
  • En ufak molasında tekrar derse dönmesi gerektiğini hatırlatıvermek gibi diğer hatalardan da kaçınmak gerekmektedir.

Peki ne söylemek, nasıl davranmak gerekir?

Şu temelde yaklaşmak pek çok sorunu engelleyecektir:

“Senin mutluluğun ve sağlığın her şeyden önemli. Bu önemli senende her zaman olduğu gibi yanındayız. Sen bir çalışma içerisindesin ve biz de neye ihtiyacın olursa başarını desteklemek adına yanında oluruz. Sınav ve başarılı olmak senin için önemli biliyoruz. Biz de başarılı olmanı isteriz. Ama unutma ki seni her koşulda seviyoruz ve destekliyoruz. Elinden geleni yap…” diyerek onun yanında olmak bazen her şeyi çözebiliyor.

Haberin Devamı

Ancak çocuğun başarısını engelleyen dikkat ya da yoğun kaygı problemleri var ise bu durumda birebir destekler almak muhakkak yararlı olacaktır.

Her şeye rağmen çocuklarınızın yanında ve arkalarında olmanız dileğiyle... 

Yazarın Tüm Yazıları