Ferda Saraçoğlu
Ferda Saraçoğlu
Ferda Saraçoğlu

Bebekli yaşama merhaba!

Bebekli yaşam beraberinde birçok sorumluluğu da getirecektir şüphesiz.

Haberin Devamı

Bebekli yaşam beraberinde birçok sorumluluğu da getirecektir şüphesiz. Bebeği aylardır heyecanla bekleyen anne ve baba için bu yeni dönem biraz sıkıntılı da geçse eşlerin birbirine yardım etmesi ve anlayış göstermesiyle daha kolay atlatılabilir.

Doğumun ardından ilk günlerde aile büyükleri size destek olsa da bir iki hafta sonra artık büyük ihtimalle anne, baba ve bebek olarak üçünüz başbaşa kalacaksınız. Bebeğin bakımı, beslenmesi, banyosu, tırnağının kesilmesi, uyutulması, ağladığında kucağınıza alarak hafifçe sallanması, gazının çıkartılması… Özellikle ilk aylarda yaşanan gece uyanmaları... 

Bebekli yaşama merhaba

Haberin Devamı

Bebekler ilk aylarda her ağladıklarında emzirilmeli ancak beslenme sonrası yaşanan gaz sançasının çıkartılması gerekir. Ziya bebek bu gazı çıkartamadığı sürece rahatlamayacak ve ağlamaya devam edecektir. Burada görev dağılımı bir başka deyişle babanın anneye yardımcı olması gerekir. Sık uyanan bebek nedeniyle anne için geceler uykusuz geçerken emzirme sonrası baba gaz sancısının çıkartılmasına ve bebeğin yeniden uyutulmasına yardımcı olarak eşinin hiç değilse biraz daha fazla uyumasını sağlayabilir. 

 Bebekli yaşama merhaba 

Bebek bakımıyla toplumumuzda büyük oranda anneler ilgilense de ilk günlerde yaşanan uykusuzluk ve yorgunluk birçok kadında depresyona neden olur. Ancak bebeğin gaz sancısının çıkarılması, altının değiştirilmesi ve hatta banyo yaptırılmasında baba da rol üstlenir ve eşine yardımcı olursa anne bu dönemi daha az sıkıntıyla atlatır. Aynı zamanda baba bunları yaparken sadece annenin yükünü hafifletmek olarak olayı algılamamalıdır. Bebeğin gelişiminde yer alması gereken kişi olması gereken baba, bebek bakımını gönüllü olarak üstlenmesi gerekir. Zira bu durum bebekle yakından ilgileneceği için onunla kuracağı duygusal bağ açısından da önemlidir. 

Haberin Devamı

Bebek bakımının aile içerisinde ortak sorumluluk duygusuyla hareket edilmesi, ailede yaşanacak sorunların daha kolay atlatılmasını ve sorunların çatışmaya dönüşmeden çözülmesini sağlar. Anne-babanın bebekle eşit şekilde ilgilenmesi bebeğin anneye olduğu kadar babaya da güven duymasını sağladığı unutulmamalıdır. Bu durum bebek büyüdüğünde çevresiyle daha kolay iletişim kurmasını da sağlar. 

Bebekli yaşama merhaba

Özetle söylemek gerekirse, bebek bakımı sadece anneye bırakılmamalıdır. Hem anne ve hem de bebek için babaların da bebek bakımı ve temizliğinde aktif rol üstlenmesi gerekir.