Tecavüz ya da tacize uğrayan kişilerin psikolojisi

Aile içindeki tacizleri gizliyoruz!

Haberin Devamı

CİNSEL SALDIRILARIN YARISI 16 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUKLARINA YÖNELİK

Ne yazık ki ülkemizde milyonlarca çocuk kandırılarak pornografi kurbanı oluyor ya da parayla ilişki kurmaya zorlanıyor. 10 kadından 6’sı yaşamı boyunca en az bir kez fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalıyor. Cinsel saldırıların yüzde 50’si 16 yaşın altındaki kız çocuklarına yöneliyor. Dünya genelinde insan ticaretinin yüzde 80’i kadın ve kız çocuklarıyla ilgili olarak gerçekleştiriliyor. Rakamlar gerçekten korkunç ve maalesef gerçekten fazlasını değil daha azını yansıtıyor.

AİLE İÇİNDEKİ TACİZLERİ GİZLİYORUZ

Tecavüz ya da tacize uğrayan kişilerin psikolojisi

İçimizi acıtan bir başka konu ise aile içi taciz vakaları. Başkalarıyla ilgili duyumlar aldığımızda kınıyor, lanetliyoruz fakat kendi ailemizde yaşandığı takdirde yapanı değil maruz kalanı mağdur edercesine gizliyoruz. Hatta çoğu zaman tacize maruz kalana inanmıyor, inanmak istemiyor ve onu dışlıyoruz. Bu toplumun en büyük sorunlarından biri kadının kuyruk salladığına olan inanç. Dolayısıyla da kendini koruyamayan kadın suçlu ilan ediliyor ve kirlendiği iddiasıyla kendi kanıyla temizleniyor, yani öldürülüyor. Çocuklarımızın yaşamlarının herhangi bir bölümünde böyle bir olaya maruz kalmaması için; hangi durumların taciz, tecavüz, şiddet olduğunu bilmeleri gerekiyor. 

TRAVMANIN ATLATILMASI İÇİN UZMAN DESTEĞİ ŞART

Tecavüz ya da tacize uğrayan kişilerin psikolojisi

Bize gelen cinsel şiddet vakalarında, travmanın atlatılması için uzman psikoloğumuzla birlikte bir yol izliyor ve durumun vehametine bağlı olarak sürece yayıyoruz. Fakat mağdur olan hastamızı şiddete karşı başvuracağı resmi merciler hakkında da bilgilendiriyoruz. İnsan haklarından haberdar olmayan pek çok insan, nereye gideceğini ne yapacağını da bilemiyor. Dolayısıyla yol göstermek tüm sağlıkçılar gibi bizim de görevimiz, bunu unutmuyoruz.

Sadece cinsel şiddete maruz kalan değil, şiddete meyilli olduğunu fark edip ya da deneyimleyip gelen danışanlarımız, hastalarımız da var. Durumun saptanması, sebeplerinin incelenmesi detaylı bir çalışmayı kapsıyor. Ve genelde fark ediyoruz ki sebepler çocukluktan bu yana bilinçaltında beslenerek yetişkinlikte su yüzüne çıkmış.

Tecavüz ya da tacize uğrayan kişilerin psikolojisi

Cinsel travmalar yaşayan kişiler, büyüdüklerinde bunu yaşatabilirler de. Kendisinin yaşadığı acı bir tecrübeyi kimseye yaşatmayacağını sandığımız insan, aksine bunu sergiler hale geliyor. Tedaviye istekli ve sorununun farkında bireyler bize kendimizi şanslı hissettiriyor. Çünkü maalesef her gün işte, sokaklarda, toplu taşıma araçlarında cinsel sapkınlık ve şiddete eğilimli ve bunu bilmeyen, dahası bilip sorun olarak görmeyen çok sayıda insanla bir arada bulunuyoruz.

CİNSEL EĞİTİM DOĞRU VE YETERLİ VERİLMELİ

Tecavüz ya da tacize uğrayan kişilerin psikolojisi

Örneğin; beni etkileyen vakalardan biri iki yıl süresince babasının tecavüz ettiği, sonuçta hamile kalan ve bu bebeği dünyaya getirmek zorunda bırakılan kızdır. Rezillik olmasın diye susulmuş, kimseye söylenmemiş, şikayet edilmemiş bir vakadır. Bunu yapanın cezasız kalmaması gerektiği gibi, böylesi vahim bir olay yaşayan gencecik kızın da yaralarının sarılması ve yeni hayatına hazırlanması gerekiyor. Tabii ki bu uzun bir süreç… Doğumla birlikte her şey normale dönmeyeceği için bir psikolog yardımına mutlaka ihtiyacı var.

Tecavüz ya da tacize uğrayan kişilerin psikolojisi

En büyük arzumuz, cinsel eğitimin doğru ve yeterli verilmesi ve bu tür toplumsal sorunların en aza indirilmesi. Yakın ve uzak çevresinde cinsel şiddete vb. sorunlara sahip olduğunu düşündüğü yakınları veya tanıdıkları olan herkes, üzerine düşeni yapmalı, konuyu doğru biçimde ilgilenebilecek biriyle paylaşmalı, gerekirse yetkili makamlardan yardım istemeli. 

Yazarın Tüm Yazıları