Çocuklarda tehlikeli beslenme

0-6 yaş arasındaki bu minik canavarların hepsi çok zeki, ikna kabiliyeti yüksek ve teknoloji çağının en iyi takipçilerinden. Yeni oyunlar, mağazalar, restoranlar, alışveriş merkezleri onlardan soruluyor.

Haberin Devamı

Projelerim ve klinik çalışmalarım gereği her hafta onlarca çocukla bir araya geliyorum ve doğal gözlemlerde bulunuyorum.

0-6 yaş arasındaki bu minik canavarların hepsi çok zeki, ikna kabiliyeti yüksek ve teknoloji çağının en iyi takipçilerinden. Yeni oyunlar, mağazalar, restoranlar, alışveriş merkezleri onlardan soruluyor.

Fakat onları bekleyen ve maalesef anne babaların tanıştırdıkları beslenme tuzaklarına hemen hepsi düşüyor. Eminim sizler de çocuklarınızı bu beslenme tehlikelerinden nasıl koruyacağınızı şaşırıyorsunuzdur.

Obezite, bulimia, anoreksiya nevroza gibi yeme bozuklukları, psikoloji biliminin de alanına giren sorunlardandır. Pek çok yeme bozukluğu vakasında, çocuklukta başlayan olumsuz yeme döngüsünü görmek mümkündür.

Fast-food yiyecekler, aşırı yağlı cips ve çerezler, gazlı içecekler çocuklara mutlu olsunlar diye verilen bir tepsi hastalıktır.

Haberin Devamı

Bu tepsi; obezite, kanser, kalp-damar rahatsızlıkları gibi pek çok sorunu çocuğa sunar ve hiçbir çocuk bu tepsiye tek başına ulaşamaz.

Alışveriş merkezleri hemen herkesin hayatında eğlence ve ihtiyaç amaçlı ön sıralarda yer alıyor. Anne babalar koca bir günü orada geçirirken çocuklar da oyuncaklı menülerin hayaliyle dolaşıyor.

Sadece dışarıda değil evde beslenme tutumlarında da dışarıdan yemek sipariş etme, gece yarıları hamburgerciye götürme, televizyon karşısında sehpada tepside yemek yedirme de yapılan büyük hatalardan birkaçı.

Beslenme bir alışkanlıktır!

Beslenme ailede kazanılan bir alışkanlıktır. Anne-baba-çocuk her akşam sofrada televizyonsuz yemek yemelidir.

Ebeveynlerden biri yemek konusunda seçici ise bu çocuğa da model olma yoluyla geçer. Evde içilen gazlı içecekler çocuklara örnek olur.

Yeme konusu büyük bir kriz olmamalıdır. Sebze yemekleri çocuklara seçenek sunularak pişebilir, eğlenceli menüler halinde sunulabilir.

Yemeği yemek istemediğini söylediğinde buzluktan sosis-köfte çıkmamalıdır. Tutarlı bir biçimde çocuğun bu yemeği yemesi sağlanmalıdır.

Yemesi için peşinden oyunlarla ısrarlarla koşmak çocuk için yemeği oyuna dönüştürmeye neden olacaktır.

Haberin Devamı

Ciddi durumlarda çocuk doktoru ve bir psikologdan destek almak işe yarayacaktır.

Sağlıklı günler diliyorum… 

Yazarın Tüm Yazıları