Bizim yengelerin kaderi

Hemen hiçbir genç kız evlilik hayalini “kayınvalidesi ile birlikte aynı evde yaşamak” temelinde kurmaz. Herkes kendi evini, yuvasını, kendi alanını kurmak ve sürdürmek adına evliliğe adım atar.

Haberin Devamı

Bizim Yenge dizisi de pek çok dizi gibi toplumumuzun en köklü yaşam tarzı ve sorunlarını ele almaktadır. Bu dizide kayınvalidesi ile birlikte yaşamak zorunda kalan yeni evli bir gelinin hikayesi ele alınmaktadır.

Kayınvalide ve gelin bir arada yaşayabilirler mi?

İstisnalar kayınvalidesiyle anne-kız gibi yaşayan, aynı evde yıllar geçirmiş kadınların hikayelerini bize gösterse de genelde durum bu kadar pembe değildir.

Hemen hiçbir genç kız evlilik hayalini “kayınvalidesi ile birlikte aynı evde yaşamak” temelinde kurmaz. Herkes kendi evini yuvasını, kendi alanını kurmak ve sürdürmek adına evliliğe adım atar.

Kayınvalide ve gelinler arasında pek çok psikolojik gerilimler yaşanmaya müsaittir. Oğlunu evlendirip bir başkasıyla paylaşmak, onun bir başkasına aşık olduğunu görmek kayınvalide olarak anneleri kaygıya sürükler. Gelinini rakibi olarak görebilir ve ilişkilerini zora sokabilir. Pek çok dominant anne karakteri oğlunun kurduğu yeni alana müdahale eder ve evlerinin iplerini elinde tutmak, onları yönetmek ister. Bu da gelinleri gerilime sürükler ve ilişkiler karşılıklı olarak gerilir. Ne kadar iyi niyetli olursa olsun yeni evlilerin evine, ilişkisine, düzenine karışmak büyük risktir. Bu gerilime açık ilişki aynı evde bir araya geldiğinde alanlar ve kimlikler karışır. Evi kim yönetir, kim çekip çevirir bunlar büyük problem olabilir.

Haberin Devamı

Evliliğin ilk dönemlerinde ilişkilerin en büyük düşmanı ön yargılardır. İnsanlar toplumsal ya da bireysel ön yargılar doğrultusunda gelin-kayınvalide ilişkilerinin çok kötü olacağına inanarak yola başlarlar. En ufak pürüzler genellenip, hatalar büyük krizler olarak algılandığında iyi bir iletişime hiç şans kalmaz.

Aynı evde olsun olmasın bu iki taraf arasındaki gerilimi çözmek için bir tarafın adım atması, sabır ve çaba göstermesi işe yarayabilir. Amaç harika ve sorunsuz ilişkiler kurmak olmamalıdır. Sorunları çözmek ve yaşananlara rağmen saygı ve sevgiyi kaybetmemek olmalıdır.

Aynı evde anne-kız gibi olmak mümkün mü?

Mümkün olabilir ama hedef bu olmamalıdır. Büyük ve mükemmeliyetçi hedefler herkese hayal kırıklığı getirir. Daha gerçekçi bir hedef ve beklenti olmalıdır. Maddi ya da manevi sebeplerden aynı evde yaşamak zorunda kalındığında yaşanacak gerilimleri sabır ve saygıyla atlatmak, alanlara saygı göstermek, sıkıntıları konuşabilmek, çözüm odaklı düşünmek yapılabilecek en mantıklı adımlardır. 

Haberin Devamı

Önemli olanın evliliği ayakta tutmak ve eşle olan ilişkiyi ayakta tutmak, sevgiyi nerede olursa olsun yaşamak olduğu unutulmamalıdır. Kalabalık ve dağınık bir ortamda bu ne kadar zor da olsa çekirdek aile tüm çevresel streslerden korunmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları