Cinsel ilişkiden sonra kanarsanız...

Cinsel ilişki sonrası kanamanın en önemli olası nedeni rahim ağzı kanseridir.

Haberin Devamı

Cinsel birleşme sonrası kanama, bekaret söz konusu değilse biraz korkutucu geliyor değil mi? Korkmayın, ancak temkinli olun. Ve rahatlamak için de kaygılanmak için de doktor muayenenizin sonucunu bekleyin.

Cinsel ilişki sonrası kanamanın sebepleri nelerdir, bilmek ister misiniz?

1- En sık rastladığımız neden, klamidya denen mikroorganizmanın rahim ağzını enfekte etmesidir. Bu enfeksiyon da rahim ağzı yaralarına yol açabilir ve zamanında tedavi edilmemesi halinde batın içine yayılabilir. Başka bir sonuç da genital organda yapışıklık, tıkanıklık ve abseler oluşması ve bunlar nedeniyle de kısırlık riskinin ortaya çıkmasıdır.

2- Vajinitler: Vajinit adını verdiğimiz şey bir tür vajina iltihabıdır. Ve bu tarz bir enfeksiyon vajinanın dokusunu frajil hale getirip ilişki sırasında kanamaya yol açabilir. İlaç tedavisiyle ve bölgesel temizlikle sorunun çözümüne kolayca yaklaşılır. Ancak ezbere ilaç alınmaması gerektiğini yeniden hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı

3- Servikal polip: Rahim ağzında bulunabilen ve çoğunlukla iyi huylu olan bir polip ilişkide kanayabilir. Polip dediğimiz şey halk arasında ‘et parçası’ olarak adlandırılan şeydir. Bu polipler genelde basit ve ağrısız bir müdahale ile çıkarılabilirler.

4- Atrofik vajinit: Menopoz sonrasında östrojenin azalmasına bağlı olarak, vajinal doku kuruyup atrofiye uğrayabilir ve ilişkide kolayca kanayabilecek hale gelebilir. Bu durum lokal östrojen tedavisiyle çözümlenebilir.

5- Cinsel ilişki sırasında bazen vajinada yırtılma oluşabilir ve bu da kanamaya yol açabilir. Onarımı mümkündür.

6- Erkeğin menisinde kan olması bazen vajinal bir kanama ile karışabilir ve vajinal kanama olarak düşünülebilir.

7- Rahim ağzı yaraları: Servikal erozyon olarak adlandırdığımız bu yaralar, rahim ağzını frajil hale getirip ilişki sırasında kolayca kanamasına yol açabilir.

8- Gebelikte cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama olması, düşük riskini gösterebileceği gibi bebeğin eşi yani plasentanın önüne geldiğine (plasenta previa) de işaret edebilir.

Haberin Devamı

9-Rahim ağzı kanseri: Cinsel ilişki sonrası kanamanın en önemli olası nedenidir. Cinsel ilişki sonrasında vajinal kanamanın belirtisi olabileceği en önemli hastalık rahim ağzı kanseridir. (serviks kanseri). Bu hastalık öldürücüdür evet, rahim ağzı kanseri daima ciddiye alınmalıdır. Ancak bu konuda yapılacaklar da doktorunuzun özenli çalışmasıyla, tüm tetkiklerin eksiksiz yapılmasıyla belirlenir ve her şeyden önce umut ve moralle hayata geçirilir. Şanslıyız ki günümüzde kanser baş edebildiğimiz bir hastalık haline gelmiş durumdadır.

Karşılaştığımız sorun ne olursa olsun, özellikle de cinsel sorunlar ve genital bölge problemlerinde jinekoloğumuza görünmeyi ihmal etmemeliyiz. Biz hekimler bunu, bıktıracak kadar sık hatırlatırız çünkü hastalıklar değil onların teşhis edilememiş olması en büyük sorundur daima.

Yazarın Tüm Yazıları