Ferda Saraçoğlu
Ferda Saraçoğlu
Ferda Saraçoğlu

Egzersiz ilaçtan daha faydalı

Egzersiz, kalp ve damar hastalıklarından ölüm oranlarını azımsanmayacak ölçüde azaltıyor.

Haberin Devamı

Kalp Sağlığı haftasını geride bırakmış olabiliriz ama bu kalbinizin sağlığını ihmal etmeniz anlamını taşımaz. Her yıl 12-18 Nisan arasında kalbimizi korumak için farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen Kalp Sağlığı Haftasında uzmanların uyarıları asla sözde kalmamalı. Kalp sağlığınızı korumak için dengeli beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmemelisiniz. Özellikle ailesinde kalp hastalığı ile ilgili öyküsü olanların periyodik kontrollerini ihmal etmemeleri gerekir.

Kalp sağlığı için egzersizin önemine gelecek olursak; düzenli egzersiz kalp ve damar sağlığına olan etkisi nedeniyle kalp krizi geçirme riskini en aza indiriyor. Beyin ve sinir sağlığını da koruyan egzersizler yaşlanmayı yavaşlatırken depresyon ve kemik erimesi riskini de azaltıyor.

Haberin Devamı

Günümüzde özellikle ofis ortamında geçirilen mesai saatleri nedeniyle egzersizin önemi bir kat daha artıyor. Bu nedenle ağır olmamak kaydıyla düzenli egzersiz yapılması kalp sağlığınızın en büyük güvencelerinden biri. Başlangıçta 1-2 kilometrelik yürüyüşler ile egzersize başlamak kalp sağlığınızın korunmasına etki eder. Bunun yanı sıra uzman eşliğinde yapacağınız varsa fazla kilolarınızdan kurtulmak için yapılan egzersizler de ilk amacı kilo verilmesi olmasına karşın kalbinizi korur. Düzenli yapılan egzersizler kolesterol ve tansiyonunuzun da normal seviyede seyretmesini sağlayacağı için kullanacağınız ve ne yazık i her ilacın olduğu gibi yan etkileri de içinde barındıran ilaçlardan çok daha faydalıdır. Yapılan bilimsel araştırmaların ortaya çıkardığı gerçek, ağır olmamak kaydıyla düzenli yapılan egzersizlerin sağladığı yarar 10’dan fazla ilacın birlikte kullanımının sağladığı yarardan daha fazla.

Bu bile aslında vücudumuzun sağlığını korumak için egzersizin önemini ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra ; egzersiz yapanlar da kalp krizi riski yapmayanlara göre yüzde 60 daha az görülüyor. Egzersiz kalp ve damar hastalıklarından ölüm oranlarını azımsanmayacak ölçüde azaltıyor. Bir başka deyişle kalp krizi ve damar tıkanıklığının önlenmesine katkı sağlıyor. Kalp sağlığınız için uzman tarafından hazırlanacak programla haftada 2500-3000 kalori yaktıran egzersiz sağlığınızın en büyük güvencelerinden biri olacaktır.

Haberin Devamı

Ancak şunun da bilinmesinde fayda var; her şeyde olduğu gibi egzersizin de fazlası daha doğrusu ağır yapılarak büyük efor sarf edenleri tıpkı ilacın yan etkileri gibi zararlı olabilir. Bilinçsizce ağır yük altına girmek ya da vücuda gereğinden fazla yüklenmek tarzında yapılan egzersizler; kalp krizini tetiklediği gibi ani ölümlere de yol açabilir. Yine aşırı zorlanmaya bağlı olarak damarlarda yırtılma söz konusu olabilir. Burada yapılacak ayırım egzersizin bilinçsiz değil bilinçli bir şekilde yapılmasıdır.

Sağlıcakla kalın…