Çocuğunuzun duygusal zekasını test edin!

Gelin bu hafta birlikte çocuklarımızın duygusal zekasını test edelim.

Haberin Devamı

Duygusal zeka, kişinin hem kendi hem de çevresindeki diğer insanların duygularını tanıyabilmesi ve bu bağlamda duygularını yönlendirme kapasitesine sahip olmasıdır.

Bir insanın duygusal zekası ne kadar yüksek ise duygularından o kadar emindir, empati kurma yeteneği o kadar yüksektir ve duygularını kontrol altına almayı iyi bilir.

Peki, sizin çocuğunuzun duygusal zekası nasıl dersiniz?

Gelin bu hafta birlikte çocuklarımızın duygusal zekasını test edelim.

1- Kurduğu cümlelerde sıklıkla hissettiğinden bahseder mi?

a- Evet
b- Hayır

2- Problemlerle karşılaştığında çaresizce bekler ya da ağlar mı?

a- Evet
b- Hayır

3- Kendini diğer insanların yerine koyabilir mi?

a- Evet
b- Hayır

4- Herhangi bir konuda karar vermede zorluk çeker mi?

a- Evet
b- Hayır

Haberin Devamı

5-Arkadaşlık kurmada zorlanır mı?

a- Evet
b- Hayır

6- Grup içerisinde liderlik gösterebilir mi?

a- Evet
b- Hayır

7- Yaratıcı aktivitelerden hoşlanır mı?

a- Evet
b- Hayır

8-İşbirliğini ve yardımlaşmayı sever mi?

a- Evet
b- Hayır

9-Eleştiriyi kabul eder mi?

a- Evet
b- Hayır

10-İsteklerini ve haklarını açıkça ifade edebilir mi?

a- Evet
b- Hayır

SONUÇLAR

Duygusal zekası yüksek değil  (0-2 evet ise)

Çocuğunuzun IQ’su yani entelektüel zekası normal ya da yüksek olabilir. Ancak EQ yani duygusal zekası yüksek değil gibi görünüyor. Kendini diğer insanların yerine koyma, problem çözme, ilişki kurma ve yürütme, haklarını savunma, kendini iyi ve kötü yönleriyle tahlil etme, gelişime açık olma gibi becerilerde zorluk yaşayabilir. Duygusal zekayı geliştirmek için bazı oyun ve yöntemleri kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun sosyal ilişkilerinde ve öz güveninde problem varsa profesyonel destek de alabilirsiniz.

Duygusal zekası normal düzeyde (3-6 evet ise)

Çocuğunuzun EQ’su yani duygusal zekası normal düzeyde görünüyor. Kendini diğer insanların yerine koyma, problem çözme, ilişki kurma ve yürütme, haklarını savunma, kendini iyi ve kötü yönleriyle tahlil etme, gelişime açık olma gibi becerilerde zorluk yaşamaz. Ancak yine de onu oyunlarla ve duygusal zeka geliştirici yöntemlerle destekleyebilirsiniz. Daha çok sosyal aktivite ile becerisini kullanma ve geliştirme fırsatı yaratabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çocuğunuz tam bir duygusal zeka profesörü! (7-10 evet ise)

Kendini diğer insanların yerine koyma, problem çözme, ilişki kurma ve yürütme, haklarını savunma, kendini iyi ve kötü yönleriyle tahlil etme, gelişime açık olma gibi becerilerde hiç zorluk yaşamaz. Bu becerilerini süreli kullanır ve geliştirmeye devam ederse gelecekte iş ve sosyal yaşantısı başarılarla dolu olacaktır. Karşılaştığı problemler karşısında çözüm üretme ve grup bireylerini etkileme becerisi onu kariyer basamaklarında yukarıya taşıyacaktır. Kendini sadece iyi yönleriyle değil, geliştirmesi gereken yönleriyle de tanıştırıp duygusal zekasını destekleyebilirsiniz. Çeşitli oyun ve yöntemlerle duygusal zekayı daha da arttırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları