İntihar sinyalleri

Geçtiğimiz haftalarda haberlerde yer alan bir olay beni derinden etkiledi. Malatya’da iki genç delikanlı aynı ağaca kendilerini asarak intihar ettiler. Olayın nedeni net bilinmiyor, zaten sürecin kendisi ve sonucu daha vahim…

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftalarda haberlerde yer alan bir olay beni derinden etkiledi. Malatya’da iki genç delikanlı aynı ağaca kendilerini asarak intihar ettiler.

Olayın nedeni net bilinmiyor, zaten sürecin kendisi ve sonucu daha vahim…

Bu iki genç günler öncesinden facebook sayfalarına mezarlık fotoğrafları, ölüm mesajları yazmışlar. En son gün babanın polise haber verme ihtiyacı duyduğu bir telefon görüşmesi yapmışlar.

Herkesle helalleşmişler…

Belli ki bir şeyler yaşamaktan ağır gelmiş, sinyallerini vererek aramızdan ayrılmışlar.

Karşılaşılan sorunlar çözümsüz geldiğinde, yaşamak zorlaştığında, kapkaranlık bir tünelde çıkışsız hissedildiğinde pek çok birey intihar girişimlerine başvurabiliyor.

Acil psikoloji-psikiyatri destek hatları bu girişimleri önlemek için sürekli hizmet veriyor, biz uzmanlar her zaman muhakkak bir çözüm yolu olduğu konusunda danışanlarımızı hayata bağlı tutmak için çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Peki, bu bireyler bu kararları bir anda mı alıyorlar? Çoğunlukla hayır. Özellikle ergenler daha önceden ailelerine sinyaller gönderiyorlar. “Kendimi öldüreceğim, ölsem de kurtulsam…” gibi ifadelerle girdikleri çaresizliğin alarmını veriyorlar.

• Anne babalar, çocuklarının intihar mesajlarını bir rol oynama, dikkat çekme aracı olarak kullandıklarını düşünmemeliler. Zaten aşırı dürtüsel ve akıllarına gelen şeyleri o anda yapma eğilimi olan ergenler yoğun öfke krizlerinde kaybolup sonunu düşünmeden kendilerine zarar verebilirler.

• Uzun süredir mutsuz, içe dönük, depresif çocuklar için acilen psikolojik destek alınmalıdır.

• İç dünyasını kimseye anlatamayan, cezalandırılmaktan korkan genç ve çocuklar için duygusal yaşantılar, deneyimler birer kabusa dönebilir. Çocuklarımızı dinlemek, onların hataları da olsa yanlarında olacağımızı bilmelerini sağlamak çok önemlidir.

• Yetişkinler için de aynı süreç takip edilmeli ve hayatını, bulunduğu durumu iyi değerlendiremeyen bu kişiler için psikolojik destek alınmalıdır.

• Daha önce intihar girişimi olmuş kişiler de daha titizlikle takip edilip desteklenmelidir.

Haberin Devamı

Unutmamak gerekir ki her tünelin bir çıkışı vardır. Uygun yolları izleyerek bu çıkışa gidilebilir. Çaresizlik durumlarında bir destek, yaşam kurtarabilir.

Pek çok intihar girişiminin sonrasında büyük suçluluk ve pişmanlık yaşandığı bir gerçektir. İç kontrolümüzü, dengemizi kaybettiğimizi fark ettiğimizde, günlerdir mutsuz, iştahsız, keyifsiz, çaresiz hissettiğimizde bir destek almak gerektiğini unutmamak gerekir.

Her yeni gün, geriye kalan yaşamımızın ilk günüdür. Ona bir şans vermek her zaman işe yarar.

Yazarın Tüm Yazıları