Babalar ve çocukları

Bir insanın yaşamında babasının önemi asla değişmez, azalmaz. Bebeklikten itibaren babanın varlığı, ilgisi, iletişimi, yakınlığı büyük önem taşır. Babanın olmadığı durumlarda ise en yakın erkek figürü bu konuma getiren çocuk, bir şekilde bu ihtiyacı gider

Haberin Devamı

Her sene Babalar Günü'nün kaçıncı Pazar olduğunu karıştırırım. Bir reklam görmek için beklerim ama çok nadir karşıma çıkar. Tüketim çılgınlığı yaşanan günümüzde bile Babalar Günü'nün hak ettiği değeri görmediği kanaatindeyim. Anneler Günü bir ay önce gündeme gelirken babalar Günü'nü unutan onlarca kişi oluyor.

Anneler ve Babalar Günü onlara verilen değerin tek göstergesi değildir tabii ancak yine de her ailede ayrı bir önem taşır.

Bir insanın yaşamında babasının önemi asla değişmez, azalmaz. Bebeklikten itibaren babanın varlığı, ilgisi, iletişimi, yakınlığı büyük önem taşır. Babanın olmadığı durumlarda ise en yakın erkek figürü bu konuma getiren çocuk, bir şekilde bu ihtiyacı gidermeye çalışır. Bazen bir dede, amca, dayı, öğretmen babanın olmadığı durumlarda baba figürü yerine geçebilir. Ruh sağlığı uzmanları olarak bizler de boşanan ya da kayıpların yaşandığı ailelere bu tür yakınlıkları önermekteyiz.

Haberin Devamı

Ancak bazen babalar da, anne ve çocuklar da babanın önemine pek eğilmezler.

Özellikle 0-6 yaşta kurulan baba-çocuk ilişkisi hayat boyu sürecek olan iletişimin temelini oluşturur. Bu dönemde baba;

• Çocuğa güven verir, bağlanmasını güçlendirir.

• Çocuğun öz güveni üzerinde etkindir. Kurduğu yakın ilişki ve paylaşımları çocuğun öz güvenini geliştirir. Aksi takdirde eleştirileri, cezaları, uzaklığı çocuğun öz güvenini zedeler.

• Özellikle erkek çocuğun cinsiyet rollerini destekler. Erkek çocuk babayı aynaya bakar gibi izler. Tüm yönleriyle tutumlarını, tepkilerini kaydeder, yetişkinlikte dahi sergileyeceği tutumların ilk kayıtları bu döneme ve babaya aittir.

• Benlik algısında büyük önem taşır. Baba, çocuğun “ben kimim” sorusuna ilişkin mesajlarını anneyle birlikte oluşturur.

• Çocuklar anneleriyle yaşamaları zor bazı deneyimleri babalarıyla yaşar ve bu da hayatı keşifte ayrı bir etkiye sahiptir. Örneğin futbol maçına gitmek, mangal yakmak, berbere gitmek gibi. Sadece erkek çocuklar değil kız çocuklar da bu paylaşımlardan faydalanır.

• Her yaşta çocuklar, babanın deneyimlerinden sezgilerinden faydalanır ve yollarına ışık tutar.

Babaların bu önemi tartışılmaz. Babalar bu doğrultuda çocuklarıyla geçirdikleri her dakikanın önemini bilerek yaklaştıklarında, büyük bir keyif yaşayacaklardır. Sadece televizyon ve bilgisayar değil, doğal ve geliştirici aktiviteleri tercih etmelidirler.

Haberin Devamı

Bu paylaşımlar için anneler de babanın iletişimini, yakınlığını desteklemeli, teşvik etmelidir. Çocuklarını aşırı korumak adına babadan uzak tutmak yerine, her türlü bakım ve ilgiyi babayla paylaşmalıdırlar.

Babalar ve çocukları

Babalara ne kadar değerli olduklarını daha fazla hissettirelim!

Öncelikle pinti davranılan “Seni seviyorum”u babalara da sık sık ifade edelim.

Paylaşımlarını, fedakarlıklarını, önemlerini vurgulayalım. “Nasıl olsa görevi” diye düşünerek görmezden gelmek babanın motivasyonunu kıracaktır.

Babalar Günü'nde alınan hediyenin yanında, özel bir not, duyguları ifade etmede çok hoş bir araç olacaktır.

Özellikle yaşları ilerledikçe onları daha sık aramak, ziyaret etmek onları çok mutlu edecektir. Belli bir yaştan sonra ilgi ve değer gösterme sırasının çocuklara geçtiğini unutmayalım.

Haberin Devamı

Hem toplumsal hem de bireysel olarak baba olmanın da anne olmak kadar önemli ve değerli olduğunu vurgulayalım.

Tüm babaların ve ilk Babalar Günü'nü kutlayacak olan eşimin Babalar Günü'nü kutluyorum…

Yazarın Tüm Yazıları