Yüksek fruktoz içeren mısır şurubuna dikkat edin!

Meyve fruktozu (şeker) yerine, yüksek fruktozlu mısır şurubundan kaçının.

Haberin Devamı

Genel olarak sağlıklı besinler tüketmek için en küçük ayrıntılara bile dikkat etmeye çalışırız. Ama asıl tehlike oluşturan besinlere dikkat etmek yerine, sağlıklı tüketilmesi gereken besinlere takılıyorsunuz. Örneğin; meyvenin, ev yapımı reçelin ve pekmezin kilo yapmasına…

Bu yazımda vücudumuz için önemli, olmazsa olmaz vitamin ve mineral kaynağı meyvenin masumiyetini ve hazır gıdalar içerisindeki yüksek fruktoz içeren mısır şurubunun obezite ile ilişkisini yazacağım.

Muayeneye gelen hastalarımın uyguladıkları yanlış bilgilerle karşılaşıyorum:

  • Bu meyveyi yemem kalorisi yüksek
  • Bu meyveyi yemem şeker hastası yapar
  • Günde 2 meyve yemem kilo yapar, en fazla 1 meyve yerim
  • Kahvaltıda ev yapımı hazırlanan reçeli veya pekmezi tüketmiyorum gibi cümleler…

Neden diye sorduğumda, meyve, reçel, pekmez şekeri kilo yapar. Hatta daha abartı bir bilgi kirliliği ile fazla meyvenin kanser yapabileceğine dair cümleler duyuyorum.

Meyvenin kendi bünyesinde içerdiği bir meyve şekeri vardır. Bu şekerin yarısı glikoz, yarısı fruktozdur. Ama bunlardan korkmayın! Siz bu sağlıklı besinlerin içerdikleri fruktozu önemsemek yerine gıda sanayisinin bize getirdiği hastalıklara neden olan fruktoza dikkat edin!

Haberin Devamı
  • Dışarıda yediğiniz hazır, paketli, çikolatalar, hazır kekler, şekerleme türevleri,
  • Meyve suyu, soğuk çay, gazlı içecekler, meyveli soda gibi hazır içeceklere eklenen yüksek fruktozlu mısır şurubundaki fruktoz tehlikelidir.

Peki, bu yüksek fruktozlu mısır şurubunun obezite ile en önemli ilişkisi nelerdir?

  1. Kişide daha geç tokluk sağladığı için bireyin daha çok yemek yemesine sebep olur. Vücudumuzda uzun sürekli tokluk sağlayan hormonları baskılayıp açlık hormonlarını artırarak kilo almamıza neden olur.
  2. Hazır besin tüketerek sürekli yiyorsunuz ama doymuyorsunuz. Bu besinlerle hem yeterli besin öğesi alamıyorsunuz hem de kilo alıyorsunuz.
  3. Bu besinler iştah merkezinizi de etkiler. Sürekli yeme isteği oluşturarak tatlı bağımlılığını da artırıyor. Yani, bu durum bizim giderek kilo artışı ve diğer kronik hastalıkların riskini de artırıyor.

Günde 2-3 porsiyon meyve tüketebilirsiniz ama yemekten hemen sonra değil, ara öğün olarak tüketin. Kahvaltı da ev yapımı reçeli, pekmezi 1 tatlı kaşığı kahvaltıda tüketebilirsiniz. Eğer kronik hastalıklarınız varsa diyetisyeninize başvurarak doğru porsiyon miktarlarınızı öğrenin.

Burada tabi en önemli sorunlardan biri de insanların yanlış yönlendirilmesi. Örneğin, meyvenin içindeki früktozun, karaciğerde toksik madde gibi kan yağlarını çok yükselten bir besin şeklinde bahsedenlerden kaynaklı bilgi kirliliğinin oluşmasının da etkisi bulunmaktadır.

Gıda sanayisinin maliyetini önemsemek yerine insan sağlığını daha çok önemsemesi, medyanın bilgi kirliliği oluşturan kişileri engellemesi, bilimselliği ilke edinmiş sağlıkçıların yetişmesi, sağlıklı bireyler ve güçlü bir toplum olmak dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları